• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

27.12.2022

07:00

ŠIPTARI PRETE: Srbe na Kosovu ČEKA PAKAO - SITUACIJA U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI SVE NAPETIJA

Informer DN

Politika

ŠIPTARI PRETE: Srbe na Kosovu ČEKA PAKAO - SITUACIJA U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI SVE NAPETIJA

Podeli vest

Takozvana 'kosovska policija' objavila da je 'spremna da pošalje u pakao svakog ko želi prerano da umre'. Priština za 124.000 evra iznajmila tešku mehanizaciju za drobljenje kamenja kojom planira da ukloni srpske barikade

Srbe na severu Kosova i Metohije čeka pravi pakao, koji sasvim sigurno neće preživeti ukoliko momentalno ne uklone barikade na kojima su već punih 17 dana!

Ovu do sada najmonstruozniju pretnju Srbiji uputili su takozvani specijalci "kosovske policije" (ROSU). Šiptarski specijalci, sa dugim cevima i do zuba naoružani, javno su objavili na društvenim mrežama da su "spremni da pošalju u pakao svakog ko želi prerano da umre"!?! U isto vreme, Priština je juče ekspresno za 124.000 evra iznajmila tešku mehanizaciju za drobljenje kamenja kojom, prema svemu sudeći, planira da nasilno ukloni srpske barikade. Na to upućuje i zahtev takozvanog "premijera" Aljbina Kurtija Kforu i Euleksu za uklanjanje barikada. Kurti je poručio da Priština, ukoliko ove misije taj zahtev odbiju, već ima razrađen plan za rušenje 11 barijera koje su Srbi postavili u znak protesta zbog političkog zuluma Albanaca!

Vojska u pripravnosti

Specijalci ROSU svoju opasnu pretnju objavili su javno, na svom zvaničnom nalogu, uz fotografiju do zuba naoružanog "policajca".

- Dobro došli u pakao za svakoga ko želi da umre prerano. Spremni smo da intervenišemo kad god je to potrebno i zaštitimo interese naše države - navodi se u objavi.

Foto: A.Grbović

Takozvani "kosovski premijer" Aljbin Kurti, u isto vreme, sastao se s predstavnicima Kfora i Euleksa, od kojih je zatražio da što pre uklone barikade. Kurti je u pismu koje je predao zahtevao od Kfora da konkretno navede da li će i kada to uraditi. U suprotnom, kako piše u dopisu, Priština već ima razrađen plan za nasilno rušenje svih 11 barikada.

- Dali smo vremena Kforu upravo zato što se sloboda kretanja sa pozicije Kfora smatra osnovnom vrednošću - rekao je Kurti.

Neposredno pre sastanka s predstavnicima Kfora i Euleksa Kurti je naložio "kosovskoj policiji" da hitno potpiše ugovor vredan 124.000 evra za iznajmljivanje teške mehanizacije od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena!?! Iako nije precizirana svrha ove nabavke, prema svemu sudeći, "kosovska policija" će tu opremu iskoristiti za nasilno rušenje barikada!?

Kfor: Istražujemo incident u Zubinom Potoku

Misija Kfora juče je saopštila da istražuje incident koji se u nedelju uveče desio u neposrednoj blizini njihove patrole u području Zubinog Potoka. Kfor je na Fejsbuku naveo da su nepoznate naoružane osobe učestvovale u incidentu i da povređenih i materijalne štete nije bilo.

- Pošto su planirani sastanci svih strana, važno je da svi uključeni izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koji mogu izazvati tenzije. Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica - poručuju iz Kfora.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, na drugoj strani, kaže da je situacija na KiM složena.

- Ne mogu da pričam o susretu sa vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem i onome što je bilo na dnevnom redu. Ipak, mogu da kažem da će zadaci koje je dobila Vojska Srbije biti ispunjeni. Situacija je složena i zahteva prisustvo vojske duž administrativne linije i u narednom periodu vojska će biti usmerena ka izvršenju zadataka - ističe Mojsilović.

Komentarišući sve ove navode, Milan Krstić, docent Fakulteta političkih nauka, naglašava da je od ključne važnosti da Kfor preuzme veću ulogu u kontroli situacije.

- Kfor i Euleks jesu više angažovani nego što su bili do izlaska Srba iz institucija, ali deluje da i dalje taktiziraju, da ne žele da pošalju Prištini poruku da preuzimaju punu kontrolu nad situacijom, ali se nadam da će se to promeniti. Kfor mora da obezbedi veću sigurnost za Srbe kako bi se sprečilo da ROSU i druge prištinske bezbednosne snage pokušaju da isprovociraju eventualni oružani sukob oko barikada. Osim toga, neophodno je i da se Zapad jasnije angažuje u slanju poruke Prištini o određenim kontramerama ukoliko Kurti i njegove institucije nastave da krše osnovna ljudska prava Srba - apeluje Krstić.

Kfor da drži kontrolu

Njegov kolega sa FPN Marko Dašić ocenjuje da na KiM postoji rizik od eskalacije sukoba i da rešenje treba tražiti u Kforu.

- Rizik od eskalacije sukoba postoji sve vreme. U ovakvim okolnostima je ponekad jedan pucanj dovoljan da situacija izmakne kontroli i mi se svi nadamo da do toga neće doći. Osnovnu ulogu u tom pogledu vidim u Kforu, da situaciju drži pod kontrolom na intenzivniji način - zaključuje Dašić.

Kurti ucenjuje patrijarha Porfirija: Možeš u Peć ako osudiš svoj narod!

Foto: printscreen

Takozvana "kosovska policija" juče je na administrativnom prelazu Merdare oko 14.30 zabranila patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju! Srpski patrijarh se na prelazu zadržao nekoliko minuta, da bi se zatim okrenuo i vratio u Kuršumliju.

Da bruka i skandal budu veći, Aljbin Kurti pokušava da uceni patrijarha Porfirija zahtevom da osudi Srbe na barikadama ukoliko želi da uđe u južnu pokrajinu!

Zahtev za posetu može biti odobren tek nakon što se SPC ogradi i javno osudi postupanje pripadnika SPC koji su ilegalno ušli na Kosovo i daju otvorenu podršku kriminalnim grupama na severu Kosova koje su odgovorne za barikade - piše u dopisu takozvanog kosovskog ministarstva spoljnih poslova!?!

Komentarišući ove navode, istoričar Aleksandar Raković kaže da zaista nije verovao da će prištinske vlasti sprečiti patrijarha Porfirija da uđe na KiM.

Ovo je najveći skandal od strane prištinskih vlasti do sada, budući da poglavaru SPC nisu dozvolile da ode u svoju kuću, u Pećku patrijaršiju, drevno sedište srpskih patrijarha. Ovo pokazuje da vlasti u Prištini neće imati ni prema kome obzira. Koliko god da su stavovi patrijarha bili pomirljivi prema Albancima, neshvatljivo je kako su se odlučili na ovaj korak. Besmisleno je očekivati da će patrijarh osuditi barikade, ali su morali nešto da napišu kako bi na taj način pokušali da ponize srpski narod - naglašava Raković.

PETAR PETKOVIĆ, KANCELARIJA ZA KiM

Foto: Informer

Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji, gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijarha, zločin je kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!

ZORAN TODIĆ, BIVŠI GRADONAČELNIK LEPOSAVIĆA

Na teritoriji Leposavića nalaze se dve barikade. Jedinice ROSU došle su sa dugim cevima i u ratnoj opremi u policijsku stanicu, tamo su dopremile i snajpersko naoružanje. To je dodatno uznemirilo građane jer jasno govori o namerama Prištine.

GORAN RAKIĆ, LIDER SRPSKE LISTE

Prema podacima kojima raspolažemo, demantujem vest da se dogodio napad na Kfor koju su objavili albanski mediji. To su nove dezinformacije u nizu koje plasira Priština, sa ciljem da uvuče Kfor u svoje prljave igre i sukob sa srpskim narodom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela! (VIDEO)

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija