• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.02.2021

12:26

KRIVOKAPIĆ JE U KAMPANJI TRI PUTA OŠTRIJE PRIČAO OD MENE O SRPSKOJ ISTORIJI! VLADIMIR BOŽOVIĆ se oglasio prvi put posle proterivanja iz Crne Gore: Ne znam zašto im je zasmetala moja izjava!

Politika

KRIVOKAPIĆ JE U KAMPANJI TRI PUTA OŠTRIJE PRIČAO OD MENE O SRPSKOJ ISTORIJI! VLADIMIR BOŽOVIĆ se oglasio prvi put posle proterivanja iz Crne Gore: Ne znam zašto im je zasmetala moja izjava!

Podeli vest

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, proteran je iz Podgorice i proglašen nepoželjnom osobom. Nakon što je proteran iz Podgorice ambasador se danas oglasio po prvi put gostujući u Jutarnjem programu Hepi televizije

Ambasador je zahvalio svim ljudima koji su mu dali podršku, pre svega predsedniku Srbije, Vladi Republike Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i intelektualcima koji su osudili ovu odluku.

- Nijedna zemlja u Evropi danas nema ovakvu situaciju i ima proteranog ambasadora - rekao je Božović.

On je rekao da nije proteran on već Republika Srbija.

- Proterana je Srbija i to na jedan način koji je pravno neodrživ - rekao je ambasador.

Ambasador je rekao da je laž da su ga iz ministarstva vanjskih poslova više puta pismeno obaveštavali da se meša u unutrašnje poslove Crne Gore.

- To je apsolutna laž - rekao je ambasador i pozvao ministre, i bivšeg i sadašnjeg, da pokažu makar jedan papir kao dokaz da su ga opominjali.

Foto: prinstscreen

Vladimir Božović
Nisam opominjan zbog mešanja u unutrašnje poslove Crne Gore

Druga laž je, kako ambasador kaže, da je više puta usmeno upozoravan zbog mešanja u unutrašnje poslove Crne Gore.

- Zašto je njima zasmetala moja izjava o Danu ujedinjenja u Srpskoj kući - meni nije jasno.

Kada je u pitanju stav novog premijera Krivokapića Božović kaže da nije očekivao.

- Apsolutno nisam očekivao, zato što su prve reakcije bile osuda tog čina. Ja neću objaviti sadržaj našeg razgovora, jer smo se mi čuli 28. 11. uveče, kada je odluka objavljena i sutradan.

Božović je rekao da se nadao da će Krivokapićeva vlada, u skladu sa njihovim privatnim razgovorima opozvati odluku o proterivanju.

Krivokapić u kampanji tri puta oštrije pričao od Božovića

Božović je istakao da je i sam Krivokapić u svojoj predizbornoj kampanji, o Mojkovačkoj bici i Podgoričkoj skupštini pričao čak tri puta oštrije nego on sam. Božović je rekao da mu je Vučić pre odlaska u Crnu Goru rekao da ide da gradi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, da treba da poštuje Podgoricu i da ne učini ništa da bi narušio bratske odnose.

Božović kaže da je sve vezano za istoriju Prvog svetskog rata i herojsku Mojkovačku bitku učio upravo u školi u Nikšiću.

- Mislite da je meni lično bilo drago, dok sam to učio, što je kralju Nikoli bio zabranjen povratak u Crnu Goru? Nije mi bilo drago ni što je Kraljevina Srbija izgubila državnost i što je ratovala da bi napravila drugima državu.

- Ne možete da proterujete ambasadora zbog istorijske činjenice koju je on izgovorio.

- Od prvog dana mog imenovanja, do sada nikada ni jednom svojom mišlju, pogrešnu reč i delo nisam učinio da povredim Crnu Goru, niti narod u Crnoj Gori - rekao je Božović.

- Ja ne mogu unazad menjati istoriju i to što oni žele da menjaju istoriju na štetu Srbije je potpuno pogrešno.

Foto: prinstscreen

Vladimir Božović
Božović je i istakao da je i Evropska unija osudila ovaj čin

- Ako je moja koleginica ambasadorka SAD rekla da Crnu Goru razara endemska korupcija - zašto ona nije proterana?

Božović je istakao i da ne zna ni za jedan primer da je neka država proterala ambasadora druge države, a onda zvala premijera iste u posetu.

- Nije dobro kada nema ambasadora, to znači da je neredovno stanje i komunikacija. Kako je moguće da kažete da ste zatekli sprženu zemlju, kako je sve uništeno, a onda da poštujete odluku prethodnika? - pitao je Božović.

- I otac i majka su jako emotivno reagovali, jako im je teško palo, oni su stariji ljudi. Nisu krili ni suze ni razočarenje. Ja sam, kao što je poznato već bio u Beogradu. Oni su bili u šoku nekoliko dana dok je trajala kampanja na Javnom servisu Crne Gore - rekao je Božović.

Roditelji emotivno reagovali

U emisiji je prikazan i prilog koji je snimio Vladislav Dajković sa roditeljima ambasadora Božovića.

Ambasador Božović je emotivno reagovao na video na kom su prikazani njegovi roditelji i porodična kuća. Istakao je i da je u njegovoj kući portret kralja Nikole zbog kog je ambasador optužen da misli loše Crnoj Gori.

Ambasador je istakao koliko je Srbija učinila za narod u Crnoj Gori i da ga je nekada i sramota da zove predsednika Vučića kada treba da se pomogne nekoj porodici, da se pošalje avion za bolesne, da se spasi život nekog deteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 3 godine

Meni lično je gospodin Krivokapić teško razočarenje. Čini mi se da više vodi računa da se ne zameri Milu Đukanoviću nego da popravi odnose sa Srbijom i poništi odluku o proterivanju ambasadora Srbije. Rekao bih da je Krivokapić neko prelazno rešenje i da, po meni, birači u CG sledeći put na izborima treba dobro da razmisle koga biraju. Ni on ni Abazović nisu preduzeli suštinske korake, posebno u policiji, na razvlašćivanju kadrova DPS-a tako da Đukanović i dalje vlada Crnom Gorom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija