• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2022

07:40

Vučić danas sa Lajčakom i Eskobarom u Beogradu!

Tanjug

Politika

Vučić danas sa Lajčakom i Eskobarom u Beogradu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom

Vučić će se najpre sastati sa Lajčakom u 17 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Pola sata kasnije u 17.30 planiran je trilateralni susret Vučića, Lajčaka i Eskobara. Medijima će nakon sastanka biti prosleđeno saopštenje, najavila je pres služba predsednika Republike.

Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama. Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

Foto: Tanjug

Juče je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji je razgovarao sa Osmani, sa Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu. Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije.

Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu. U misiji mu se pridružio i Eskobar. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Damir

pre 1 godinu

Eskobar i Lajcak, voleo bih da imam priliku pitati ih, Kada ce Pristina ispuniti preuzetu obavezu od pre sedam godina i osnovati ZSO i da li Pristina ima bilo kakvu obavezu kada se vrate sa nekog od dijaloga i dogovora u vezi situacije na Kosovu?

Ranko

pre 1 godinu

Sta su njih dvojica saopstili Kurtiju u susretu sa njim, svesni su gomilanja velikog broja specijalnih policijskih snaga "Rosa" na severu Kosova???

Maja

pre 1 godinu

Pred predsednikom je danas vazan sastanak, dijalog je jedini nacin da se dodje do kompromisnog resenja za obe strane, a da bi se dijalog sproveo potrebno je da se ukljuci i Pristina.

mila

pre 1 godinu

Mislim da je Priština pokazala političku nezrelost i neozbiljnost, što se svakako odražava na pregovore.

Senka

pre 1 godinu

Da li su upoznali albansku stranu da treba da ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, a ne samo nas?

mile

pre 1 godinu

Važan sastanak pred predstojeći dijalog Prištine i Beograda 1 septembra.

mile

pre 1 godinu

Vučić nastavlja lavovsku borbu za očubvanje mira i stabilnosti u Srbiji.

mile

pre 1 godinu

Sve dok Ameri jače ne pritisnu Prištinu, mira na Kosovu neće biti.

Zlatko

pre 1 godinu

Da li Lajčak i Eskobar mogu da promene stavove Kurtija i Prištine? nisam siguran u to. Razgovarali su u Prištini, ali ne dolaze signali da se bilo šta menja. Vreme ističe, od međunarodne zajednice smo očekivali mnogo više.

mile

pre 1 godinu

Očekujem veći pozitivan pomak u rešavanju odnosa između Prištine i Beograda nakon ovog sastanka.

mile

pre 1 godinu

Uzdam se u mudru politiku našeg predsednika i nadam se da neće doći do promene ličnih dokumenata i registarskih tablia na KiM od 1 septembra.

Jelena

pre 1 godinu

Mir i stabilnost je od ključnog značaja za Srbiju i njen narod, nadam se da su i visoki predstavnici EU i Amerike to uvideli.

Neca

pre 1 godinu

Sastanak Vučica, Lajčaka i Eskobara je od velikog značaja za celu situaciju!

Teodor

pre 1 godinu

Mnogi ovih dana razgovaraju u Beogradu sa Vučićem i svi izjavljuju da je Beograd bio dobro pripremljen za dijalog u Briselu. Nismo sporni mi, problem je na drugoj strani. Otvoreni smo za dogovor, nismo za ultimatume, na to ne pristajemo. Reći će to Vučić po kozna koji put i danas, Lajčaku i Eskobaru.

Srdjan

pre 1 godinu

Nadam se da će današnji susret predsednika Aleksandra Vučić sa Miroslavom Lajčak i Gabrijelom Eskobarom proteći u dobroj atmosveri, da će se doneti dobra odluka da se nađe kompromisno rešenje.

Nada

pre 1 godinu

U celoj prici najvaznije je postizanje rezultata i dogovora.

Dejan

pre 1 godinu

trilateralni susret Vučića, Lajčaka i Eskobara je važan za pronalazak kompromisnog rešenja.

Lara

pre 1 godinu

Iskreno se nadam da će sastanak biti uspešan iako se radi o teškoj temi.

Bojan

pre 1 godinu

presednik ne prestaje da se bori za kompromisno rešenje.

Srki

pre 1 godinu

Svaka cast za predsednika koji apsolutno nesebicno i predano radi za ovaj narod i drzavu defintiivno nije lako svakodnenvo imati toliko obaveza

Robi

pre 1 godinu

Administracija EU nema nikakave mehanizme da utice na Kurtia, dzabe sav trud gospode iz EU. Jedina adresa koju Kurti bespogovorno slusa je Vasington, tj Bela kuca! Kako mu oni narede, on ce tako povlaciti poteze.

Marko

pre 1 godinu

Srbija želi da iz svakog dogovora pokuša da izvučem maksimum za svoj narod

Robi

pre 1 godinu

Gospodin Eskobar je predstavnik SAD i Bele kuce i to je ohrabrujuce da stvari krenuti pozitivnim tokom u dijalogu Beograda i Pristine! Jedini koji mogu resiti ovu zamrsenu situaciju oko KiM je Amerika! Kurti slusa samo njih i nikoga vise!

Robi

pre 1 godinu

Kurtia jedino Amerika moze urazumiti i niko vise! Tog trenutka kada SAD bude u interesu da se napravi kompromisni dogovor izmedju Beograda i Pristine, istog ce biti u roku od jednog dana!

Dzo

pre 1 godinu

Izaslanici EU i SAD treba da pritiskaju Pristinu, tj Kurtiaa ne Srbiju. Srbuja svo vreme ima konstruktivan pristup dijalogu, koji mi stalno demonstriramo!! Adresa svih zala i opstrukcija je Kurti, sa kojim gospoda ocito ne mogu naci zajednicki jezik.

Dzo

pre 1 godinu

Tresnite vi lepo pesnicom u sto u Pristini i uvedite instituciju stapa, a ne samo da Kurtia tovarite sargarepom. Covek se mnogo osilio u umislio je da je novi Zelenski!! Nikom ne treba novo zariste sukoba na Balkanu ali ako na zauzdaju Kurtia, svasta moze da se desi!

Patriota

pre 1 godinu

Stav Srbije je svima poznat, pa akcenat staviti na Kurtija!

Mato

pre 1 godinu

Dijalog treba da bude od koristi Srbiji, jer treba smiriti šiptare!

Deda

pre 1 godinu

Vučić je svojim stavom stavio svima do znanja da se zalaže za mir u regionu, ali isto tako neće da dozvoli da nas drugi ugrožavaju u ugnjetavaju Srbe!

Marko

pre 1 godinu

Nadam se da je konačno međunarodna zajednica uvidela šta se dešava na Kosovu i Metohiji

Dunja

pre 1 godinu

Važan sastanak jer će se razgovarati o temi koja je od državnog značaja za nas, nadamo se da će biti saglasnosti i da će razumeti poziciju Srbije i doslednost politici očuvanja mira.

Marko

pre 1 godinu

Nadam se da će konačno međunarodna zajednica nešto da uradi po tom pitanju

Nena

pre 1 godinu

Predsednik Vučić se bori za kompromise, za dijalog sa svima sa kojima može tako,problemi moraju da se rešavaju.

sasa

pre 1 godinu

Lajcak vise ne sme da cuti, mora EU da osudi nasilno ponasanje albanske strane.

Nela

pre 1 godinu

Voleo bih kada bi realno sagledavali situaciju jer bi tada videli da Priština jedino želi rat a mi mir.

Jovana

pre 1 godinu

Koliko je samo vazan ovaj sastanak za Srbiju i gradjane Srbije na Kosovu i Metohiji! Zelimo puno srece Vucicu na ovom sastanku!

Jovana

pre 1 godinu

Nadamo se da ce posle ovog sastanka Vucica sa ovako bitnim ljudima, gradjani Srbije na KiM mnogo mirnije ziveti!

Dana

pre 1 godinu

Gradjani Srbije se uzdaju u Vucica da ce uspeti da dokaze da Lacoku i Eskobaru da je Kurti taj koji pravi probleme i maltretira gradjane Srbije na prostoru KiM samo zato sto su Srbi!

Ret

pre 1 godinu

Moramo da pokazemo svima koji mogu da nam pomognu da imamo dobre namere i da zelimo mir na Balkanu.

Jovana

pre 1 godinu

Posle veoma teskih razgovora u Briselu, razgovor sa ljudima sa kojima se moze pricati seli se u Beograd! Srbija ce pobediti i zastititi svoje gradjane na prostoru KiM!

Jovana

pre 1 godinu

Vucic nastavlja naporno da radi kako bi zastitio gradjane Srbije i Srbe na prostoru KiM! On ima snage i mudrosti da to uradi!

Roki

pre 1 godinu

Najvaznije je da se pronadje kompromisno resenje

Uros

pre 1 godinu

Nadamo se da ce na kraju doci do dijaloga sa Pristinom

Sima

pre 1 godinu

Kurti je pokazao da nije doraatao funkciji koju trenutno vrsi

hana

pre 1 godinu

Srbija se na sve nacine trudi da dodje do kompromisnog resenja

Kika

pre 1 godinu

Kurti je jako tezak covek i sa njim je gotovo nemoguce pregovarati

Marija

pre 1 godinu

Srbija se trudi maksimalno da nadje put do kompromisnog rešenja.

Stefan

pre 1 godinu

Vučić će razgovarati sa svima, sve dok postoji i promil šanse da se do rešnja mirnim putem dođe. ne odustaje od pregovora, nudi rešenja, ali i očekuje od EU i SAD da i sami izvrše pritisak na Prištinu. Eskobar bi mogao da bude neko sa velikim uticajem na Kurtija.

Gaga

pre 1 godinu

Dijalog je jedino rešenje novonastalih problema.

luka

pre 1 godinu

Nikad se više nije govorilo o miru, a nikad se više nije naoružavalo Albanaca na Kosovu. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi plodom i doneti stvarni mir.

luka

pre 1 godinu

Vučić je svestan koliko je mir potrebn Srbiji i maksimalno se zalaže za to.

Gaga

pre 1 godinu

Pristina mora da se urazumi i pocne da pregovara !

Stefan

pre 1 godinu

Srbija je uvek u razgovorima pokazala spremnost da sacuva mir sto je i pokazala u vise navrata.

Stefan

pre 1 godinu

Srbija je pokazala odgovornost koju vide i Lajcak i Eskobar za razliku od privremenih vlasti u Pristini.

Stefan

pre 1 godinu

Koliko Srbija gleda da sacuva mir toliko se privremene vlasti u Pristini ponasaju neodgovorno.

Stefan

pre 1 godinu

Mislim da jedino drzave koje predstavljaju Lajcak i Eskobar mogu da urazume privremene pristinske vlasti da odustanu od svojih zahteva.

Stefan

pre 1 godinu

Lajcak i Eskobar konacno treba nesto da urade i time smire svoje cedo koje su nekada stvorili pa sad nece da slusa.

Milena

pre 1 godinu

Jos jedan vazan razgovor za Srbiju, za sve nas, za Kosovo koji je pred predsedniko. Nadamo se da ce uroditi plodom bar delimicno sva snaga koju ulaze da dodje do nekog konstruktivnog a kompromisnog resenja.

Dejana

pre 1 godinu

Za nas je najvaznije da je Srbija dovoljno snazna da moze da zastiti svoj narod na KiM

Bilja

pre 1 godinu

Pristina je strana koja vodi politiku licemerja i nasilnistva i provokacija

Dule

pre 1 godinu

Lajčak i Eskobar moraju da znaju da ne mogu da ucenjuju predsednika Vučića. Do sada je uspešno branio srpske nacionalne interese i imao svoj stav i tako će i nastaviti.

Uroš

pre 1 godinu

U Beograd je dobrodošao svako ko svojim činjenjem može olakšati položaj Srba na KIM. Verujem da Lajčak i Eskobar to jesu. Upoznati su sa celom situacijom, učestvovali su u pripremi dijaloga koji se odvijajo prošle nedelje u Briselu. Verujem da istinski žele da do dogovora dođe.

Milan Š

pre 1 godinu

Vučić će ih upoznati da Srbija želi da se pitanje Kosova reši kompromisom, ali to ne znači da će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

Rajko Ć

pre 1 godinu

Vučić je svima dao do znanja da se pitanje Kosova jedino može rešiti kompromisom.

Mitar O

pre 1 godinu

mile: reba da nam Lajčak i Ekskobar objasni koja je svrha pregovarati kada Priština neće da ispuni ono što se dogovori.

Branko N

pre 1 godinu

mile: Na žalost oni to neće nikada uraditi.

Milka

pre 1 godinu

Nadamo se da ce razgovor dovesti do pomaka u rešavanju odnosa između Prištine i Beograda.

Zora

pre 1 godinu

Nadamo se da ce zapadni zvanicnici imati vise razumevanja za stavove Srbije i srpskog naroda na KiM.

Kaja

pre 1 godinu

Srbija se zalaze za smirivanje tenzija i mirno resavanje problema, za razliku od Pristine koja samo provocira i podstice nasilje.

Jelka

pre 1 godinu

Dijalog je jedini način za mirno rešavanje problema, ali da bi bio uspešan potrebno je da i Priština pokaže zainteresovanost za isti.

Tara

pre 1 godinu

Hoće li medjunarodna zajednica uskoro odreagovati na provokacije Prištine i nepoštovanje potpisanih sporazuma..?

Dimitrije

pre 1 godinu

Sastanak od ogromnog značaja za mir u regionu

Sima

pre 1 godinu

Lajčak i ljudi koji ga okružuju mogu da doprinesu miru

Slađana

pre 1 godinu

Vučić vodi politiku dijaloga i neće da dozvoli nasilje i progrome

Suzi

pre 1 godinu

Vučić se lavovski bori da se čuje glas Srba sa KiM

Verica

pre 1 godinu

Srbi sa KiM zaslužuju da imaju mirnu svakodnevnicu

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija