• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.05.2022

13:01

MINIRANJE SRPSKIH KUĆA JE NASTAVLJENO I KASNIJE! Linta traži procesuiranje ratnih zločinaca za ubijanje Srba u Zadru!

Politika

MINIRANJE SRPSKIH KUĆA JE NASTAVLJENO I KASNIJE! Linta traži procesuiranje ratnih zločinaca za ubijanje Srba u Zadru!

Podeli vest

Povodom 31. godišnjice od zločina nazvanog Zadarska kristalna noć ili Progon zadarskih Srba, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da je na današnji dan 199. "proustaški režim Franje Tuđmana počeo masovni obračun sa Srbima u Hrvatskoj"

Linta je naveo da je od 1991. do 1993. godine u Zadru ubijeno najmanje 34 Srba, od toga 15 civila a ostalo pripadnici JNA i da je sa područja Zadra proterano oko 10.000 Srba.

On je podsetio da nikada nije sprovedena prava ozbiljna istraga o ubistvu hrvatskog policajca Franka Lisice niti postoje dokazi da su ga ubili Srbi a Hrvatska televizija je, istakao je on, napad na Srbe u Zadru predstavila kao reakciju na ubistvo Lisice, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Naveo je da je tada za dva dana u Zadru i okolini uništeno oko 200 srpskih objekata i da su danima posle ovog događaja policija i hrvatske paravojne formacije izvodili Srbe iz stanova, hapsili ih po ulicama i odvodili u ciglanu pored Nina i na druga mesta gde su zverski mučeni a mnogi likvidirani.

"Ubijanje Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata je nastavljeno i kasnije, pa su od 1991. do 1993. godine u Zadru ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila a ostalo pripadnici JNA", navodi se u saopštenju.

Linta je zatražio da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine procesuira naredbodavce i izvršioce ubijanja, mučenja i etničkog čišćenja Srba i masovnog uništavanja srpske imovine na području Zadra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17