• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2022

13:02

Vesić: Srbija neće biti član EU po cenu priznavanja Kosova!

beograd

Politika

Vesić: Srbija neće biti član EU po cenu priznavanja Kosova!

Podeli vest

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju po cenu priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova, navodeći da ne zna nijednu relevantnu stranku u Srbiji koja bi to uradila


Vesić u intervjuu za "Večernje novosti", komentarišući sve otvorenije zahteve nemačkog kancelara Olafa Šolca do dokumenata Evropskog parlamenta da se Srbija svrsta na jednu stranu i prizna nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU, podseća da su još na snazi odluke Evropske komisije i drugih tela da je pitanje Kosova statusno neutralno.


Dodaje i da je tu i pet članica EU koje ne priznaju KiM.

- Tu nema jedinstva, kao što u EU ne postoji apsolutna saglasnost ni po pitanju sankcija Rusiji. Nije normalno od nas tražiti nešto što ni same članice Unije ne rade - kaže Vesić.

Na pitanje da li je među onima koji misle da treba napustiti put ka EU i proglasiti političku neutralnost, u odnosu na rusko-ukrajinski sukob, Vesić kaže da je to pogrešna dilema i da je za našu zemlju dobro da se dostignu standardi koje ima EU, nezavisno da li smo članica ili ne.

- Prijem jedne zemlje je politička odluka. O tome da li će, u trenutku kada budemo sinhronizovali zakonodavstvo i sve standarde sa EU, biti političke volje da postanemo članica, mi danas uopšte ne treba da razgovaramo - naveo je Vesić.

On je na pitanje da li je uopšte moguće nastaviti EU integracije kada se od nas traži da priznamo Kosovo, odgovara da mi, pre svega, treba da nastavimo da vodimo srpsku politiku, ni rusku, ni američku.

Kako navodi, to znači da vodimo računa da poštujemo međunarodno pravo.

Vesić ističe da je naš najveći interes da sačuvamo mir i stabilnost jer bez toga nemamo investicije i nema nam života.

Kako kaže, činjenica je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da iskoristi sukob Rusije i Ukrajine, da predstavi Srbe kao "male Ruse".

Međutim, naglašava, zahvaljujući politici koju je predsednik Aleksandar Vučić vodio, prvi put ima više zemalja koje ne priznaju Kosovo nego onih što ga priznaju.

- To znači da će Priština jako teško uspeti da uđe i u Interpol i druge organizacije. Srbija je napravila velike pomake. Kada sam razgovarao sa jednim ambasadorom, rekao mi je kako je važno da Srbija prizna Kosovo. Upitao sam ga zašto, kad je njegova zemlja koja je velika sila, priznala Kosovo. Kad to tražite, da li to znači da bez priznavanja Srbije, Kosovo nije država. Odgovorio je - pa, nije. To znači da bez dogovora sa Srbijom ne može da se razgovara o budućnosti ovog regiona - zaključuje Vesić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija