• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.05.2021

07:45

PROJEKAT VREDAN 606 MILIONA EVRA! Počela izgradnja Fruškogorskog koridora! Predsednik Vučić: Ne robujemo više prošlosti, strmoglavo idemo u budućnost!

Politika

PROJEKAT VREDAN 606 MILIONA EVRA! Počela izgradnja Fruškogorskog koridora! Predsednik Vučić: Ne robujemo više prošlosti, strmoglavo idemo u budućnost!

Podeli vest

Gradnja Fruškogorskog koridora zvanično i svečano počela je danas, uz ceremoniju kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Buduća brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada spojiće auto-puteve ka Šidu i Subotici, olakšati put do prestonice

 

 

- Da se prvo izvinim novinarima što ste morali rano da ustajete i dolazite ovde, ali ja sam srećan zog ovoga. Mislim da ovim, kako je rekao veliki Crnjanski strmoglavo grabimo u budućnost i gradimo velike stvari za našu zemlju. Uz most ka Kovilju i ovaj najduži tunel ićete spojeni čitava južna Bačka sa srcem sremskog okruga, ali i sa Mačvom i koridorom koji vodi ka Hrvatskoj, Republici Srpskoj. Ovo će omogućiti lakši, lepši i bolji život za ljude. 

- Ovo će mnogo da olakšava ljudima, da omogući brži prevoz. Ovaj projekat je u vrednosti 606 miliona evra, reč je o skupom projektu, čim gradite mostove i najkomplikovanije tunele, tu nema nečeg što je jeftino. Želimo da generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve. Danas gradimo više nego ikada - rekao je predsednik u svom obraćanju Vučić.

 

 

Po ugovoru bi u maju 2025. godine trebalo da se završi Fruškogorski koridor, ali Džang je obećao do marta 2024. godine. Biće godinu dana pre, znate li vi šta to znači - istakao je Vučić.

Rekao je da samo Koridori dana grade oko 400 kilometara što brzih saobraćajnica, što auto-puteva. 

- Nisam siguran da danas ni Nemačka ni Francuska, a kamo li neke manje zemlje grade ovoliko auto-puteva. Želim da naglasim nešto za šta radimo, živimo i borimo se. Predali smo se tom poslu i čekamo vesti da li smo uspeli. Srbija je u prvom kvartalu uspela da ostvari rast od 1 posto u plusu. Danas verujemo da možemo da idemo ne samo na plus 6, već i na plus 7 do kraja godine. Svaki procenat rasta više, znači procenat rasta plata i penzija, znači da je Srbija bogatija i uspešnija. Za sada veći broj ima samo Francuska, ali na znatno nižoj bazi nego mi. Značajno nam je skočilo građevinarstvo, koje u vremenu pandemije mora da bude pokretačka snaga. Zato je važno da radimo i gradimo što više. 

Foto: Printscreen Pink

Početak radova na Fruškogorskom koridoru

Posebno je zahvalio i kineskoj ambasadorki Čen Bo. 

- Za vašu posvećenost, za vaš požrtvovan rad. Hvala i dragu DŽang, iz Si-Ar-Bi-Si-ja, rekao je predsednik. Kada izgradimo nešto to brzo postane novi standard za ljude. Za svako posečeno stablo idu dve nove sadnice za Frušku goru. Veliko hvala svim ljudima u Srbiji koji se raduju uspesima naše zemlje. Mi smo danas naučili da možemo da budemo uvek u vrhu Evrope, i mi taj trend moramo da nastavimo, da bismo brže pristigli one koji su stotinama godina  bili ispre nas - rekao je predsednik. 

- U maju 2025. bi po ugovoru trebalo da bude završen Fruškogorski koridor, ali će biti do marta 2024. obećao je DŽang - istakao je predsednik. 

 

 

- Dok je većina na koju imam bilo kakav uticaj, neće biti zakona koji će zabranjivati ljudima da rade nedeljom, ili bilo koji dan. Moramo se boriti da promenimo sve ono zbog čega smo zaostajali, da uradimo sve ono što nismo uradili u poslednjih 30 godina - zaključio je predsednik. 

- Želim srećan Praznik rada i Vaskrs sutra našem narodu. Hristos Vaskrse - poručio je predsednik na kraju svoga obraćanja. 

Početkom radova na izgradnji Fruškogorskog koridira, završena je ceremonija. 

Foto: printscreen

Početak radova na Fruškogorskom koridoru

Fruškogorski koridor predstavljaće autoput od 47,7 km, sa četiri trake od po 3,5 metra, ali bez zaustavnih traka i ta saobraćajnica će spajati autoputeve ka Šidu i Subotici, a imaće i najduži tunel u Srbiji.

- Ljudi se brzo naviknu na auto-put. Neverovatno je da niko ne zna kojim putem da dođe do Niša, da nema auto-puta. Ibarsku smo znali svi, a onda smo počeli da koristimo auto-put. Ovo do Požege je strašno važno. Samo brinem hoće li da imaju dovoljno radnika - rekao je Vučić.

U razgovoru sa okupljenima predsednik je saznao da na ovoj deonici radi 500 kineskih i 200 srpskih radnika. Takođe, istakao je kako je bitno da za neke teže delove izgradnje moramo obučiti naše ljude, kako ne bismo morali da za takve poslove uvek angažujemo kineske kompanije. 

- Gradimo mnogo auto-puteva - istakao je predsednik Vučić u nastavku.

Istakao je i kako se što brže mora završiti put do Požege, kao i da se mora odmah rešavati deo do Užica kako ne bi bio veliki problem sa gužvama, kakav je bio juče na auto-putu Miloš Veliki. 

- Sa glavnim radovima krećemo odmah - dodao je.

- Za svako posečeno stablo ovde, zasadićemo dve stabljike rekao je predsednik. To će prvenstveno biti hrast koji i pripada ovde - istakao je predsednik. 

Ne robujemo više tradiciji, strmoglavo idemo u budućnost, citirao je predsednik velikog Miloša Crnjanskog. 

Kinekse radnike predsednik je pozdravio na kineskom.

Obraćanje Čen Bo

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je današnji praznik.

- Danas je prvi maj, važana praznik i u Srbiji i u Kini. Veliko mi nje zadovoljstvo da danas prirustvujem ovoj ceremoniji. Juče sam zajednom sa predsednikom obeležila otvaranje izzgradnje oilaznice oko Beograda. Danas smo već ovde. To najbolje pokazuje vitalnost naše saradnje. Mi čelični prijatelji može sve. Ova kineksa kompanija je prva koja je došla na tržište Srbije u olaski infrastrukture. Svojim delima ova kompanija je zadobila poverenje srske strane. Sigurna sam da će i ovog puta opravdati poverenje srpske stanje - istakla je ambasadorka Čen Bo. 

Foto: printscreen

Početak radova na Fruškogorskom koridoru

Završetak za tri godine

Fruškogorski koridor povezivaće Novi Sad, Irig i Rumu i nastavljaće se na auto-put Ruma - Šabac koji bi do 2024. godine trebao da dobije i nastavak u vidu brze saobraćajnice Šabac - Loznica. Ugovor o projektovanju i izgradnji Fruškogorskog koridora u Predsedništvu Srbije potpisali su 6. oktobra 2020. predstavnici vlade i kompanije CRBC, a u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo. Vrednost projekta veća je od 650 miliona evra. Očekuje se da posao bude gotov u naredne tri godine.

Brže do aerodroma

Kao dodatne benefite Fruškogorskog koridora, navodi se bolje povezivanje teretnog saobraćaja sa Hrvatskom i Republikom Srpskom. Smatra da će se stvoriti šansa za izgradnju dodatne dve velike industrijske zone u Rumi, do kojih će Novosađani stizati brzo i bez semafora. Kako kaže Mirović, skratiće put i od Novog Sada do beogradskog aerodroma. Umesto sadašnjih 100 kilometara, put od Limana do "Nikole Tesle" biće drastično skraćen.

VUČIĆ: Molim ljude da se vakcinišu!

- Molim ljude da se vakcinišu, od ponedeljka je otvoreno za sve! Imamo sve vakcine, kao boga vas molim, idite da se vakcinišite da bi mogli da radimo, da bi mogli da napredujemo. Danas i sutra je vakcinacija još samo po pozivu, od ponedeljka drugog dana Vaskrsa su otvoreni svi punktovi. Time štitite sebe i svoje živote - istakao je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 3 godine

Ovakvi projekti će Srbiju veoma da modernizuju i da dodatno ojačaju ekonomiju

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija