• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

19.04.2022

07:00

TRAŽILI, PA SE UPLAŠILI NOVOG PORAZA! Đilasovci sad neće izbore?!

informer.rs

Politika

TRAŽILI, PA SE UPLAŠILI NOVOG PORAZA! Đilasovci sad neće izbore?!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić poručio opoziciji da će, ako insistiraju, ove godine imati nove izbore u Beogradu. Dragan Đilas ne odgovara, a Vladimir Gajić, najbliži saradnik Vuka Jeremića, kaže: Vučić će nas uvek pobediti!

Ako opozicija nastavi da insistira na novim izborima u Beogradu, onda će ih uskoro i imati, poručio je u nedelju uveče u 'Hit Tvitu' predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Na ovu Vučićevu ponudu, međutim, juče do zaključenja ovog izdanja nije reagovao lider SSP Dragan Đilas, koji je prošle nedelje u ime opozicije zvanično zatražio ponavljanje izbora u prestonici.

Zataškavaju izborni neuspeh

Priča o novim izborima služila je da deo opozicije 'zataška' slab rezultat, posebno koalicija 'Ujedinjeni za pobedu'...
Đorđe Vukadinović, analitičar

Istovremeno, advokat Vladimir Gajić, najbliži saradnik Vuka Jeremića, poručuje da ni slučajno ne treba opet ići na birališta, jer će Vučić sasvim sigurno još ubedljivije pobediti!

'Ne znaju gde greše'

Komentarišući prošlonedeljni Đilasov zahtev da se raspišu novi izbori, jer je navodno upitna legitimnost vladajuće većine u glavnom gradu, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da odmah izađe u susret inicijativi lidera SSP.

Moj ugao

MILOŠ JOVANOVIĆ, LIDER DSS

Novi izbori mogu da budu samo plod političke krize usled nemogućnosti da se iznađe većina u predstavničkim telima. U gradu dosadašnja vlast i dalje raspolaže većinom.

Foto: Tanjug

Miloš Jovanović

- Ukoliko najjača opoziciona lista smatra da treba da idemo na prevremene gradske izbore, ići ćemo, nema tu nikakvih problema. Mislim da treba da prođe bar šest meseci do ponavljanja izbora, ali ako budu insistirali, možemo i ranije. To ću predložiti i kolegama u SNS da svi zajedno usvojimo kao stranački stav... Moj odgovor Đilasu, dakle, glasi: Da, možemo na nove izbore, samo nemojte i posle tih izbora da se žalite na rezultat - naglasio je Vučić, koji je odbacio optužbe da je njegov razgovor sa Đilasom 11. aprila rasturio opoziciju.

- Nije opozicija rasturena Đilasovim dolaskom kod mene, već mnogo ranije. Oni su rastureni i posvađani zbog nedostatka planova i konkretnih politika, zbog mržnje... - rekao je šef države i naveo da on i SNS nikada, nigde i nipošto neće na silu držati funkcije, a da će svakome ko osporava legitimnost vlasti uvek dati šansu da to proveri na demokratskim izborima.

Da se ja pitam

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ, POTPREDSEDNICA SPS

One stranke koje su dobile najveći broj glasova u Beogradu trebalo bi da odluče da li je potrebno da se ide na prevremene izbore kako bi se legitimitet pojačao.

Foto: Foto: Tanjug

Slavica Đukić Dejanović

Na ovu više nego konkretnu i korektnu ponudu predsednika Dragan Đilas juče nije odgovarao, a za to vreme Vladimir Gajić, najbliži saradnik Vuka Jeremića, kaže da je bolje da se beogradski izbori ne ponavljaju jer opozicija još nije naučila gde greši!?!

- Naša, da je nazovemo, proevropska koalicija 'Ujedinjeni' zajedno sa 'Moramo' i Tadićevom listom ima tri puta manje glasova od Vučića! Svi kad se saberemo, dakle... Opozicija na izborima može da pobedi Vučićev režim samo kada bude naučila da se obrati njegovim glasačima i da od njegovih 2,2 miliona glasova prevede 700.000 na drugu stranu. Mi se nismo uopšte obratili njegovim glasačima i to jeste velika greška. Ako budemo ovako nastavili, može Vučić da organizuje na svakih šest meseci izbore i na svakim će nas pobediti - rekao je Gajić, dok se novim izborima protivi i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

- Vučićeva najava da bi u Beogradu mogli da budu održani novi izbori jeste posledica postizbornog političkog mamurluka i dogovora dvojice aga, mimo institucija koje su morale da odlučuju o tome - napisao je Jovanović na društvenim mrežama.

Komentarišući sve ove navode, analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ipak ne očekuje nove izbore u Beogradu.

- Priča o izborima služila je da deo opozicije malo 'zataška' svoj slab rezultat, posebno deo opozicije oko koalicije 'Ujedinjeni za pobedu'. U svakom slučaju, na tim novim izborima, kada god oni bili, verujem da SSP i Narodna stranka ne bi išli zajedno... - ocenjuje Vukadinović.

Sujeta je problem

Analitičar Zoran Milosavljević naglašava da će opozicija teško da iskoristi šansu za nove izbore.

- Vučić je postupio državnički odgovorno i otvorio vrata opoziciji, koja je u kampanji pokazala jako nekorektno ponašanje. Zahtevom da se održe novi izbori opozicija pokušava da ostvari svoje političke ambicije, ali joj nedostaju jasan program i politička zrelost. Predstavnici opozicije treba da prevaziđu lične sujete i pojedinačne interese i da se dogovore između sebe ko će ih predstavljati na nekim novim izborima... - kaže Milosavljević.

Rezultati izbora u Beogradu

(posle ponavljanja glasanja)

* Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve 38% 48 mandata
* Ivica Dačić - Premijer Srbije, Toma Fila - Gradonačelnik Beograda 6,99% 8 mandata
* Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda 21,34% 26 mandata
* 'Moramo' - Za dobar grad - Ne davimo Beograd 10,82% 13 mandata
* Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd 6,31% 7 mandata
* Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS 3,37% 4 mandata
* Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici 3,50% 4 mandata
Ispod cenzusa:
* Duško Vujošević - Boris Tadić - 'Ajmo ljudi' 2,85%
* Suverenisti - Saša Radulović 2,13%
* Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka 1,60%
* Nemanja Šarović - Za sav normalan svet 0,57%
* Ruski manjinski savez 0,42%

Izvor: GIK, na osnovu 99,83% obrađenih biračkih mesta

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

pa ko jos slusa ove glodare iydajnicke obu petu kolonu idiota

VesnaP

pre 2 godine

Vučić je postupio državnički odgovorno i otvorio vrata opoziciji za ponavljanje izbora u Beogradu.

Milovan

pre 2 godine

Poenta je bila samo da dobiju negativan odgovor od Vucica da bi nastavili svoju antikampanju ovak sad ne znaju sta ce

Emili

pre 2 godine

Opozicija nikad nije znala sta zeli a kamuli sad kad je vec jednom izgubila!

Gera

pre 2 godine

Pa normalno da se uplašili, znaju i sami da od njihove pobede nema ništa!

Miljan

pre 2 godine

Ako narod treba da bira između Đilasa i nekog drugog, uvek će izabrati drugog jer njega svi dobro poznaju.

Vojin

pre 2 godine

Vrlo dobro Đilasovci znaju da bi pukli kao zvečka!

Jole

pre 2 godine

Vučic je zeleo da im izadje u susret a sada se oni plase!

Jeca

pre 2 godine

Gradjani su glasali i u prvom krugu ubedljivim izlaskom i glasovima odlucili ko ce voditi drzavu. Izabrali su Aleksandra Vucica i poklonili mu opet svoje poverenje jer su zadovoljni u kom smeru je i do sada vodio Srbiju. A tzv opozicija valjda do sada je morala shvatiti da ih narod nece i da mogu imati izbore svakoga dana nece se odluka gradjana promeniti.

Milan

pre 2 godine

Opozicija zaista je smesna ,te zele i traze nove izbore ,a sada se povlace kada su dobili odgovor.

Mirjana

pre 2 godine

Poraz opozicije samo ce se jos jednom potvrditi na novim izborima.

Mira

pre 2 godine

Sta moze opozicija da uradi na novim izborima kada se posle odrzanih izbora odmah sutradan raspala.

Iva

pre 2 godine

Znaju i sami da ne bi dobili ni ovoliko glasoba kao sad jer su razočarali ljude pa sad izmišljaju razloge .

Vladimir

pre 2 godine

Krajnje je vreme da se Đilasovci usaglase a ne da se igraju hoću - neću.

Ratko

pre 2 godine

Vučić je uradio što je bilo na njemu i postupio u potpunosti odgovorno i profesionalno a Đilasovci su ti koji se igraju Ćorave bake sa narodom.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija