• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.05.2022

07:00

SADA I PREKO CRKVE UDARAJU NA SRBIJU! Nastavlja se specijalni rat protiv naše države!

Politika

SADA I PREKO CRKVE UDARAJU NA SRBIJU! Nastavlja se specijalni rat protiv naše države!

Podeli vest

Posle punih 55 godina raskola, vaseljenski patrijarh Vartolomej preko noći odlučio da prizna 'makedonsku pravoslavnu crkvu'. Stručnjaci: To je čista politika, ta odluka nema nikakve veze sa religijom

Specijalni rat protiv Srbije nastavlja se nesmanjenom žestinom, i to ni manje ni više nego preko Crkve!

Posle 55 godina raskola u Severnoj Makedoniji - crkvenog spora koji je nastao 1967. nakon nasilnog komunističkog otimanja imovine SPC u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici - vaseljenski patrijarh Vartolomej preko noći je odlučio da prizna 'makedonsku pravoslavnu crkvu'!?! Stručnjaci kažu da je ova odluka 'čista politika', da nema nikakve veze sa religijom i da je očigledno sračunata kao još jedan pritisak na Srbiju koja, jedina u Evropi, odbija da uvede sankcije Rusiji.

Jako opasan potez

Ovo je opasan, samovoljan potez koji treba da izazove nove podele i razdore na Balkanu

Aleksandar Raković, istoričar

Samovoljan potez

Kako su objavili svi mediji u Skoplju, Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu patrijarh Vartolomej, priznao je takozvanu pravoslavnu crkvu Severne Makedonije. U saopštenju Vaseljenske patrijaršije navodi se da ovu crkvu priznaju kao 'Ohridsku arhiepiskopiju', a tako se, inače, zove arhiepiskopija SPC u Severnoj Makedoniji, čiji je čelnik Jovan Vraniškovski više puta hapšen i osuđivan na montiranim procesima samo zato što se zalagao za crkveno kanonsko jedinstvo sa Beogradom!?!

Moj ugao

ŽELJKO INJAC, VERSKI ANALITIČAR

Ovo se može gledati u svetlu kiksa koji je vaseljenski patrijarh napravio 2018. priznavši ukrajinske raskolnike za crkvu, kojima je udelio i tomos.

U odluci patrijarha Vartolomeja navodi se da crkva u granicama države Severne Makedonije više nije u raskolu sa pravoslavnim svetom!?! Međutim, ova 'crkva' nije dobila tomos o autokefalnosti (crkveni akt koji izdaju patrijarh i Sinod i kojim se drugoj crkvi priznaje autonomnost, prim. aut.), već je to ostavljeno da se reši u 'dodatnim pregovorima o statusu' između ove crkve i SPC.

I dok se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi juče nisu oglašavali ovim povodom, istoričar Aleksandar Raković kaže da je ovo 'samovoljan i lukav potez učinjen u trenutku kada se naziralo kompromisno rešenje o statusu makedonske crkve'.

- Ova isključivo politička odluka ne menja stav SPC da je makedonska jerarhija i dalje u njenom poretku. Ovo je jedan samovoljan potez koji izgleda treba da poseje jabuku razdora, da izazove nove podele i razdore na Balkanu. Carigrad izgleda ima nameru da se za sve pita... Videli smo i reakciju Ruske pravoslavne crkve, koja je izričita u tome da poredak u Makedoniji mora i treba da bude onakav kako je uredila SPC - ističe Raković.

Verski analitičar Predrag Đokić upozorava da Vaseljenska patrijaršija nastavlja sa deljenjem pravoslavlja na zapadni i istočni deo.

Čvorović: Razbojnički odnos prema SPC

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović kaže da samo SPC ima pravo da dodeli autokefalnost nekom svom 'organizacionom delu'.

- Vartolomej je razbojnički upao na kanonsku teritoriju SPC i raskolnike u Makedoniji, koji su se odvojili od SPC, proglasio je za kanonsku pomesnu crkvu. To je verski kriminal! Vartolomej za sebe želi položaj 'istočnog pape'. Prethodno je, iako to kanoni ne dozvoljavaju, intervenisao i u Ukrajini, stvarajući od nekadašnjih raskolnika novu nekanonsku crkvu, takozvanu pravoslavnu crkvu Ukrajine - podseća Čvorović.

- Oni zapravo crkvama koje imaju autokefalnost počinju da osporavaju nezavisnost. Vaseljenska patrijaršija je pod velikim zapadnim uticajem, ona se finansira sa Zapada. Ovo jeste pritisak i pokazivanje meke moći, pa tako jednog dana neko može da, recimo, prizna i nekakvu 'kosovsku pravoslavnu crkvu'!?! Sve ovo predstavlja direktan pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Ovo jeste demonstracija zapadne sile prema Srbiji, oni nama pokazuju dokle su sve spremni da idu. Ovim se šalje direktna poruka, otvorena pretnja predsedniku Vučiću - naglašava Đokić.

Da se ja pitam

IGOR JAKIMČUK, MOSKOVSKA PATRIJARŠIJA

Ruska pravoslavna crkva priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji.

Nemaju pravo

Stručnjak za verska pitanja Jovan Janjić upozorava na činjenicu da se ovom odlukom Vaseljenska patrijaršija nezakonito umešala u nadležnost Srpske pravoslavne crkve.

- Majka crkve u Severnoj Makedoniji jeste SPC i to jeste kanonsko područje SPC. Zato niko drugi nema pravo da se upliće u crkvena pitanja na kanonskom području naše crkve bez njene saglasnosti. Kao što ni neke ranije odluke Vaseljenske patrijaršije, poput davanja autonomije raskolnicima u Ukrajini, shodno crkvenim kanonima nemaju pravnu važnost, tako ni ova odluka o zadiranju u kanonske poslove SPC neće i ne može imati važnost. Nažalost, ovim se samo unosi smutnja među vernike, nemir u crkvu i podriva njeno jedinstvo - upozorava Janjić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija