• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2021

18:03

Građani znaju da prepoznaju rad i rezultate! DOVELI SMO ZEMLJU MEĐU NAJUSPEŠNIJE, DOK SE ONI BAVE LAŽIMA!

Tanjug

Politika

Građani znaju da prepoznaju rad i rezultate! DOVELI SMO ZEMLJU MEĐU NAJUSPEŠNIJE, DOK SE ONI BAVE LAŽIMA!

Podeli vest

Oni koji su doveli Srbiju do bankrota i propasti, kao što je uposlenik Dragana Ðilasa Dušan Nikezić, ne mogu da prihvate dobre rezultate koje postižemo uprkos pandemiji koronavirusa, pa se bave lažima i izvrtanjem stvarnosti, kaže ministar finansija Siniša Mali

- Njima, koji su za dva hektara zemlje dobili 717 hiljada evra od omraženog Rio Tinta protiv koga sada protestuju, mogu da poručim da je dobro što raste cena zemlje i što prave profit. Taman to mogu da dodaju na onih 619 miliona evra koje su ukrali od građana Srbije - naveo je Mali na svom Fejzbuk nalogu, a odgovarajući Nikeziću.



Naveo je i da ima i nekoliko važnih rezultata, koji potvrđuju ispravnost aktuelne ekonomske politike, pa tako kaže da su u periodu januar - novembar prihodi budžeta veći za 7,3 milijardi dinara u odnosu na plan, kao i da većina prihodnih kategorija beleži bolju naplatu od očekivanja.

- Poreski prihodi su premašili plan za 1,8 milijardi dinara, pri čemu je naplata PDV premašila očekivanja za 0,9 milijardi dinara, a poreza na dohodak za 0,7 milijardi dinara. Dakle, privreda dobro funkcioniše - navodi Mali.

Navodi i da kad je reč ostalim rezultatima, ovu godinu Srbija će završiti sa stopom rasta od minimum sedam odsto, što je trenutna procena Ministarstva finansija.

- Takođe, u 2022. godini očekujemo stopu privrednog rasta od 4,5 odsto. Rast BDP u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 7,7%, dok u četvrtom kvartalu očekujemo privredni rast od 5,5% BDP. Kumulativno, za vreme pandemije i krize koja je njome izazvana, Srbija će u ove dve godine ostvariti najbolji rezultat u Evropi. BDP je u njihovo vreme bio nešto veći od 30 milijardi evra, a na kraju ove godine će biti 52,4 milijarde evra - naveo je ministar.
Javni dug

Kad je reč o javnom dugu, kaže da će na kraju godine 2022. godine biti do 56,5% (centralni nivo 55,5%), a na kraju ove godine 58,2% (centralni nivo 57,3%), što, dodaje, jasno pokazuje da je naš javni dug pod kontrolom i da imamo sjajan rezultat, posebno ako se ima u vidu pandemija i da su mnoge zemlje prešle 80, 90, pa i 100 odsto udela javnog duga u BDP-u.

- Zaključno sa oktobrom mesecom ove godine, privukli smo više od tri milijarde 141 milion evra stranih direktnih investicija. Ubedljivo najviše u regionu, verujem da će to biti više od 60 procenata ukupnih SDI za Zapadni Balkan - tvrdi ministar.

Navodi da je industrijska proizvodnja u oktobru veća za 0,9% u odnosu na oktobar 2020, a u odnosu na prosek 2020. godine veća je za 13,6%.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - oktobar 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, veća je za 6,5%.

Takođe, navodi da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-oktobar iznosila 40,59 milijardi evra, što je rast od 25 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

U prvih deset meseci, izvezeno je robe u ukupnoj vrednosti od 17,6 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 27%. U periodu januar-oktobar ove godine, uvoz robe iznosio je 22,9 milijardi evra, što je rast od 23,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Prosečna neto zarada

Ministar kaže i da je prosečna neto zarada u periodu januar-septembar 2021. godine, porasla je, u odnosu na isti period prošle godine, za 8,8% nominalno i 5,6% realno.

- Prosečna plate u vaše vreme iznosila 329 evra, a do kraja ove godine će iznositi 615 evra - poručuje ministar.

Navodi da je u trećem kvartalu stopa nezaposlenosti 10,5%, te podseća da je u vreme prethodne vlasti nezaposlenost bila preko 25%.

- Budžet za 2022. godinu predviđa dalje poboljšanje životnog standarda i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije u iznosu od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3% BDP. Udeo kapitalnih rashoda 2010. godine, u vaše vreme, iznosio je svega 3,2 odsto, dok je taj procenat sledeće, 2011. godine bio 3,1 odsto.

Predviđeno je i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5% od 1. januara. U 2022. godini je predviđeno povećanje plata od 8% zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, Ministarstvu odbrane, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta", kaže Mali.

Za ostale budžetske korisnike i korisnike organizacija za obavezno socijalno osiguranje, , dodaje, predviđeno je povećanje plata od 7%, a predviđeno je i povećanje minimalne zarade za 9,4%, čime će ona po prvi put preći 35.000 dinara (35.012 dinara).

- Minimalna zarada je u vaše vreme iznosila oko 15.000 dinara - kaže ministar.

Gradnja auto-puteva

Podseća da će se u Srbiji do kraja godine graditi deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, te dodaje: "Sagradili smo tri kovid bolnice, gradimo fabriku vakcina, potpuno smo rekonstruisali Klinički centar u Beogradu, otvorili smo Klinički centar u Nišu. Za razliku od vas, koji ste samo krali i niste ostavili nijedan auto-put ili bolnicu građanima Srbije, mi danas gradimo".

- Srbija danas na računu ima 299 milijarde dinara, a podsetiću vas da je u vaše vreme 2012. godine imala 8,5 milijardi dinara, što je bilo daleko manje od izdvajanja koja su bila potrebna samo za penzije. Podsetiću Ðilasa i njegovog uposlenika i da je inflacija u njihovo vreme bila dvocifrena, čak 11 odsto, a da se kurs evra popeo sa 81 na čak 113,13 dinara, koliko je iznosio 2012. godine - kaže ministar finansija i dodaje:"Mislim da brojke dovoljno govore o njihovoj destruktivnoj ekonomskoj politici i našoj koja je dovela Srbiju među najuspešnije zemlje u Evropi".

- Građani znaju da prepoznaju rad i rezultate - zaključio je Mali u odgovoru na kritike Dušna Nikezića.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija