• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2022

09:38

Ljudi, hrane će biti, SVEGA IMAMO I VIŠE NEGO DOVOLJNO! Domaćinski se ponašamo!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

Ljudi, hrane će biti, SVEGA IMAMO I VIŠE NEGO DOVOLJNO! Domaćinski se ponašamo!

Podeli vest

Srbija je uvela mere vezane za izvoz poljoprivrednih proizvoda nakon što je u ponedeljak bila suočena sa zahtevom za izvoz pšenice istorijskog nivoa, logistički nesavladivog, objasnio je danas predsednik Srbije

Aleksandar Vučić i ponovio da građani ne treba da brinu, jer će Srbija imati i više od onoga što je potrebno.

Vučić je, na pitanje šta znači zabrana izvoza za poljoprivredne proizvođače koji imaju viškove, rekao da se to odnosi pre svega na velike kompanije, konglomerate, a ne seljake.

- Moramo da obezbedimo hranu za naše građane. Mi u ovom trenutku imamo čak 800 hiljada pšenice, i milion i po tona kukuruza. Imaćemo koliko hoćete. Hoćemo da izbegnemo ono što nam se dogodilo u ponedeljak. 

Podsetio je da su godišnje potrebe 1,2 miliona tona pšenice, a žetva tek predstoji u avgustu.

- Mi imamo 75 odsto uskladištenih, a žetva je u avgustu. Hoćemo da izbegnemo što se dogodilo u ponedljak. Šta je prelazilo preko administrativne linije na Merdaru u istoriji nije prešlo, kao I na drugim prelazima. Ukupan nivo zahteva bio je na nivou 200.000 tona pšenice, što I logistički nismo mogli da obavimo. U jedno danu smo imali zahtev za izvoz četvrtine naših rezervi. Tolika je pomama u regionu za žitaricama, a cene su otišle u nebesa, I svi moraju da obezbede hleb za stanovništvo.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je istakao da je zbog toga doneta mera, i najavio da će vlada da procenjuje i dozvoli kada smo potpuno sigurni izvoz.

- Moramo da merimo svakoga dana da se ni jednog sekunda ne bi sekirali I brinuli imamo li dovoljno za stanovništvo, ali I okruženje. Da imamo mi, a da nemaju ljudi u Skoplju, Podgorici, Bijeljini nema smisla. Mi smo sistem spojenih sudova.

Vučić je ukazao da je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto.

- Pratili smo sve parametre preko različitih državnih organa. Uvezali smo carinu, republičke agencije, robne rezerve, Ministarstvo poljoprivrede da možemo u svakom trenutku da znamo šta imamo I kontrolišemo. Nema kome da se izvinjavamo u uslovima ratnog okruženja, I svetske krize neviđenih razmera, nema šta drugo da radite nego doamćinski da se ponašate.

Ukazao je da je rečeno narodu da će biti dovoljno količine svega I toga imamo, soli, šećera, ulja, brašnja, pšenice i kukuruza. To su osnovne potrepštine za normalan život.

- Svega imamo više nego dovoljno, više od potreba Srbije. Vodićemo računa i o proizvođačima velikim da ne gube. Ali značjano je da obezebdimo dovoljno hleba i svega za nomalan život građana.


BONUS




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ALex

pre 2 godine

Gradjani ne treba nagomilavati zalihe imamo svega!

Goca

pre 2 godine

Srbija je na sve mislila tako da ce svega biti i nema potrebe za paniku!

Drina

pre 2 godine

Srbija je uspela da obezbedi sasvim dovoljno zaliha svih životni namirnica, tako da građani nemaju razloga za bilo kakvu brigu.

Neka

pre 2 godine

U svetskoj krizi neviđenih razmera, Srbija je nabavila više nego dovoljno potrepština za život, zato što Vučic nista ne prepušta slučaju!

Rade

pre 2 godine

Nema potrebe brinuti dok je predsednik tu, hrane ce uvek biti, nikada nece dozvoliti da ostanemo gladni!

Nela

pre 2 godine

Srbija je domacinska kuca, svega uvek ima i uvek ce svega biti, bez brige kada je tu Vucic!

Mila

pre 2 godine

Kada su ovako ozbiljne stvari u pitanju, kao što su namirnice od najvećeg značaja uopšte ne sumnjamo u odgovornost i ozbiljnost sadašnje vlasti.

Irina

pre 2 godine

I za razumeti je paniku medju ljudima, ali obezbedjeno je dovoljno svega, kakav vodja takva i drzava..

Glasinac

pre 2 godine

Srbija je obezbedila sasvim dovoljno zaliha i nema razloga za bilo kakvu paniku.

Veljko M

pre 2 godine

Neki su medikji sa svojim lažnim vestima su pokušali da uvedu nemir međum građanima, ali na njihovu veliku žalost nisu uspeli.

Anja

pre 2 godine

U krizi sa koronom smo pokazali da možemo da se snađemo. I sada treba verovati predsedniku kada saopštava mere u ovoj ukrajinskoj krizi.

Dobrica

pre 2 godine

Naravno da će biti, paniku je podigla opozicija kako bi došla do još nekog glasa. Srbija je odgovorna zemlja.

Milos

pre 2 godine

Stabilnost Srbije je neupitna, svega ima i svega će biti. Paniku je samo podigao tabor oko opozicije kako bi destabilizovali vlast.

Voja

pre 2 godine

Opozicionim medijima nije pošlo za rukom da dezinformavijama obmanu narod. Svega ima i svega će biti.

Minja

pre 2 godine

Domaćinsko ponašanje u Srbiji je već godinama. Dela govore.

Marija

pre 2 godine

Covek cini sve sto je u njegovoj moci da drzi situacije pod kontrolom. I narod mu veruje!

Boza

pre 2 godine

Mi se ponašamo domaćinski i u ovim uslovima, moramo da mislimo pre svega na Srbiju i Srpski narod. Kome možemo da pomognemo, al da ne ugrožavamo našundržavu. Puna podrška za predsednika Vučića!

Milenko

pre 2 godine

Srbija je na vreme brinula o svojim rezervama.

VesnaP

pre 2 godine

U vremenu ukrajnske krize Srbija je obezbedila sve neophodne namirnice za normalan život svih njenih građana. Cena goriva je niža od svih ostalih zemalja u regionu i šire zahvaljujući politici koju vodi Srbija.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija