• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

03.09.2022

07:00

I MAĐARI U OTVORENOM BALKANU?! Regionalna inicijativa mogla bi sve da PROMENI NABOLJE!

tanjug

Politika

I MAĐARI U OTVORENOM BALKANU?! Regionalna inicijativa mogla bi sve da PROMENI NABOLJE!

Podeli vest

Osim Crne Gore i BiH, i Mađarska ozbiljno razmatra ulazak u inicijativu 'Otvoreni Balkan', potvrdio mađarski šef diplomatije Peter Sijarto

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto poručio je da je i ta zemlja, pored Crne Gore i BiH, spremna da se pridruži inicijativi 'Otvoreni Balkan'!

Foto: Tanjug

 

Sijarto je ove dobre vesti saopštio u Beogradu na samitu 'Otvorenog Balkana'. Prema njegovim rečima, Mađarska je veoma raspoložena za saradnju u energetici, na tržištu hrane i za zajedničke investicije. On je posebno naglasio da Budimpešta podržava ovu inicijativu jer su sve zemlje 'Otvorenog Balkana' napravile velike korake za integraciju u Evropsku uniju.

Foto: Tanjug

 
Veliki pomak

Mađarski šef diplomatije naglasio je i da bi države Zapadnog Balkana odavno bile deo EU da o tome odlučuje samo Mađarska.

- Mađarska je spremna da se pridruži saradnji zemalja 'Otvorenog Balkana', bilo da je reč o integrisanim energetskim tržištima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije, obezbeđivanju bezbednosti hrane i privlačenju investicija u regionu...

Radimo sve

Zaključili smo da moramo da uradimo što možemo, ono što zavisi od nas, da se povežemo i da uklonimo prepreke koje stoje na putu ekonomske saradnje - Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Zemlje 'Otvorenog Balkana' napravile su važne korake za integraciju u EU i sada je konačno trenutak da Brisel deluje. Dolazimo u sramotnu situaciju da je Brisel uvek dva ili tri koraka iza. Ako bi Mađarska odlučivala, Zapadni Balkan bi već bio primljen u EU! - rekao je Sijarto.

Samitu 'Otvorenog Balkana', koji je u četvrtak održan u Palati 'Srbija', predsedavali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski. Osim njih i ministra Sijarta, samitu su prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji su takođe najavili da bi Podgorica i Sarajevo mogli da se pridruže inicijativi. Na samitu je učestvovao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu. Na ovom skupu su, inače, potpisani brojni sporazumi iz oblasti poljoprivrede, kulture, energetike i saradnje u vanrednim situacijama.

Foto: Tanjug

 

Predsednik Vučić je rekao da od uspeha 'Otvorenog Balkana' zavisi koliko će biti čvrsti mir i stabilnost u regionu.

Za mir i progres

Sve smo probali u svojoj istoriji, svađe i konflikte, samo nismo probali da sarađujemo. Vreme je da izaberemo mir i progres-Dritan Abazovbić premijer Crnee Gore

- Za sve zemlje učesnice inicijative 'Otvoreni Balkan' mir i stabilnost su od ključnog značaja, bez obzira na to što nemamo ista mišljenja o svim političkim pitanjima. Molim EU da ima više razumevanja za naš region. Sve zemlje na Balkanu koje učestvuju na samitu nalaze na evropskom putu i posvećene su tome. Zaključili smo da moramo da uradimo ono što možemo, ono što zavisi od nas, da se međusobno povežemo i da uklonimo prepreke koje stoje na putu ekonomske saradnje - istakao je Vučić.

Zvaćemo i zemlje EU

Albanski premijer Edi Rama ocenio je da 'Otvoreni Balkan' treba da okuplja i zemlje koje su u bliskom susedstvu našeg regiona.

- Nastavićemo da idemo napred i da poželimo dobrodošlicu svakome ko želi da se priključi. Pozvali smo Grčku, Tursku, Italiju, Mađarsku... Sve ove zemlje se suočavaju s energetskom neizvesnošću, a Albanija ima hidroelektrane čiji potencijal mogu koristiti i potpisnice 'Otvorenog Balkana' - poručio je Rama.

Foto: Tanjug

 
Čavušoglu ministar inostranih poslova Turske : Most između Balkana i EU

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da inicijativa 'Otvoreni Balkan' obezbeđuje budućnost svih zemalja.
- Rat u Evropi je alarm za sve nas. Sada vidimo koliko smo ranjivi po pitanju energetike. Ne postoji recept za rešenje krize osim solidarnosti. Mi u Turskoj radimo sve što možemo da pomognemo susedima na Balkanu da obezbede potrebne količine gasa - rekao je Čavušoglu.

Tegeltija Veće ministara BiH: Ekonomske slobode koja važe u EU

Potrebno je da BiH pristupi inicijativi 'Otvoreni Balkan'. Došao sam u Beograd u ime poslovne zajednice kojoj su potrebni jedinstvo, prostor i ekonomske slobode koje važe i u EU.

Kovačevski premijer Severne Makedonije: Zajedno kroz iskušenja

Sledeća zima biće duga i možda najteža od Drugog svetskog rata. Bolje je da sve to preživimo zajedno nego podeljeni. To i jeste suština 'Otvorenog Balkana'.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija