• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.09.2021

11:26

Da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj! Vučić čestitao mitropolitu Joanikiju

Politika

Da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj! Vučić čestitao mitropolitu Joanikiju

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas mitropolitu Joanikiju čestitku povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog, u kojoj je ukazao na značaj te eparhije za Srpsku pravoslavnu crkvu i istakao da je Srbiji stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, čiju nezavisnost poštuje

- Uoči Vašeg ustoličenja, kada stupate na tron mitropolita crnogorsko-primorskih, na tron Svetog Petra cetinjskog, preuzimajući ovo uzvišeno zvanje, ali i zvanje odgovorno i bremenito različitim iskušenjima, dozvolite mi da u ime građana Republike Srbije, a naročito nas pravoslavnih Srba, čestitam ustoličenje i poželim da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u čast roda srpskog, roda Svetosavskog i roda pravoslavnog - piše u čestitki dostavljenoj Tanjugu.

Predsednik Vučić je ukazao da eparhija crnogorsko primorska zauzima posebno mesto u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Na prostorima koje Vam je odlukom Sabora Gospod poverio, rođene su i delovale mnoge znamenite ličnosti našeg naroda od Stefana Nemanje, ujedinitelja i rodonačelnika slavnih Nemanjića, svetog kneza Jovana Vladimira, do Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra cetinjskog, legendarnog vladike Danila Petrovića i patrijarha Arsenija Čarnojevića i Gavrila Dožića. Svi oni, ali i mnogi drugi, živeli su u teškim vremenima i borili su se da sačuvaju veru, čast, obraz i jedinstvo crkve i naroda, zato će jedan od vaših velikih saveznika u poslušanju koje ste dobili biti osmovekovna mudrost vaših prethodnika, velikih graditelja i branitelja. Na tom mestu, pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti episkopi i mitropoliti zetski, i mitropoliti crnogorsko-primorski, od Ilariona zetskog koga je postavio Sveti Sava, naš prvi arhiepiskop do mitropolita Amfilohija koga je u tron mitropolita uveo patrijarh Pavle - dodaje se u čestitki.

Vučić je, takođe, ukazao da se Republika Srbija, nakon mnogih iskušenja kroz koje je prošla, poslednjih godina 20. i prvih godina 21. veka, danas obnavlja, kako u duhovnom, tako i u materijalnom pogledu.

- Ona je dovoljno mudra da bude posvećena očuvanju i jačanju mira na ovim trusnim balkanskim prostorima, a od nedavno i dovoljno jaka da pomaže svim svojim ljudima, kako u otadžbini tako i van nje, da poštujući druge očuvaju svoje ime, jezik i pismo, svoju kulturu i duhovnost. Takvoj Srbiji je stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, u kojoj živi veliki broj pripadnika našeg srpskog naroda, koji volimo i pomažemo, ali i Crnogorci sa kojima želimo da živimo u slozi, uzajamnom poštovanju i da delimo blagostanje. Poštujući državnu nezavisnost Crne Gore i pravo njenih građana da suvereno odlučuju o njenom putu spremni smo, i želja nam je, da naši odnosi u budućnosti pored prijateljstva budu prožeti saradnjom, kako na polju ekonomije, tako i svim drugim oblastima u kojima se naši interesi poklapaju - napominje se u čestitki.

Predsednik Vučić je dodao da se od svih nas očekuje da damo svoj doprinos opštem dobru i Srbija će to nastaviti da čini nesebično, rukovođena politikom očuvanja mira i jačanja zajedništva i saradnje sa svima koji dele ove vrednosti.

- Vaše Visokopreosveštenstvo, Primite moje srdačne čestitke povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog - navodi se u čestitki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zvezdica 0707

pre 2 godine

Vaše Visokopreosveštenstvo, iskrene čestitke povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog

Sanjalica 0309

pre 2 godine

Ovo je veliki dan za vas Joanikije, iskrene cestitke povodom ustolicenja

Maki

pre 2 godine

Predsednik poštuje Crnu Goru, braća smo bili i ostalo zauvek!

noa

pre 2 godine

Iskrene cestitke mitropolitu Jonikiju i verujem da ce saradnja SPC i drzave biti dobra.

Petar

pre 2 godine

Srbija i ceo nas narod, se pridruzuje cestitkama upucenim mitropolitu Joanikiju.

Ivana

pre 2 godine

Pridržujem se čestitkama. Joanikije je dostojan da bude ustoličen na Cetinju. Vreme je da građani Srbije žive bolje. Srbija se danas cela razvija i gradi.

Grada

pre 2 godine

Čestitke mitropolitu Joanikiju, svu sreću želim.

Klara

pre 2 godine

Da dugo budete na ovoj funkciji dragi Joanikije.

Sara

pre 2 godine

Čestitke Joanikiju, da u zdravlju i dugo budete na ovoj funkciji.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija