• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

15.07.2022

08:46

Ako zapad odbije Putinovu ponudu preti nam pakao! Dramatično upozorenje - sukob planiran u proteklih 10 godina!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

Ako zapad odbije Putinovu ponudu preti nam pakao! Dramatično upozorenje - sukob planiran u proteklih 10 godina!

Podeli vest

Znam šta nas čeka. Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Donbasu, uslediće njegova ponuda. Ako Zapad ne prihvati tu ponudu, odlazimo u pakao, a bojim se da je neće prihvatiti

Evropi i čitavom svetu preti 'ratni pakao' ukoliko zapadni moćnici ne prihvate ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na ovo upozorava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da će ruski lider, čim ispuni ciljeve u Ukrajini, ponuditi Zapadu svoje uslove za prekid sukoba. Vučić kaže da se boji da zapadni zvaničnici neće prihvatiti 'Putinovu ponudu', a da će to momentalno izazvati još veću političku i ekonomsku krizu u svetu i gotovo sigurno - ratni sukob znatno većih razmera!?!

Crni scenario

Predsednik Vučić naglašava da ne treba biti previše pametan pa zaključiti da je Evropa u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata.

Foto: Beta

- Znam šta nas čeka. Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Seversku, Bahmutu i Soledaru, a posle toga i na drugoj liniji, na pravcu Slavjansk - Kramatorsk - Avdejevka, kada dakle završi sve u Donbasu, uslediće njegova ponuda. Ukoliko Zapad ne prihvati tu ponudu, odlazimo u pakao! A bojim se da Zapad neće prihvatiti Putinovu ponudu - upozorio je Vučić gostujući u specijalnoj emisiji na TV Pink, u kojoj je pričao o svim aktuelnim temama i problemima.

Komentarišući ovo dramatično predsednikovo upozorenje, general Vladimir Lazarević kaže za Informer da u ratu u Ukrajini još nisu otkrivene sve karte.

- Globalni sukob NATO alijanse i Rusije preko Ukrajine planiran je u proteklih desetak i više godina. Ulozi u ovom sukobu jesu ogromni i sasvim je realno da će račune rata plaćati skoro čitav svet. U neku ruku, ova predsednikova izjava može se razumeti i kao apel jedne male zemlje da razum u svetu pobedi. Naša država ima obavezu da upozori svet na moguću katastrofu, jer je upravo Srbija pre 23 godine bila meta uništenja NATO alijanse, sa posledicama vraćanja u 'kameno doba', kako su njihovi lideri definisali ratne ciljeve. To je tada bio 'mali treći svetski rat' protiv Srbije, kako je pisao Dobrica Ćosić. A ovo sada je, po svemu sudeći, početak velikog trećeg svetskog rata - naglašava Lazarević.

Profesorka FPN Dragana Mitrović procenjuje da će Putinova ponuda Zapadu uslediti već ove jeseni, kada se očekuje ispunjenje ciljeva ruske 'specijalne operacije' u Ukrajini.

Foto: Reuters

- Ukrajina, pre ili kasnije, naprosto mora da se pomiri sa gubitkom dela teritorija koje, osim čitavog Donbasa, uključuju i obalu Crnog mora i Odesu. Na osnovu onoga što se dešava na terenu, ima naznaka da će se ruska ofanziva pojačati i da će do jeseni doći do završetka specijalne operacije, kako je naziva Moskva, te da će onda biti bliži pregovori i zaključivanje nekog postratnog dogovora oko toga kako će izgledati Ukrajina, odnosno kako će izgledati odnosi Rusije i Ukrajine, Rusije i SAD i EU - ističe Mitrovićeva, dodajući da će stanje na terenu Ukrajinu dovesti pred svršen čin.

- Novac, pozajmice, oružje, sve to treba da se vraća i plaća. Mislim da će polako splašnjavati politička i finansijska podrška i upumpavanje oružja u Ukrajinu. Situacija na terenu pokazuje da to dosad nije imalo efekta, a 'dobra volja' građana i zapadnog establišmenta za pomoć Kijevu nije beskonačna - objašnjava Mitrovićeva.

Nuklearni rat?

Na drugoj strani, general u penziji Stanko Vasiljević procenjuje da je Rusija u Ukrajini do sada angažovala manje od 20 odsto svojih kapaciteta.

- U slučaju da sukob naraste, biće angažovano još više snaga, i to će biti jako opasno. Onda je zaista i veliko pitanje da li će sukob otići čak i do nuklearnog, svetskog rata - upozorava Vasiljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17