• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.06.2021

16:55

SELAKOVIĆ: Nova podrška V4 evropskoj perspektivi  zapadnog Balkana!

Informer

Politika

SELAKOVIĆ: Nova podrška V4 evropskoj perspektivi zapadnog Balkana!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Poljskoj da je sastanak šefova diplomatije Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana bio izuzetna prilika da se još jednom potvrdi snažna podrška zemalja Višegradske četvorke evropskoj perspektivi zapadnog Balkana

- Bila je to prilika da se još jednom da snažna podrška nastavku evropskog puta zapadnog Balkana i da se ukaže na potrebe nastavka reformi naših društva i posvećenost evropskom putu uz sve razmevanje prepreka i situacija koje su pred nama, a nisu se nalazile pred zemljama V4 kada su pristupale EU - rekao je Selaković u pauzi sastanka u Palati Rogalin iz 18 veka, kod Poznanja, poljske prestonice iz 10 i 11 veka, a kome je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na ZB Miroslav Lajčak.

Selaković je podsetio da, kada su Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, koje čine V4, pregovarale o pridruživanju, tačno su znale da, kada da obave reforme i ispune obaveze, imaju datum ulaska u EU.

- To je ono što ZB nema i što Srbija nema - rekao je Selaković za Tanjug i RTS.

Prema rečima ministra, skup u Poznanju bio je još jedna prilika da se apeluje na kolege da njihova podrška bude još čvršća da se zaobiđe ono što nam se u trenutku učinilo da postoji na zapadnom Balkanu a to je da se podizanje bilateralnih pitanja koristi i služi kao prepreka nastava evropskom putu.

Bila je to, kako je dodao i prilika da pokazemo jedinstvo i da se afirmiše ono što je regionalno povezivanje na prvom mestu ekonomska saradnja a što Srbija kroz politiku koju vodi predsdnik Aleksandar Vučić i inicijativu "Mini Šengen" kao i danas, svedoči na svakom koraku i pokazuje koliko je važna sudbina, ne samo naša već i celog regiona.

Na pitanje kako da li je Lajčak doneo neki odgovor na incijativu iz non pejper dokumenta koje je V4 sa Austrijom uputila predstavnicima EU, a tiče se jače podrške regionu na putu evorintegracija, i uključivanja ZB u odlučivanje o budućnosti EU, ministar je podsetio da se u EU odlučuje konsenzusom sa svih 27 glasova.

- Imali smo prilika da vidimo koliko to može da dodirne Srbiju, da je zaustavi ili da joj otvori put - podsetio je Selaković i dodao da je Srbija spremna da učestvuje u Konferenciji o budućnosti Evrope.

- Spremni smo da učestvujemo da damo doprinos u iznošenju stavova - rekao je Selaković i dodao da je činjenica da je Evropa, kada se rasformirao istočni blok bila jedno, kada su članice tog bloka krenule evropskim putem drugo, a danas je treća.

I to ne zavisi samo od same Evrope ali u dobroj meri, rekao je ministar i dodao da bi to bila prika da iznosimo svoja mišljenja i stanovišta.

Prema njegovim rečima, za nas je važno da EU integracije nude očuvanje mira i stabilnosti u regionu koji je od suštinske važnosti.

- Srbija doprinosi miru i stablnosti i na svakom koraku daje doprinos i nastaviće tako. Uveren sam da će i Brisel biti svestan da ne smao simboličnim klimanjem glave i izražavanjem verbalne podrske tome, već i davanjem efektivne podrške miru i sabilnosti, moći da doprinese, a siguran sam da bi najveći doprinos bio nastavak sigurnog evropskog puta zapadnog Balkana i odgovarajuće vrednovanja onoga sto smo uradili na svom evropskom putu - rekao je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17