• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.04.2021

16:40

POPOVIĆ SA RUSКIM STRUČNJACIMA: Izuzetna dnamika rada, Srbija prva u Evropi započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V! /FOTO/

Politika

POPOVIĆ SA RUSКIM STRUČNJACIMA: Izuzetna dnamika rada, Srbija prva u Evropi započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V! /FOTO/

Podeli vest

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se danas sa delegacijom ruskih stručnjaka pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik Ve na Institutu Torlak u Beogradu

Ruska strana ocenila je izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

- Juče su punjene kontrolne serije vakcine Sputnjik V komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2 - rekao je Popović.

On je istakao da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

Foto: Informer

- Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu Gamaleja vršiće se provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dana - rekao je Popović.

Ministar je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta Torlak.

Foto: Informer

- Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drgu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak. Torlak ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema - rekao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Foto: Informer

- Zahvalni smo predsednicima Vučiću i Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji. Кada god je Srbija prolazila kroz teška vremena, kada su bile krize, ratovi, kada su bili ugroženi životi naših ljudi, uvek smo mogli da se oslonimo na Rusiju - naglasio je Popović.

Foto: Informer

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije Generijum, jednog od najvećih proizvođača vakcine Sputnjik Ve na teritoriji Ruske Federacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija