• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.08.2021

11:16

Srbija je jedna od NAJZNAČAJNIJIH INVESTICIONIH DESTINACIJA centralne i istočne Evrope!

Politika

Srbija je jedna od NAJZNAČAJNIJIH INVESTICIONIH DESTINACIJA centralne i istočne Evrope!

Podeli vest

Za 15,5 godina, od kada je počela podrška države domaćim i stranim investitorima za projekte i zapošljavanje u Srbiji, iz budžeta je izdvojeno nešto više od 900 miliona evra, dok je vrednost ukupnih investicija oko pet milijardi evra

To je pokazala analiza opravdanosti podsticaja investitora koju je uradilo Ministarstvo privrede, a u kojoj se, između ostalog, navodi i da je Ministarstvo zaključilo 342 ugovora o dodeli sredstava sa kompanijama i da je otvoreno oko 100.000 radnih mesta.

Kriterijumi za dodelu podsticaja i određivanje visine sredstava jesu visina investicije i broj novih zaposlenih na neodređeno vreme, visina bruto zarade na koju se korisnik obaveže, stepen razvijenosti lokalne samouprave i drugi.

Iz Ministarstva za Tanjug objašnjavaju da se podsticajna politika sprovodi u skladu sa pravilima Evropske unije i da su pravila strogo i jasno postavljena, kao i uslovi pod kojima privrednici mogu da dobiju državnu pomoć.

Dodaju da se tu ne radi smo o finansijskim podsticajima, već o čitavom nizu različitih oblika podrške, zbog kojih su, kako navode iz Ministarstva, mnoge kompanije odabrale Srbiju kao destinaciju za ulaganje, pored ukupne stabilnosti u zemlji.

Srbija se, kažu iz Ministarstva, zahvaljujući ekonomskim reformama, pozicionirala kao jedna od najznačajnijih investicionih destinacija centralne i istočne Evrope, stabilnog poslovnog okruženja, s prepoznatljivim i privlačnim investicionim ambijentom.

Stvaranju uslova za unapređenje poslovne klime doprinelo je, kako navode, donošenje Zakon o ulaganjima koji je izjednačio domaće i strane investitore u pogledu prava i obaveza, kao i zaključivanje bilateralnih investicionih sporazuma koje je Srbija potpisala sa drugim državama.
Nijedna druga fabrika nije zatvorila svoj pogon


Na pitanje da li imaju saznanja o zatvaranju drugih fabrika sem Geoksa, iz Ministarstva privrede navode da nijedna druga fabrika, čak i u godini kovida, nije zatvorila svoj pogon, već su, dodaju, svi započeti projekti najavili nastavak i nove investicije.

Iz Ministarstva kažu i da postoji više od 40 reinvesticija, a radi se, objašnjavaju, o kompanijama koje su završile obe faze projekta, a koje su započele nove investicione cikluse i projekte, jer je menadžment tih kompanija prepoznao Srbiju kao dobro i sigurno investiciono okruženje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Oradea

pre 2 godine

Pravu ste sliku stavili na ovaj prilog... Na njoj se vidi tabla za motanje kablova a ispred su motaci kablova Koji rucno motaju kablove jel shvatate sad?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

Pravi zločinci se slave, a srpske žrtve se ponižavaju! U Međunarodnoj zajednici, Srbi su jedini krivci za ratove u Hrvatskoj i  BiH! (VIDEO)
Live TV

Pravi zločinci se slave, a srpske žrtve se ponižavaju! U Međunarodnoj zajednici, Srbi su jedini krivci za ratove u Hrvatskoj i BiH! (VIDEO)

Već mnogo decenija nad srpskim narodom sprovode se zločini. Ipak, u Međunarodnoj zajednici, Srbi su predstavljeni kao zločinci i jednin krivci za ratove na Blakanu. Srpske žrtve se unižavaju, dok se veličaju hrvatski i muslimanski zločinci. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

06.05.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija