• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2021

12:35

Žao mi je što su od lista kakav je bio "Danas" napravili politički pamflet, ali to njima na čast! Nadam se da će "Danas" u budućnosti biti ponovo slobodan! Video

Beta

Politika

Žao mi je što su od lista kakav je bio "Danas" napravili politički pamflet, ali to njima na čast! Nadam se da će "Danas" u budućnosti biti ponovo slobodan! Video

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić danas je odgovarajući na pitanja novinara đilasovskih medija nakon otvaranja nove kovid bolnice u Novom Sadu građanima Srbije pokazala koliko samozvani "slobodni i objektivni mediji" vode računa o objavljivanju tačnih i proverinih informacija i istakla da se nada da će list Danas "u budućnosti biti ponovo slobodan"

 

Na pitanje N1 o pisanju nedeljnika NIN da su u prekrajanju izborne volje 2016. godine učestvovali ljudi iz grupe Veljka Belivuka, premijerka je rekla da veruje da ta informacija nije tačna, a onda pokazala svima koliko đilasovski mediji objavljuju tačne i proverene informacije.

- Ne znam ništa o tome i sigurna sam da nije tačno. Odakle Vama to kao fakat o kome me pitate? NIN je rekao? E, okej, ja pretpostavljam da je to ta vladavina prava, pa pretpostavljam da će NIN i suditi. Zaista mislim da je nekorektno i neprofesionalno, ako mogu sebi to da dopustim, da nepreoverenu informaciju, i informaciju za koju vam ja kažem da verujem nije tačna , vi meni postavljate pitanje kao da je tačna i da je fakat samo zato što je NIN to napisao. Videla sam i u još nekim, ne bih rekla nezavisnim, jako zavisnim medijima, u poslednjih nekoliko dana dana neke informacije koje ne da nisu tačne nego su otvorena laž, pa još uvek nismo čuli izvinjenje, pa makar njihovim čitaocima. Verujem da i ovo ide na iszu tu vodenicu ide i te insinuacije ja ne bih komentarisala: Mislim da su te insinuacije ja ne bih kometarisala, mislim da je to neistine i da je to neofgovorno. A da niko neće biti zaštićen, da niko neće biti zaštićen i time se ponosim. Mi smo pokazali da u ovoj zemlji nema zaštićenih i da nikog neće zaštiti ni članska karta, ni partijska pripadnost, ni funkcija, ni bilo šta drugo, što nikad niste mogli da vidite pre 2012. godine. 

- Nisam vas samo razumela, vi ste kao N1 rekli da je to fakat? Onda ste pogrešno postavili pitanje... Nemate potvrdu? Makar to da ustanovimo... 

Na pitanje Newsmax Adria o pisanju lista Danas koji tvrdi da je 2010. godine prosečna plata za oko 200 dinara bila niža od prosečne protrošačke korpe, a da je to danas oko 8.000 dinara.

- Je l Vi ne verujete u zvanične podatke Ministarstva trgovine i ako biste mogli da nam objasnite šta je tu konkretno laž? 

- Je l me vi to ozbiljno pitate? Ja mislim da je sve bilo potpuno jasno u objašnjenju koje je dalo Ministarstvo finansija, koje je navelo šta tu nije tačno, odnosno da ne možete poredite babe i žabe i da jeto promenjena metodologija. Imate da drugim sajtovima ministarstava, pa i širom sveta, različite podatke koji su deo arhive. Dakle, svaki student u ovom trenutku zna šta tu nije tačno. Nije mala laž, laž je da je prosečna potrošačka korpa bila 32.000, a ustvari je bila 52.000. 

Foto: Beta

- To je deo arhive i svima je jasno ko se time bavi, a posebno sam mislila profesionalnim medijima, kao što je jasno bilo kome drugom i kao što se niko ne bi usudio da tako nešto napiše osim ako nije potpuna neznalica ili je maliciozan. E, sad ja mogu da tazumem da je taj koji je to u Danasu pisao potpuna neznalica ili su možda maliciozni. Ali sada treba da kažu da to što su oni objavili nije tačno. 

- Metodologija je promenjena i to je deo arhive. Usvakom trenutku su mogli od Republičkog zavoda za statistiku da izvuku te podatke i da se edukuju. A bilo ko ko misli da je 2010. godine sa onom platom kakva je bila i sa minimalcem koji je bio, ja mislim, 170 evra, da je to bilo 200 dinara od pokrivanja prosečne potrošačke korpe, je ili zaboravan, ili lud ponovo maliciozan. Zato što je 2010. godine, sa onim prosečnim platama, sa nezaposlenošću od više od 19%, da smo mi bili da to pokrije do 200 dinara prosečnu potrošaku korpu. pa, dajte molim vas! Da li me ozbiljno za to pitate?

- U svakom slučaju, i da su uzeli od koga god, i da je pogrešan podatak na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i da je taj podatak ostao u arhivi, posao novinara, a posebno onih koji sepredstavljaju kao, je li, veliki, objektivni, profesionalni mediji, je da pogleda to, da proveri i da bombastično na prvoj strani objavi tačnu informaciju. A oni su bombastično objavili laž i i dalje se ne izvinjavaju. Ali dobro, to je kredibilitet Danasa danas. I o tome sam pričala u poslednje vreme, žao mi je što su napravili od onakvog Danasa kakav je bio politički pamflet, tabloid koji radi za Dragana Đilasa i za Šolaka, ali to njima na čast. Ja mislim da je to velika šteta i za medije u Srbiji, i za novinarstvo u Srbiji i za našu zemlju kao takvu. Ali valjda će se i to promeniti jednog dana, pa će Danas ponovo biti slobodan. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17