• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2022

18:26

PRIŠTINA SRBIMA UKIDA PRAVO I NA VERSKI ŽIVOT! Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio?

Informer

Politika

PRIŠTINA SRBIMA UKIDA PRAVO I NA VERSKI ŽIVOT! Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio?

Podeli vest

Zabranom patrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji je, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na verski život, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković

- Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmere zuluma i nasilja kojem je naš  narod izložen - istakao je Petković.

On je podsetio da je Pećka patrijaršija viševekovno sedište srpskih patrijarha i da je pravo patrijarha Porfirija da vrši službu u tom manastiru, čiji je starešina, neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja.    

- Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini - dodaje se u Petkovićevom saopštenju.

On je postavio i pitanje ''da li će hrišćanska Evropa, u vreme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nema pred ovim nasiljem bez presedana, i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu?".

- Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima! Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu! - upozorava Petković.

Iz Porfirijevog kabineta je ranije saopšteno da je, patrijarh sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište SPC i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 1 godinu

Bombardovali nas Nato ubice,proterivali su nas albanci iz nasih domova,ubijali nas,vadili organe i prodavali po svetu,palili nase svetinje da nam izbrisu vecni trag da smo bili od davnina starosedeoci,proglasili nezavisnos protiv pravno...Okupatori su to sve nemo gledali i pomagli albancima u njihovim zverstvima...Sada nam kazu samo jos da ih prihvatimo kao drzavu i sve je u najboljem redu...Nemojte da gledate u proslos vec u laznu buducnos koju nam EU predlaze...

vuk

pre 1 godinu

u sred evrope muslimani ne dozvoljavaju kretanje hriscanskog patrijarha?...sta mislite ima li vatikan kakve veze sa tim?

KURTI ZA BOGA NE ZNA! Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju - NJEGOVA SVETOST NEMA NAMERU DA ODUSTANE!
Politika

KURTI ZA BOGA NE ZNA! Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju - NJEGOVA SVETOST NEMA NAMERU DA ODUSTANE!

Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina, saopštio je Kabinet srpskog patrijarha

25.12.2022

15:02

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija