• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2022

14:39

KURTI SPREMAN NA SVE, SEM NA DIJALOG I KOMPROMIS! Petković: To neće pokolebati predsednika Vučića da nastavi da traži mir

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

KURTI SPREMAN NA SVE, SEM NA DIJALOG I KOMPROMIS! Petković: To neće pokolebati predsednika Vučića da nastavi da traži mir

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju(KiM) Petar Petković saopštio je danas da je predsednik privremenih prištiniskih institucija Aljbin Kurti, u svom prvom obraćanju nakon sastanka u Briselu 18. avgusta, još jednom pokušao da obesmisli dijalog u Briselu, te da je izneo niz neistina i laži, toliko očiglednih da ga demantuju i ugledni međunarodni predstavnici

- To neće pokolebati Beograd i predsednika Aleksandra Vučića da nastave da svim silama tragaju za mirnim i kompromisnim rešenjem za aktuelnu krizu, ali je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokušaju da urazume Kurtija, jer vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije - poručuje Petković u saopštenju koje je objavila Kancelarija za KiM.

Kako je naveo Petković, jedina istina je da je srpska delegacija došla u Brisel odlično pripremljena, što su potvrdili i međunarodni predstavnici, a Kurti je histerično odbio svako ponuđeno rešenje, jer je, tvrdi Petković, očigledno spreman na sve, samo ne na dijalog i kompromis.

Petković kaže da je Kurti izjavom da su statusno neutralne „KS" tablice važile do septembra 2021. godine pokazao da ni sam ne zna šta priča, jer je te tablice protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020.

Dalje, navodi Petković, Kurti nema prava da Srbima sa KiM izdaje bilo kakav papir, jer Srbima sa KiM niko ne može da izdaje vizu za njihove kuće i vekovna ognjišta i to, kako kaže, Kurti jako dobro zna.

- Po istom principu se ponaša i u slučaju sporazuma o nestalim licima koji svesno sabotira i uslovljava, jer ne želi da porodicama stradalih pruži mir koji im je potreban i omogući pretragu potencijalnih lokacija, već želi da zvanični Beograd označi kao krivca. Na to se svodi njegova čitava politika i u tome leži i razlog za njegovo odbijanje da formira ZSO, ali svesno krši sve ostale sporazume potpisane u Briselu - poručio je Petković.

On zaključuje da je Kurtiju bilo potrebno čak šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija kojom će pokušati da opravda svoje, kako je naveo, sumanute, jednostrane i protivpravne akcije koje želi da sprovede na severu KiM i time čitav region gurne u nove tenzije, sukobe i eskalaciju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 1 godinu

Jasno se vidi da je Kurtijeva namera da provocira i da je spreman na sve osim na dijalog i mirno resenje.

doroteja

pre 1 godinu

Bilo kako bilo na kraju ce pobediti Srbija!

ceca

pre 1 godinu

Vucic ce pronaci nacin da se mirnim putem resi ovaj problem

doroteja

pre 1 godinu

Srbija nece dopustiti pogrom i progon svog naroda

Gogo

pre 1 godinu

Od dolaska Kurtija povecao se broj napada na Srbe, Srbi vise ne mogu mirno da zive i to je nedopustivo. Srbija zeli mir i borice se svim silama da ga obezbedi za svoj narod.

Jana

pre 1 godinu

Kurtijeva politika se zasniva na provokacijama i nepostovanju. Da nije za dijalog i pregovore pokazuje godinama unazad,a to je potvrdio i u Briselu.

Ana

pre 1 godinu

Nama je već svima poznato da Priština izbegava svaki dijalog i kompromis sa Beogradom.

stevo

pre 1 godinu

Kurti na sve spreman,samo ne na kompromis i dijalog.Jadno

Patak

pre 1 godinu

Problem nikada nije bio u nama,vec u Kurtiju i Pristini koja sve vreme opstruise dijalog

Andjela

pre 1 godinu

Kurti se sluzi lazima i obmanjuje javnost jer ima jedan cilj, a to je nasilje i rat.

Andjela

pre 1 godinu

Srbija na celu sa predsednikom Vucicem nece dozvoliti da se naruse mir i stabilnost u regionu, upravo ono sto Kurti i Pristina hoce.

kole

pre 1 godinu

Vučić je neko ko reaguje racionalno u celoj priči i upravo je on faktor stabilnosti čitavog regiona.

kole

pre 1 godinu

Svet bi trebao da umiri Kurtija, čovek je izgubio razum i samo gleda da izazove nemire, ne razmišljajući ni o kakvom kompromisu.

Rea

pre 1 godinu

Kurti zeli rat i progon srpskog stanovnistva sa KiM, ali necemo im dozvoliti, necemo nasednuti na provokacije!

Nina

pre 1 godinu

Srbija ce cuvati mir, bezbednost srpskog naroda na KiM je na prvom mestu! Dijalog je jedini nacin da se postigne neki dogovor!

Toksi

pre 1 godinu

Srbija samo zeli mir i stabilnost, naravno uz zastitu svog naroda!

Sofika

pre 1 godinu

Srbija ostaje dosledna svom stavu da želi da sačuva mir i stabilnost. Želimo kompromisno rešenje koje neće da ugrožava ničiji mir kao ni život.

Jelka

pre 1 godinu

Pristina je spremna samo za provokacije i nasilje, za dijalog i pronalazenje resenja ne.

Marija

pre 1 godinu

Srbija je spremna za dijalog, ali se od Pristine osim provokacija nista drugo ne moze ocekivati.

Slavka

pre 1 godinu

Jasno je da je Kurti spreman za sve, osim za dijalog i kompromis.

Zorka

pre 1 godinu

Predstavnik Pristine svojim ponasanjem i izjavama izaziva nove tenzije i nasilje.

Bane

pre 1 godinu

Ništa ne čudi što Priština koči i ne želi mir na KiM. Izgleda da im je destabilizacija prioritet, ili tvrde pazar. Ali neće dobiti to što žele.

Mara

pre 1 godinu

Kurtijevo ponašanje nije prihvatljivo i Brisel bi trebao da ga malo stabilizuje. Izgleda da žele da Srbija pristsne na uslove a da Priština ne ispuni ništa, što je nemoguće.

Tanja

pre 1 godinu

Zašto jednom u Prištini ne stave prst na čelo i ne krenu u rešavanje sukoba putem mira, a ne uz sistem zaplašivanja i postavljanja uslova.

Maja

pre 1 godinu

Kurti misli da lazima i napadima moze nesto da postigne, to vreme je proslo. Danas jedino dialog dolazi u obzir i zato Vucic nikada od toga nece odustati.

PRIŠTINA I KURTI UMEJU SAMO DA PRETE SILOM I RATOM!
Politika

PRIŠTINA I KURTI UMEJU SAMO DA PRETE SILOM I RATOM!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu potvrdio da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona

20.08.2022

11:13

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17