• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.06.2022

19:49

USTAŠKI LAŽOVI LEČITE SE! Narode, ne brini, Srbija će za vreme sedmodnevnog remonta redovno dobijati gas iz ruskog dela Banatskog dvora!

Printsceen/Fotomontaža

Politika

USTAŠKI LAŽOVI LEČITE SE! Narode, ne brini, Srbija će za vreme sedmodnevnog remonta redovno dobijati gas iz ruskog dela Banatskog dvora!

Podeli vest

Hrvatski mediji ponovo su odlučili da lažima udare na predsednika Aleksandra Vučića

Hrvatima i njihovim medijima očigledno je potrebno lečenje, ali je pitanje gde naći lek za tako teško oboljenje, s obzirom da su ponovo odlučili da lažima udare na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, hrvatski portal Jutarnji.hr objavio je vest sa naslovom “Nakon ‘tehničkih problema‘ sa Severnim tokom, Gazprom javlja da sada Turski tok mora u remont, Vučić ostaje bez gasa”.

Turski tok dobio je na važnosti nakon propasti ideje izgradnje gasovoda Južni tok kojim bi ruski gas najkraćim putem isporučen u Bugarsku i Srbiju, a zatim dalje u srednju Evropu – navodi se u tekstu.

Ruska državna kompanija i najveći svetski dobavljač prirodnog gasa Gazprom objavio je sedmodnevni remont gasovoda Turski tok počev od 21. juna za vreme kojeg gasovod neće biti u funkciji.

Obustava transporta gasa u Tursku za vreme radova na gasovodu dogovorena je sa svim zainteresovanim stranama – poručili su iz Gazproma u saopštenju koje prenosi agencija Rojters.

Ova informacija stiže nakon što je prošle nedelje Gazprom objavio da zbog “tehničkih problema” Nemačkoj i Italiji preko Severnog toka 1 šalje znatno umanjene količine gasa. Nemačka i italijanska strana takvo su objašnjenje odbacile optužujući Moskvu da je potez političke prirode.

Foto: Printsceen/Fotomontaža

Turski tok povezuje rusku gasnu infrastrukturu s Turskom preko Crnog mora, a u funkciji je nešto više od dve godine. Iz Turske pomenuti gasovod ima grane za Bugarsku i Srbiju, a planirano je i da se Mađarska priključi na Turski tok.

Godišnji kapacitet Turskog toka je 31,5 milijardi kubnih metara godišnje, s otprilike podjednakim godišnjim snabdevanjem Turske, kao jednog ‘kraka’ gasovoda, te Bugarske i Srbije kao zajedničkog tržišta drugog ‘kraka’. Za usporedbu, godišnji kapacitet Severnog toka 2, gasovoda koji povezuje Rusiju i Nemačku čiji je završetak stopiran zbog ruske invazije na Ukrajinu, je 55 milijardi kubnih metara godišnje, dok se preko Ukrajine u Evropsku uniju iz Rusije doprema oko 140 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Turski tok dobio je na važnosti nakon propasti ideje izgradnje gasovoda Južni tok kojim bi ruski gas najkraćim putem dopreman u Bugarsku i Srbiju, a zatim dalje u srednju Evropu, s godišnjim kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara. Od Južnog toka odustala je 2014. Bugarska nakon velikih pritisaka iz Brisela i Vašingtona, pa se Rusija okrenula gasnoj saradnji s Turskom.

Iako su pregovori o Turskom toku otvoreni odmah nakon odustajanja od Južnog toka, projekt je bio ‘na ledu’ zbog zategnutih odnosa Moskve i Ankare. Odnosi Rusije i Turske prvo su zahladili zbog rušenja ruskog borbenog aviona ‘Su-24’ 2015. projektilima turske protivavionske odbrane, a zatim i zbog atentata na ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova krajem 2016. koji je počinio bivši pripadnik turske policije.

Rusija je 2017. intenzivirala dogovor Gazproma i turske energetske kompanije Botas o izgradnji gasovoda dužine 930 kilometara. Najveći deo posla na polaganju cevi u Crno more odrađen je 2018., a prvi kubni metri gasa Turskim tokom potekli su u januaru 2020.

Narod ne treba da brine, Srbija će za vreme sedmodnevnog remonta redovno dobijati gas iz ruskog dela Banatskog dvora!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbi narod cigana sa turskim o

pre 1 godinu

srbi narod u kolektivnom ludilu stvorenom od ovakvih govnarskih portala i fašistom pizdousnim zlocincem vucicem hahahha zaostali na istoku

Marinko Pušonjić

pre 1 godinu

Samo vi pisite ustase ovo ustase ono.Hrvati nigdje ne pisu četnici.Onda ćete se pitati zašto baš nama.

Brkoni

pre 1 godinu

Jedini koji su bolesni su debilni novinari koji pisu ova govna.

Aha

pre 1 godinu

Laki je malo nervozan? ? Ali, lijepo je za znati da I vi pazljivo citate hr novine :) ? Trazite svoje pretke ili samo ucite .svoj neiskvareni književni jezik bez turcizama?

Romanija

pre 1 godinu

Nije to jedina laž koja stiže i Hrvatske.

Doavid Filipovic

pre 1 godinu

Ustasko-nacisticko-patoloska politika u Hrvatskoj nikada nije bila intenzivnija. A najveca tragedija je to sto se takva politika vodi u jednoj drzavi clanici EU u 21. veku. Sovinizam i frustracije hrvatskih medija i politicara dostigle su maksimum. To je i strasno i jadno.

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

kako kaze prelepa i bogami prirodno pohotna helena dragi ahile cuti i radi jasmin je mirisom rekao, nije vreme za ratovanje!

Anita

pre 1 godinu

Mogu da pricaju sta hoce da lazu,to kod nas ne prolazi,uzalud.Nas narod veruje Predsedniku Vucicu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17