• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

28.07.2022

08:12

DESET GODINA KOJE SU SPASLE SRBIJU! Zemlja se modernizovala i shvatila da može da bude zemlja uspeha!

SNS/RINA/TANJUG/PROMO

Politika

DESET GODINA KOJE SU SPASLE SRBIJU! Zemlja se modernizovala i shvatila da može da bude zemlja uspeha!

Podeli vest

Danas se navršava tačno deset godina od smene dosističke vlasti i promene sistema. Tokom prethodne decenije Srbija je značajno napredovala u svim sferama društva

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da se naša država za ovih deset godina značajno modernizovala i shvatila da može da bude zemlja uspeha. Izgrađeno je više autoputeva i bolnica nego u prethodnih šezdeset godina, prosečna plata je 2012. godine iznosila 330 evra, a danas je bezmalo duplo veća - 635 evra - dok sve prognoze kažu da će pre kraja godine dostići i 700 evra. Mnogo govori i podatak da Srbija danas zarađuje više od izvoza softvera nego od poljoprivrede!

- Ovo je danas zemlja mira, stabilnosti i napretka, koja poštuje samu sebe i ne zaboravlja ni 'Oluju', ni Jasenovac, ali ni Košare... - rekao je Vučić, koji je juče prisustvovao početku radova na zaštiti centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmište.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Aleksandar Vučić na Starom Sajmištu

Lavovska borba

Prema rečima šefa države, Srbija se za poslednjih deset godina dramatično promenila nabolje i najzad razumela da nije zemlja propasti i pada, već uspeha i napretka.

- Uradili smo mnogo - od plate od 330 evra, koja je danas 635 evra, a u decembru će dostići i 700 evra, pa do toga da je Srbija izgradila autoputeva koliko nije nikada do sada... Izgrađeno je više bolnica nego u proteklih šest decenija. Imali smo svih ovih deset godina mir, stabilnost, ogroman ekonomski napredak. Naš javni dug je 53,6 odsto, i to nakon dve godine pandemije, i to usred rata na evropskom tlu u vreme kada ne postoji gotovo nijedna velika zemlja Evrope, izuzev Nemačke, a da nema dug ispod 100 odsto - naglašava Vučić.

Foto: Tanjug.rs

Predsednik države kaže da je i te kako ponosan na sve što je urađeno, ali i da nema stajanja i da su veliki zadaci pred svima nama.

- Verovali ili ne, Srbija danas zarađuje više na izvozu softvera i od kompjuterske industrije nego od poljoprivrede. To nikada ranije nije bilo! Jako je važno da nastavimo putem mira, stabilnosti, modernizacije i industrijalizacije. Mi otvaramo i dižemo fabrike koje su ranije samo zatvarane i urušavane... Sve su to veliki rezultati. Baš kao što je jako bitno to što je Srbija sa RS uspela da započne obeležavanje svega onoga čega su se neki pre nas stideli, od Jasenovca i 'Oluje', sve do Košara. Više se ne krijemo, više se ne povlačimo, mi sada ponosno, uzdignuta čela idemo napred - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Komentarišući prvih deset godina 'Vučićeve vlasti', Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da predsednik vratio državu narodu.

 Nakon pošasti komunizma, jugoslovenskih 'magli, zabluda i isparenja', ratova i sankcija u 20. veku, potpunog uništenja i razgradnje države, njene privrede i nacionalnog dostojanstva u vreme DOS-a, spas od svih 'nepogoda' doneo je Aleksandar Vučić. Srpskom narodu u celini i građanima Srbije vratio je nacionalno dostojanstvo, a patriotizam je postalo prvo ime srpstva. Očuvana je i kultura sećanja na srpska stradanja u 20. veku. Pritom, srpska ekonomija je danas najsnažnija u regionu - naglašava Karanović, dodajući da se borba nastavlja.

Foto: Informer

- Suverenistička, nezavisna politika koju vodi predsednik Vučić obezbedila je Srbiji partnerske odnose sa svim vodećim centrima moći u svetu, a u fokusu naše državne politike, osim vizionarske inicijative 'Otvoreni Balkan', jeste i unapređenje položaja Srba u regionu. Mi čuvamo status RS, štitimo na najbolji mogući način Srbe u Crnoj Gori i lavovski se borimo za zaštitu državnog integriteta u južnoj srpskoj pokrajini - ističe Karanović.

Foto: Predrag Vučković

Svi zaboravljamo

Analitičar Stevica Deđanski kaže da građane treba stalno iznova podsećati na to kako je bilo pre dolaska Vučića na vlast.

Foto: Public

- Čovek se lako navikne na bolje i brzo zaboravi bedu u kojoj smo živeli. Imali smo pre 2012. jedan i po autoput izgrađen pre 60 godina, a sada imamo Srbiju prožetu autoputevima i ogromne kapitalne objekte koji su urađeni i koji se tek grade... Ovo jeste dobar momenat da se ljudi podsete i vide da Vučić ne daje prazna obećanja. Eto, mnogi su govorili da neće biti izgradnje metroa, Beograda na vodi, da neće biti brzog voza, da je nemoguće da prosečna plata bude viša od 500 evra, pa se sve ostvarilo... - zaključuje Deđanski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 1 godinu

Danas se u Srbiji bolje zivi nego pre deset godina.

Dejana

pre 1 godinu

Srbija je toliko modernizovana, zahvaljujuci posvecenosti sadasnje vlasti

bojana

pre 1 godinu

Drzava je za ovih deset godina vaskrsla i uzdigla se sa ruba ponora. Vucic je ujedinio drzavu i crkvu i vratio veru da svojim radom i borbom mozemo nase drustvo uciniti boljim .

Dejana

pre 1 godinu

Vucic vodi odgovornu i posvecenu politiku, njemu su Srbija i srpski interesi na prvom mestu

bojana

pre 1 godinu

Za deset godina rada je razvijan svaki sektor nase drzave i citavo drustvo stavljeno na zdrave noge. Vucic se nije borio samo za Srbiju vec i za citavu regiju i upravo zbog toga je prepoznat kao lider citave regije i podrzan od strane svih svetskih lidera.

Brane

pre 1 godinu

Da nije bilo korone i ovog rata tek bi imali o čemu da pričamo ,a i pored svih nedaća jedna smo od zemalja koja je za kratko vreme zauzela visoko mesto na ekonomskoj mapi sveta, i zemlja koja je ispisala realnu istoriju jer danas svi sa ponosom možemo reći ko smo i odakle smo.

relja

pre 1 godinu

Vucic je za ovih deset godina rada ujedinio nasu drzavu i crkvu i vratio nam nacionalni ponos. Ojacao je drzavu u svim njenim sektorima. O projektima, putevima i investicijama ne treba trositi reci jer ne moze sve stati u jedan tekst. Zaista sam ponosan na svog predsednika i svoju drzavu.

Milica

pre 1 godinu

Za deset godina je uradjeno jako puno. Drzava je vaskrsla i ponovo se ujedinila nacionalno i duhovno.

Dejana

pre 1 godinu

Vucic se bori za realizaciju vrednih projekata

Marina

pre 1 godinu

Srbija ide evopskim putem, sve su vise plate i penzije

Marija

pre 1 godinu

Sada se ulaze u gradnju novih puteva, fabrika, mostova

Milica

pre 1 godinu

Vucic je za deset godina spasao ne samo nasu drzavu vec i citavu regiju svojom mudrom politikom i mirnodopskom pre svega. Vratio je veru u nasu Srbiju i ujedinio crkvu i drzavu kao niko pre njega.

Atila

pre 1 godinu

Moderna i veoma lepa zemlja za zivot. Ja sam iz Madjarske i ozenio sam se i doselio u Srbiju jos pre 15st godina i vidim znacajan napredak Srbije u poslednjih deset godina...

Simo

pre 1 godinu

Uvek sam bio ponosan kada kažem da dolazim iz Srbije. Sada sam još ponosniji. Živela Srbija!

Jelena

pre 1 godinu

Secam se kada je predsednik Vucic obecao mnogo novih puteva, mostova, nove investicije, nova radna mesta, bolje plate, penzije, bolji standard zivota, nove skole, bolnice, jos bolje uspehe nasih sposrtista i sportskih kolektiva...sve je ispunjeno!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17