• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.04.2021

17:31

NEBOJŠA BAKAREC: „Indijanci“ sa TV N1!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: „Indijanci“ sa TV N1!

Podeli vest

Lažne vesti mogu biti krupne ili manje krupne. Važne ili nevažne. Tako je fabrika TV laži, N1, prvog aprila, objavila lažnu vest koja liči na prvoaprilsku šalu. A nije bila šala. Uz to ta lažna vest je osim laži, pokazala i zapanjujuće neznanje i neprofesionalnost novinara te Šolakove i đilasovske televizije

Prvo ću reći šta se zaista dogodilo. Skupština grada Beograda je donela Odluku o podizanju spomenika indijskom pesniku i nobelovcu Rabindranatu Tagori. Odluku je obrazložila zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, gđa Andrea Radulović. Ona je jasno rekla da se radi o pesniku i nobelovcu iz Indije. To je stajalo i u skupštinskom materijalu, koji dobijaju svi novinari. U raspravi su učestvovala dva odbornika, šef odborničke grupe SNS, g. Aleksandar Mirković i autor ovog teksta. Dakle, rasprave o toj tački je bilo. 

Foto: printscreen

TV N1, je u svojim vestima u 14:00 časova 01.04.2021., saopštila, citiram: „Odbornici Skupštine grada Beograda, usvojili su BEZ RASPRAVE, između ostalog, Odluku o podizanju spomenika INDIJANSKOM KNjIŽEVNIKU, Rabindranatu Tagoru, u Parku prijateljstva na Ušću“. Vest je pročitala novinarka TV N1, Milica Spasić. Ekipa TV N1 je bila na sednici Skupštine, dobili su materijal u kome stoji da se radi o pesniku i nobelovcu iz INDIJE, čuli su uvodnu reč gđe Radulović, čuli su moju diskusiju u kojoj takođe pominjem da se radi o pesniku i nobelovcu iz INDIJE, i na kraju su snimili prilog. Deo ekipe TV N1 je bila novinarka Jelena Mirković. Da se ne radi o lapsusu voditeljke vesti Milice Spasić, svedoči i sama direktna neistina da je Odluka o podizanju spomenika doneta bez rasprave. Nas dvojica govornika smo govorili oko 20 minuta. Kako je i zbog čega novinarka TV N1 napisala neistinu u izveštaju sa sednice, koja se tiče toga da nije bilo rasprave, ili zbog čega je neki urednik prepravio njen istinit izveštaj, u neistinit, nemoguće je reći. Izvesno je da je prvobitnu grešku o nacionalnosti pesnika i nobelovca Tagore napravila novinarka sa lica mesta, Jelena Mirković. Očigledno nije pročitala skupštinski materijal, niti je slušala obrazloženje odluke, niti je slušala moju diskusiju. Pišući svoj izveštaj, ona je po lošem sećanju, proglasila Tagoru za Indijanca (načula je u raspravi reč „indi…ac“). Iz toga se vidi da ona nikada nije čula za jednog od najvećih pesnika sveta, uz to još i nobelovca. Potom je njen izveštaj, mora biti, dospeo u ruke nekog urednika. Taj urednički „genije“ je to pročitao, i on takođe, nije nikada čuo za jednog od najvećih pesnika sveta, uz to još i nobelovca, Tagoru. Potom je taj prilog, izveštaj, otišao u režiju, gde niko nije primetio grešku, ni tamo niko nikada nije čuo za Rabindranata Tagoru. Tamo je neko uneo tekst u teleprompter (idiot). Ni taj ko je unosio tekst nije primetio  grešku, zbog toga što nikada nije čuo za Rabindranata Tagoru. Na kraju, tekst je pročitala novinarka, voditeljka Milica Spasić. Ni ona nikada nije čula za jednog od najvećih pesnika sveta, uz to još i nobelovca. Da je čula za njega, i pored pogrešnog teksta, ona bi pročitala ispravnu nacionalnu pripadnost Tagore. 

Foto: printscreen

Radi se o zapanjujućem neznanju novinarske „elite“ TV N1. Kao što vidite u celom procesu, ni jedno od pet, šest lica iz „elitne“ TV N1 - radi se o novinarima, urednicima, režiji…, nije ni čulo da postoji tamo neki Rabindranat Tagore, pesnik i nobelovac iz Indije. Stoga im nije bilo čudno da se u Beogradu podiže spomenik tamo nekom „INDIJANCU“ pesniku, uz to još i nobelovcu. Mislila je TV N1 „elita“, „ma to one budale krezubi sendvičari naprednjaci opet podižu spomenik nekoj budali“. Nije im bio čudan ni podatak da je neki „Indijanac“ ikada dobio Nobelovu nagradu za književnost! A nije. Jesu oni američka televizija, ali smatraju da nisu obavezni da znaju sve američke nobelovce!?! Nisu se zapitali ni kako je taj „INDIJANAC“ zapisivao svoje silne pesme, niti kom plemenu je pripadao? Čejenima, Apačima, Mohikancima, Sijuksima? Naravno, „elita“ iz TV N1 ne zna da do sredine 20. veka, praktično nije postojala pisana književnost severnoameričkih starosedelaca, već samo usmena. „Genijalcima“ iz TV N1 nije bilo čudno ni to što se neki tamo „Indijanac“ zove Rabindranat Tagore, a ne „Bik Koji Sedi“ ili „Ludi Konj“ ili „Onaj koji kocka na dva uloga“(Tajandanega), ili „Tupi Nož“, ili „Onaj koji zeva“(Džeronimo), ili „Mala Vrana“, ili „Crveni Oblak“. „Genijalci“ sa TV N1 su čuli za „Indijanca“ koji se zove Gandra Lakšo, za koga znaju da je vlasnik njihove televizije, a čije ratničko ime je „Onaj Maltežanin koji igra golf“. Znaju genijalci i za „Indijanca“ suvlasnika TV N1 po imenu Gandra Lasđi, koji ima čak dva ratnička imena:„619 na 57 u 17“ i „Onaj koji bije Ženu“. I genijalci sa TV N1 jesu čuli i za Manitua, Velikog Duha, koga oni zovu Gandra. I konačno „elita“ sa N1 je čula za svog velikog uredničkog poglavicu po imenu Goslavaju Siććo, koji takođe ima dva ratna imena: „Žalosna Sova“ i „Onaj koji šljoka“. Stoga im nije bilo čudno da se neki drugi „Indijanac“ zove Rabindranat Tagore.

Foto: printscreen

A taj TV N1 „Indijanac“ - Rabindranat Tagor (Robindronath Thakur, engl. Rabindranath Tagore, Kalkuta 7. maj 1861 — 7. avgust 1941), je bio indijski književnik, dramaturg, filozof i nobelovac (Nobelova nagrada za književnost 1913. godine). Bio je prijatelj Mahatme Gandija. Najznačajnija dela su mu zbirke pesama „Gradinar“ i „Gitandžali“, a od romana „Brodolom“. Tagore je takođe pisao i priče, romane, pozorišne komade, eseje, mjuzikle, putopise i memoare. Bavio se i slikanjem i komponovanjem. Napisao je reči i muziku indijske nacionalne himne (Đana Gana Mana). Takođe je autor reči i melodije pesme koja je danas himna Bangladeša (Amar šonar Bangla). Posetio je Beograd 1926. godine i održao predavanja na Beogradskom univerzitetu. 

Foto: printscreen

Moja poruka uredništvu i novinarima „elitne televizije“ N1 je jednostavna: „Mrš nazad u školu tupsoni, na doškolovanje“. Prvo da steknete osnovno znanje, pa ćemo onda da vidimo. 

P.S.
Dragi „genijalci“ iz TV N1, kao što ste vi „otkrili“ indijanskog nobelovca, tako je sličnu grešku napravio i Kolumbo. On je smatrao da je novi kontinent koji je otkrio – Indija. Tako je nastala ona uzrečica „Dobro jutro, Kolumbo“. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JaPaja

pre 3 godine

Retko ali baš retko pročitam neke članke dva puta. Ovaj sam pročitao tri puta. Svaka čast Nebojša.

Lazni Bot

pre 3 godine

Bolesne ljude treba saslusati vise puta,svaka cast da imas toliko strpljenja santa marija dela salute.

Milan63

pre 3 godine

Bravo, poštovani Nebojša! Pročitao sam Vaš komentar sa velikim zadovoljstvom, usput kao profesor srpskog jezika i književnosti, i čini mi se da se na toj televiziji koju spominjete neće naći niko da prokomentariše to neznanje, da ne kažem glupost, u vezi ovog izveštaja o spomeniku genijalnom Tagori. Nema tu neke velike mudrosti. Neznanje i glupost, a i osionost su večni, a znanje, pamet i uljudnost, očigledno, u tom svetu lažnih veličina i promašenih "novinara" , manje važni ili potpuno nevažni. Nažalost.

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nebojša Bakarec: SSP - Poništićemo, uništićemo, ako dođemo na vlast!
Politika

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nebojša Bakarec: SSP - Poništićemo, uništićemo, ako dođemo na vlast!

Bio jednom jedan čovek koji je izgubio ime. Potpredsednik čoveka bez savesti. Čovek bez imena. Bezimeni. Jednom davno imao je i ime i prezime. A onda je zbog sopstvene gluposti ostao bez imena. Danas se ne zna da li se Stefanović B zove Borislav, Borisav, Borko, Boki, Bole ili naprosto B? Bila jednom jedna žena, bliska ovom čoveku bez imena. Potpredsednica čoveka bez savesti. Žena bez prezimena (to je slično kao žena bez prošlosti). Bezprezimena. Zove se Marinika i niko ne zna da li se ona preziva Živku, Zivku, Zivcu, Čobanu, Ciobanu, Ćobanu ili možda Tepić? Mnogi tvrde da se ona zove Marinika T – slovo „T“ nešto si `Tela? Cela ta pojava je misteriozna. Zbog čega im svima nešto nedostaje? Ovom savest, onom ime, ovoj prezime, svima obraz? I gde su to izgubili?

01.04.2021

17:10

sledeća vest

TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik!
Live TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik!

Da li je zaista rat toliko surov? Nema sumnje da postoji velika država i vladari iz senke; njihovo prisustvo sve je transparentnije, ali jedine žrtve svih sukoba i ratova samo su civili. U francuskoj prestonici, dešava se haos. Pariz je pod opsadom. Oko grada je postavljena žica. Ljudi nemaju nikakve informacije i to stvara sve veću paniku. Jedan pripadnik Hamasa izjavio je da će krvave suze teći u Parizu jer Francuska pomaže Izraelu u ratu. Uživo u program javio se i novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je komentarisao situaciju na ukrajinskom frontu. Urednik "Srbija tajmsa" Antonije Kovačević javio se uživo u emisiju gde je kometarisao povlačenje Džoa Bajdena sa mesta predsedničkog kandidata.

23.07.2024

22:27

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju! (VIDEO)
Live TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju! (VIDEO)

Više od trideset zemalja u svetu je u ratu. Nikada nije bilo više licemerja i dvostrukih aršina. To smo mi već osetili od strane Zapada, ali u današnjem svetu, kada nemate nuklearne glave, ne možete da se postavljate kao oni koji ih imaju. Govorilo se da ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji i da ćemo brzo popustiti. Dve i po godine je prošlo, a mi i dalje možemo da balansiramo i nismo okrenuli leđa Rusima. Na ove, ali i sve druge važne teme, u emsiji "Otvoreni studio" govorili su politički analitičar Dragan Simić i Vladimir Prebiračević iz Rusko-srpskog centra Majak.

23.07.2024

19:05

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada! (VIDEO)
Live TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada! (VIDEO)

NATO je objavio da je trenutno više od pola miliona vojnika u povišenoj pripravnosti. Proslavili su 75 godina osnivanja i sve što su rekli u Vašingtonu palo je u senku jer je došlo do pokušaja atentata na Trampa. Rusija je ponovo u prvom planu targetirana kao najveći neprijatelj po više osnova. Na ovu temu u "Info danu" govorili stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović i Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.

23.07.2024

16:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?
Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila na graničnom prelazu Preševo, na izlazu su do 40 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

23.07.2024

19:14