• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.11.2021

18:18

BRZA PRUGA SOLUN-BEOGRAD-BUDIMPEŠTA "TRN JE U OKU" ZAPADA, SRBIJA I MAĐARSKA SU POD BARAŽNOM VATROM! U pozadini je obračun sa Kinom!

Reuters/Wikipedija/Fotomontaža

Politika

BRZA PRUGA SOLUN-BEOGRAD-BUDIMPEŠTA "TRN JE U OKU" ZAPADA, SRBIJA I MAĐARSKA SU POD BARAŽNOM VATROM! U pozadini je obračun sa Kinom!

Podeli vest

Cilj Zapada je jasan - po svaku cenu sprečiti Peking da ovlada državama Zapadnog Balkana. Zato je i odgovor brutalan. Po hitnom postupku u NATO su ubačeni Crna Gora, Makedonija, a KiM im odavno služi kao ratna platforma za udar na Beograd, Rusiju i Kinu. Prva meta je brza pruga na kojoj insistira Peking od Soluna do Budimpešte, preko Beograda

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto bez uvijanja je rekao zašto Zapad i SAD po svaku cenu žele da sruše osovinu Beograd-Budimpšeta. U pozadini je ekonomski interes i sprečavanje Srbije i Mađarske da iskoriste benificije dolaska Kine na prostore Zapadnog Balkana.

Nacionalni interesi

Sirjato je, podsetimo, u Novom Sadu jasno rekao da će obnova železničke pruge Beograd-Budimpešta doprineti jačanju vrednosti i značaju Mađarske i Srbije, da će stvoriti nova radna mesta i približiti još više dva glavna grada i dve zemlje.

- Mi, Mađari i Srbi odlučujemo na osnovu naših nacionalnih interesa i odlučili smo da i mi želimo da imamo korist od novog svetskog poretka koji se rađa na istoku. Obe zemlje imaju sa Kinom saradnju na pragmatičnim osnovama i na bazi međusobnog interesa i obe mnogo profitiraju od toga, isto kao što će obe zemlje da profitiraju od izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd - rekao je Sijarto na svečanosti početka izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica-državna granica s Mađarskom.

HITNO UPOZORENJE AMERIKANACA BRISELU! 100.000 ruskih vojnika napašće Ukrajinu?!?

Naglasio je da ima i onih koji o tome govore kao o ideološkom problemu.

- Međutim, vrlo brzo se ispostavi da su oni licemerni, jer brojevi ne lažu. Tokom 2020. godine je EU imala veću trgovinsku saradnju sa Kinom nego sa SAD, a i SAD su više trgovale sa Kinom nego sa svim zemljama članicama EU ukupno - objasnio je Sijarto.

On je naglasio da će Mađarska uskoro početi izgradnju svoje deonice pruge i najavio da bi radovi trebalo da budu završeni do 2025. godine.

Pa u čemu je onda problem?

Kina je lansirala projekt "Pojas i put" te forum 16+1 (16 zemalja centralne i istočne Evrope plus Kina), iz kojeg je sada izašla Litvanija, a kinesko prisustvo se uskoro proširilo i na druge sektore, prvenstveno energetski te telekomunikacijski.

Kupovina Pireja 

Prva velika investicija na tom putu bila je u Grčkoj. Tamo je kineska kompanija COSCO najpre 2009. uložila više od 650 miliona evra za kupovinu koncesije na 35 godina u najvećoj grčkoj luci Pirej u blizini Atine, da bi već 2016. uložila još 280 miliona i time ostvarila većinski udeo od 51 posto vlasništva. Pre deset godina luka u Pireju bila među 20 najvećih transportnih luka u Evropi, danas se ona ona nalazi već među prvih deset. A uskoro je najavljeno otvaranje još jednog terminala.

I AMERI SU UKAPIRALI, MISIJA U BIH JE NEMOGUĆA - SRBE NE MOGU SLOMITI! Pretnje Vašingtona, Berlina i britanske "druge lige" priznanje su poraza i nemoći!

Ne treba posebno objašnjavati kakav je to udarac na velike evropske luke poput Roterdam, Hamburga i... Njihvi gubitci zbog kineskog "zauzimanja" Pireja mere se desetinama milijardi na godišnjem nivou.  

Kineski privredni interes je pritom jasan: Konačni cilj Belt-and-Road strategije je ekonomski jako i veliko tržište zapadne Europe, balkanske zemlje tu prije svega figuriraju kao "ulazna vrata za Evropu" i u tom kontekstu kao važna tranzitna ruta. Zbog toge se pre svega i ulaže u infrastukturne projekte poput puteva, luka ili železničkih pruga.

 S drugestrane, Zapadni Balkan je istorijski mesto sučeljavanja globalnih i geostrateških interesa takozvanih "velikih igrača" svetske politike. Sada su tu s jedne strane Zapad, dakle EU i Sjedinjene Države, a s druge Istok, Rusija, Turska, ali i Kina

Brutalan odgovor

Cilj Zapada je jasan - po svaku cenu sprečiti Peking da ovlada državama Zapadnog Balkana. Zato je i odgovor bio brutalan.

Po hitnom postupku u NATO su ubačeni Crna Gora, Makedonija, a KiM im odavno služi kao ratna platforma za udar na Beograd, Rusiju i Kinu.

Računica je jednostavna. Brza pruga na kojoj insistira Peking od Soluna do Budimpešte mora biti pod strateškom kontrolom Zapada, SAD i NATO.

CRNA GORA UVELA NOVE SANKCIJE MOSKVI, KRIVOKAPIĆ UDARIO NA ŠEFA RUSKOG FSB! Majstori, znate li vi šta činite?!

U tom smislu zadatak Skoplja i Prištine, pa i u krajnjem slučaju Podgorice, jeste da kad god to zatreba SAD i Zapadu prekinu transport prugom Solun - Budimpešta i sruše planove Pekinga. 

Sirjato je to bez uvijanja objasnio. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 2 godine

... a spajanje Timoka i Južne Morave? Jeste da je to bio nemački projekat, ali sada možda i nama odgovara. A i realniji je u ovom trenutku.

Ante

pre 2 godine

Sve nešto računam... Ovom zlom zapadu, je puno jeftinije bilo da oni kupe luku Pirej. Za 800miliona dolara, riješili problem. Pa toliko potroše za gorivo na dnevnoj bazi. Ustvari, jednostavno prime Grčku u NATO. A, jeste? Hmm... A da jednostavno kupe sve luke? Ionako su njihove? Pa onda, jednostavno nek uvedu carine ili neki zakon, i gotovo. Jeftinije nego pokoravati Srbiju ili Mađarsku. Al dobro, ovako je uzbudljivije.

Žarko

pre 2 godine

Vučić lopovčina. Napred SSP. Đilas i Marinika do pobedeeeee

Jastreb

pre 2 godine

Mnogo ih žulja Kina, Rusiju su smestili u mali džep, gaze im teritorijalni prostor kad im se prohte i avionima i brodovima i kad i gde hoće. Kina je nešto drugo, njima nikako ne odgovaraju azijati, pa su čak i Kimu norali na noge a pred Kinom će puzati zapamtite šta sam napisao.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15