• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

17.08.2022

07:00

MOŽE LI SRBIJA SPREČITI NAJGORI SCENARIO?! AMERIKA SPREMA RATOVE OD BALKANA DO TAJVANA I TO ZBOG UKRAJINE!? Ruski FSB upozorava na strategiju kojom Vašington čuva moć

Reuters/Fotoilustracija

Politika

MOŽE LI SRBIJA SPREČITI NAJGORI SCENARIO?! AMERIKA SPREMA RATOVE OD BALKANA DO TAJVANA I TO ZBOG UKRAJINE!? Ruski FSB upozorava na strategiju kojom Vašington čuva moć

Podeli vest

Vašingtonska administracija predsednika Džozefa Bajdena pokušaće da izazove ratove širom sveta - od Balkana do Tajvana - samo da bi sačuvala svoju globalnu dominaciju i prikrila neuspeh u Ukrajini!

Ovo dramatično upozorenje stiže od ruskog obaveštajca, general-pukovnika Vladimira Matvejeva. Prema njegovim rečima, Zapad po svaku cenu želi da sačuva svetsku nadmoć i zato je spreman da 'poseje haos' u raznim regionima, a 'zona rizika' je bukvalno čitava planeta!

Prete i sankcijama

General Matvejev, koji je inače jedan od lidera spoljnoobaveštajne službe Rusije, tvrdi da će SAD biti sve agresivnije i nerazumnije kako se rat u Ukrajini bude odvijao na štetu Zapada.

- SAD i NATO će, da bi sačuvali globalnu dominaciju, pokušati da poseju haos u raznim regionima, a zona rizika je čitava planeta, nema više nikoga ko nije ugrožen. Očigledno je da Zapad nije previše zabrinut zbog sudbine kijevskog režima. Kako se vidi iz informacija koje stižu u spoljnoobaveštajnu službu, zapadni mentori su praktično već otpisali Zelenskog i sada se aktivno bave razradom planova o podeli i okupaciji delova ukrajinske teritorije po principu interesnih zona... U nameri da učvrste svoju globalnu diktaturu, SAD će biti sve agresivnije i nerazumnije, a to je krajnje opasno po svetski mir - rekao je Matvejev učestvujući na Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost u okviru foruma 'Armija 2022', a prenosi 'Sputnjik'.

Foto: Fotoilustracija

Srbije je sada respektabilna vojna sila, ne ispalti se ulaziti u sukob sa njom

Ruski zvaničnik upozorava da 'Zapad slabi, spotiče se, ali i dalje misli da je veoma moćan i najmoćniji'.

- Prema našim podacima, u Beloj kući ozbiljno računaju na reanimaciju, pa čak i jačanje globalne liberalne diktature. Američki stratezi tvrdoglavo ignorišu tendenciju stvaranja višepolarnog sveta ili te tendencije tumače kao znak nastupajuće anarhije. I upravo se tu krije glavni izazov za mir i stabilnost u raznim delovima sveta. Da bi dobio vreme za konsolidaciju i pregrupisanje sopstvenih snaga, Vašington i njegovi sateliti pokušaće da unesu haos u drugim zemljama i regionima, da sve potencijalne, tinjajuće ili zastarele konflikte pretvore u nova žarišta. U tom smislu, u zoni povećanog rizika, bez preuveličavanja, nalazi se čitava planeta, od Balkana i postsovjetskog prostora, do Južnog kineskog mora i Tajvana, indijskog potkontinenta i Latinske Amerike, a posebno Bliskog istoka - naglašava Matvejev.

Da moćnici u Vašingtonu zaista rade na strategiji za očuvanje globalne moći, potvrđuje i to što su američki senatori predložili da Kongres usvoji 'zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana', koji podrazumeva uvođenje sankcija za 'sve destabilizirajuće aktivnosti' u regionu!?! Grupa kongresmena na čelu sa demokratom Džin Šanin i republikancem Rodžerom Vikerom već je uputila Kongresu predlog zakona, a u njemu se kao jedan od glavnih ciljeva spoljne politike SAD navodi borba protiv ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu!?!

Šiptari najavljuju: Amerika pravi vojnu vežbu na Kosovu

Takozvani ministar odbrane lažne države Kosovo Armend Mehaj najavio je da će Priština biti domaćin najveće terenske vežbe u regionu Balkana 'Branilac Evrope 23'!?!
Mehaj nije precizirao kada će vežba biti izvedena, ali kaže da su 'pripreme u toku'.
- U ovoj vežbi kosovska vojska će učestvovati sa dva puka. Tokom vežbe planirana je validacija pešadijskih kapaciteta KBS na nivou puka koju treba da urade specijalizovane jedinice američke vojske - rekao je Mehaj.
Iz Brisela još nije zvanično potvrđena ova vest.

'Zavisnost od ruskih izvora prirodnog gasa zemlje Zapadnog Balkana vezuje za Rusku Federaciju i koči njihove težnje ka evropskim integracijama. Smanjenje zavisnosti Zapadnog Balkana od ruskog prirodnog gasa i fosilnih goriva je u nacionalnom interesu SAD. Rastući uticaj Kine na Zapadnom Balkanu takođe bi mogao imati štetan uticaj na stratešku konkurenciju, demokratiju i ekonomsku integraciju s Evropom', navodi se u predlogu zakona.

Kraj dominacije

Komentarišući sve ove navode, general Vladimir Lazarević ocenjuje da nema nikakve sumnje da SAD i NATO već duže vreme pokušavaju da težište svoje globalne invazije sa Bliskog istoka i Azije prebace na Evropu.

- Oslabljena Evropa, bez jakih lidera, postala je lak plen američkog globalizma. Istorija je puna iskustava o tome kako imperije na zalasku svoje moći očajnički nastoje da po svaku cenu zadrže uticaj, ugrožavajući tako svetski mir i bezbednost. Moglo bi se reći da je trenutno ponašanje administracije u Vašingtonu školski primer onoga što rade imperije na zalasku... - kaže general Lazarević.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
USAF

pre 1 godinu

USA Pobedjuje na svim frontovima-vuce za nos i Kinu i Rusiju!

Miki

pre 1 godinu

Ne može Srbija ništa sprečiti. Srbija mora pod hitno u savez sa Rusijom i Kinom. Bez njih Srbija više neće postojati. I to je realna činjenica od koje ova vlast beži. Da budem jasan , Srbija ne može da klacka. Ili ideš na zapad ili prema Rusiji. Možemo doživeti 1999 opet, a to su realni izgledi ako se ne potpiše vojni savez sa Rusijom.

NEBOJŠA

pre 1 godinu

И да се предамо,све признамо ,као македонци,дигнемо руке у вис ништа променити неможемо.ЈЕДИНО ЋЕ МО ''ПОГИНУТИ БЕЗ ОПАЉЕНОГ МЕТКА''.једино шт можемо да што пре уведемо тај обавезни војни рок и што боље се наоружамо,тако да будемо ШТО СКУПЉИ (по могућностипрескуп) ЗАЛОГАЈ,ЗА СВАКОГА.ако је БРАВАР ишта паметно рекао то је посовица''РАДИМО КАО ДА ЂЕ 1000Г.БИТИ МИР И СПРЕМАЈМО СЕ КАО ДА ЋЕ СУТРА ИЗБИТИ РАТ ''

pedjaa

pre 1 godinu

Danas imamo strateško partnerstvo, pri čemu se ne govori koliko je ono u sektoru bezbednosti i vojno-industrijskog kompleksa, ali sigurno je da postoji. Svima nam je jasno gde ćemo biti ako dođe stani pani. Ali mi iz strateških razloga (praktično smo usamljeno ostrvo) u jugoistočnom krilu NATO pakta, odgađamp javno pristupanje. Rat ne možemo sprečiti, ali možemo delimično uticati na stepen neprijateljstava, Još uvek nismo dovoljno jaki, jer nismo završili fazu nabavke strateški važne vojne opreme i naoružanja.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17