• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.06.2021

14:03

Nemojte da obmanjujemo javnost da se ništa nije dogodilo! Vučić: Grci su već povisili nivo odnosa sa Prištinom, NADAMO SE DA NEĆE PREĆI POSLEDNJI STEPENIK!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika

Nemojte da obmanjujemo javnost da se ništa nije dogodilo! Vučić: Grci su već povisili nivo odnosa sa Prištinom, NADAMO SE DA NEĆE PREĆI POSLEDNJI STEPENIK!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti danas u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas izrazio očekivanje da Grčka neće preći i poslednji stepenik i priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, iako je podigla nivo odnosa sa Prištinom.

- Nemojte da obmanjujemo javnost da se niŠta nije dogodilo, već se dogodilo, oni su već povisili nivo odnosa sa Prištinom. To je njihovo pravo, Grčka je suverena zemlja - rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše posetu grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Prištini i obećanje da Grčka neće menjati odnos prema KiM.


On je rekao i da smo zahvalni grčkim prijateljima što kažu da neće da priznaju nezavisnost i da urade taj poslednji korak.

- Ali oni su već presli tri stepenika, nadamo se da taj četvrti neće preći. Molimo ih za to i verujemo našim grčkim prijateljima. Ali stvari su se promenile - ukazao je Vučić.

Vučić je rekao i da stvar nije u tome što se Dendijas slikao ispred kosovske zastave, jer je ta zastava bila i 2020. prilikom posete Dendijasa Prištini.

- Važno je da nema grčke zastave - konstatovao je Vučić dodajući da kosovski Albanci svoju zastavu "trpaju gde stignu" očekujući da će time pokazati da imaju državu, koju nemaju.
 
Haški tribunal i sednica SB UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

- Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zakjljučite sami - 
naveo je Vučić.

Dodaje da će izricanje presude biti u 15.00 sati, a da je u 21.00 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče postoji i tehnički problem.

Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno.

- Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo - kazao je predsednik.

Ono što je važnije od tehnike, kako kaže, jeste suština


Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina robije, Bošnjaci na 42 godine, predsednik kaže da ne mislim da bilo šta treba brojkama da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude disopatvljen sudovima u regionu.

Vučić navodi da je 13 takvih slučajeva dodeljeno BiH i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i radeta, slučajevi u kojima su Srbi ubijani na zločinački način.

- To je davano sudovima u regionu da sude, a jedan predmet koji se tiče samo nepoštovanja suda, a mi imamo zakon koji govori samo o saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju za ratne zločine. Zamislite vi kakvo je to poverenje kada vi nećete da dozvolite sudovima u Srbiji po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu - kazao je Vučić.

Podsetio je i da su svi oni koji su bili osuđeni za najtezuze ratne zločine u Hagu pravosnažno oslobođeni i to od Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Ante Gotovine.

- Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni - kazao je Vučić.

Predsednik navodi da će biti zanimljiva rasprava na sednici SB, nimalo laka za nas, ali ni za one, kako kaže, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata.

Vučić o susretu s Bajdenom 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne veruje da je moguće da se susretne sa američkim predsednikom Džo Bajdenom u Briselu 14. juna, ali da u svakom slučaju susret sa američkim predsednikom za Srbiju predstavlja čast.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obraćanja građanima, a na konstataciju da će se možda u isto vreme naći u Briselu kada i Bajden koji će učestvovati na Samitu NATO-a.

- Ne mislim da ćemo mi 14. juna biti u Briselu. U svakom slučaju ne verujem da je taj susret moguć - kazao je Vučić.

Dodao je da kada američki predsednik bude imao vremena, za Srbiju bi bila čast da se on sastane sa američkim predsednikom.

 

Situacija na KiM

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aaleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

- Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

- Ono što je za nas važno to je da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt, mi želimo da rešavamo probleme i ne ostavljamo ih našoj deci, ali smo tražili razumevanje za osnovne državne i nacionalne interese Republike Srbije i srpskog naroda.

- Dijalog će biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu i Srbija će se odazvati pozivu u Brisel i uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali nikada nećemo biti spremni da razgovaramo o poniženju Srbije.

- Za nas je važno, želim da istaknem da sam odgovorio na poziv Ivice Dačića ali želim i da odgovorim na pozive predsednika pojedinih vanparlamentarnih stranaka, sve zavisi u kojoj će formi biti, uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bi podneo Skupštini ono što se dešava u Briselu. Srbija je u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima – naveo je Vučić.

 

Eksplozija u Čačku

- Preliminarna procena je da je šteta između milion i po i dva miliona evra. Naši helikopteri kreću u gašenje požara - rekao je predsednik Vučić o eksploziji u Čačku.

- Očekujemo da se od ponedeljka nastavi proizvodnja u pogonima čačanske Slobode. Važno je da mere zaštite na radu ubuduće budu na najvišem nivou - dodao je predsednik.

- Presuda generalu Mladiću je 8. juna, a isti dan je sednica Saveta bezbednosti! Sami prosudite da li je slučajno ili ne! - rekao je predsednik.

 

Posle posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, predsednik Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna.

- Ja ću se u petak obratiti narodu sa svim papirima i pokazati gde je budućnost Srbije, a šta je prošlost Srbije, šta je urađeno do sada i kako ne smemo da dozvolimo da nam se prošlost ponovi - rekao je juče Vučić.

https://informer.rs/vesti/politika/613038/aleksandar-vucic-obracanje-javnosti



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ceca

pre 2 godine

Nestrpljivo očekujem današnje obraćanje predsednika!

Joksi

pre 2 godine

Radujemo se da ispratimo obracanje naseg predsednika i saslusamo ono sto nas tek ceka.Predsednika se trudi da gradjani budu u toku i da budu obavesteni sto je za svaku pohvalu!

Zlajo

pre 2 godine

"Predsednika" bolje da se trudi da su mu podanici pismeni

milan

pre 2 godine

Imaju li ovi nepismeni botovi vise od dva razreda osnovne škole? Deluje mi da su napustili osnovnu školu kad su naučili da prepisuju jedni od drugih!!!

Jela

pre 2 godine

Svako predsednikovo izlaganje je važno za sve građane naše zemlje

Nikola

pre 2 godine

Mislim da će se mnogo toga čuti jer se baš najvljuje. To je pravi predsednik.

Jovica

pre 2 godine

Pratiću obraćanje predsednik i nadam se da će nas obradovati nečim novim ili bar neku dobru vest da čujemo.

NN

pre 2 godine

Ni jedan predsednik se nije ovoliko trudio da saopštava narodu svaki problem ili lepu vest.

Tara

pre 2 godine

Bicemo tu da sve ispratimo, a topla preporuka svima, da bismo culi infomracije iz prve ruke.

Ivana

pre 2 godine

Biće jako zanimljivo šta će reći predsenik u 13h.

TN

pre 2 godine

Jako vazne teme za budusnost Srbije i Srpskog naroda.

Ana

pre 2 godine

Svi ocekujemo predsednikovo javljanje da vidimo sta ce reci o mnogobrojnim temama.

Joka

pre 2 godine

Radujemo se danasnjem obracanju naseg predsednika

mm

pre 2 godine

pa ok..onda drzava treba da oteza da nasi geadani idu na letovanje u Grcku..neka uvede karantin za sve koji se vracaju po 21 dan iu eto

Petar

pre 2 godine

Pratio sam danasnje obracanje predsednika Vucica.

Igor

pre 2 godine

Eto tvoji Grcki prijatelji.reaguj bre vucko auuu cutis svima ko mis...

NIJE MOGUĆE PALMERU! Specijalni izaslanik Stejt departmenta: APSOLUTNO MOGUĆE DA VUČIĆ I KURTI POTPIŠU DOGOVOR 2021, za SAD je priznanje Kosova jedino rešenje!
Politika

NIJE MOGUĆE PALMERU! Specijalni izaslanik Stejt departmenta: APSOLUTNO MOGUĆE DA VUČIĆ I KURTI POTPIŠU DOGOVOR 2021, za SAD je priznanje Kosova jedino rešenje!

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine svakako ima da se uradi još posla kako bi se dve strane dogovorile, ali "mi bismo hteli da vidimo da se obe strane ponovo ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa, i otvore put ka Evropi"

04.06.2021

08:50

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17