• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

09.03.2022

23:00

KRIZA NA ISTOKU EVROPE PRETI DA SE PRELIJE I NA BALKAN! Eskobar: Treba nam brzo rešenje za Kosovo i BiH!

Tanjug/Fotoilustracija

Politika

KRIZA NA ISTOKU EVROPE PRETI DA SE PRELIJE I NA BALKAN! Eskobar: Treba nam brzo rešenje za Kosovo i BiH!

Podeli vest

Situacija u kojoj se našla Ukrajina govori nam da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije i da rešimo probleme u Bosni, kaže američki izaslanik

Amerika traži da se zbog rata u Ukrajini pronađu 'brza rešenja' za Kosovo i Metohiju i Bosnu i Hercegovinu!

Ovo kaže Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, koji napominje da bi Stejt department morao da 'udvostruči napore' kako bi rešio sporna pitanja u našem regionu. Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini pokazuje da Zapad nipošto ne sme da dozvoli Rusiji da kontroliše situaciju.

Rat je garantovan

Eskobarova poruka jeste opasna, jer gde god dođu američki 'mirotvorci', tu preti rat
Aleksandar Pavić, politikolog

'Moskva je problem'

Eskobar naglašava da je 'budućnost svih balkanskih država u članstvu Evropske unije'.

- Situacija u kojoj se Ukrajina našla govori nam da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i da zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini. Narodima ovog regiona iz bliske istorije je jako dobro poznato koliko je rat razoran i štetan. Ne smemo, dakle, dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja, već samo svojim interesom. Najveći trgovinski partneri i investitori na Zapadnom Balkanu su iz Evropske unije. I budućnost regiona zaista jeste u tome da sve države budu punopravne članice EU - poručuje Eskobar.

Moj ugao

MIROSLAV LAJČAK, IZASLANIK EU ZA BALKAN


Zalaganje za naše zajedničke ciljeve i vrednosti na Zapadnom Balkanu i drugde sada je važnije nego ikada.

Prema njegovim rečima, na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se uradi na ekonomskoj integraciji, na održivim kompromisima i trajnim rešenjima za nerešene granične sporove.

- Neka ukrajinska kriza posluži kao nauk da se budućim generacijama na Zapadnom Balkanu obezbedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u EU, u celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. SAD žele da budu vaš partner u tim naporima - ističe Eskobar.

Komentarišući sve ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da bi baš bilo zanimljivo videti kako će to Amerikanci da 'udvostruče napore' u vezi sa KiM i BiH.

- Ako budu udvostručili svoje napore u podršci prištinskim separatistima da se ne drže Briselskog sporazuma, niti bilo kog drugog dogovora, ako budu udvostručili napore u podršci daljem rušenju Dejtona, onda nam sledi jako opasan scenario. I u Ukrajini su oni podsticali jednu od strana da ne poštuje nijedan dogovor, pa ni Minski sporazum. Oni su naoružavali i radikalizovali Kijev, što je na kraju i dovelo do sadašnjeg rata. Zbog toga Eskobarova poruka jeste opasna, jer gde god su američki 'mirotvorci', tu preti krvavi rat - upozorava Pavić.

Da se ja pitam

DARKO OBRADOVIĆ, ANALITIČAR

Kosovo i Bosna i Hercegovina predstavljaju potencijal za rusku destabilizaciju Balkana. Rusija koristi Kosovo i BiH kako bi napravila novi front prema Zapadu.

Licemerna izjava

Diplomata Milisav Paić kaže da je ovo samo još jedna licemerna izjava predstavnika Stejt departmenta.

- SAD su poslednja zemlja na svetu koja sme da se poziva na međunarodno pravo. Vašington je međunarodno pravo kršio brojnim vojnim intervencijama, prevratima i pučevima širom sveta. Verovatno ne bi bilo ni ruske intervencije u Ukrajini da SAD i njihovi podanici nisu sproveli dve 'obojene revolucije' u toj zemlji kako bi na vlast instalirale antiruske nacionaliste. Plašenje zemalja jugoistočne Evrope ruskom opasnošću poznat je američki izgovor za sprovođenje njihovog strateškog inženjeringa, koji je započet političkom i vojnom podrškom separatističkim republikama bivše SFRJ. Sve to najrečitije pokazuje licemerje SAD kada je u pitanju njihovo zalaganje za poštovanje međunarodnog prava - zaključuje Paić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija