• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

13.01.2023

07:00

ZAPADU SE PRIVIĐAJU "VAGNEROVCI" U SRBIJI! Prljava politička nameštaljka protiv naše države!

Informer

Politika

ZAPADU SE PRIVIĐAJU "VAGNEROVCI" U SRBIJI! Prljava politička nameštaljka protiv naše države!

Podeli vest

Američki portal 'Politiko' bez ikakvih dokaza tvrdi da ruska plaćenička paravojska izvodi operacije u našoj zemlji!?!

Zapadni moćnici i mediji smislili su novu prljavu političku nameštaljku protiv Srbije! Američki portal 'Politiko', bez ikakvih dokaza, ustvrdio je da ruska plaćenička paravojska 'Vagner grupa' izvodi operacije u našoj zemlji!?!

Prema navodima američkog portala, zvaničnici u Vašingtonu 'jako su zabrinuti zbog velikog širenja ruske paravojne formacije u zemljama van Ukrajine, među kojima se nalazi u Srbija'. Šef 'vagnerovaca' Jevgenij Prigožin poslao je u decembru 2022. godine pripadnike 'Vagnera' u Beograd kako bi se 'borili protiv antiruskog narativa'.

Stručnjaci u Srbiji, na drugoj strani, kažu da je ovo deo prljave propagandne kampanje protiv Srbije i pritisak na Beograd jer nije uveo sankcije Rusiji!

Narušavanje ugleda

Američki portal tvrdi da je tekst baziran na osnovu rezultata istrage američkih zvaničnika i obaveštajaca koji navodno mesecima prikupljaju podatke o operacijama grupe 'Vagner' van Rusije. Zemlje u kojima se ovi plaćenici navodno nalaze, tvrdi 'Politiko' pozivajući se na poverljivu depešu američkih obaveštajaca, jesu Centralnoafrička Republika, Mali i Srbija!?!'Vagner grupa pozicionirala je ljude u Beogradu u decembru 2022. godine. Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima', piše 'Politiko', dodajući da su plaćenici u Srbiju došli u trenutku velikih tenzija na Kosovu i Metohiji.

'Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio podizanje borbene gotovosti vojske. Situacija na Kosovu se pogoršala od novembra, kada su vlasti najavile da će Srbi morati da predaju registarske tablice koje su izdali srpski organi. Baš u tom trenutku, 'Vagner' dolazi u Srbiju', navodi američki portal, koji nije priložio nijedan dokaz za svoje tvrdnje.

Bokan: Klevetama pravdaju pritiske

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, ističe da se laži nastavljaju sve jačim i sve besmislenijim intenzitetom, bez bilo kakvih realnih argumenata.

- Kao što su neki počeli da viđaju nepostojeće Putinove špijune, tako im se sada u okviru takvih kleveta pričinjavaju pripadnici 'Vagner grupe' u Srbiji. Čovek izgubi motiv da se stalno pravda, jer laž stiže laž, bez ikakvih dokaza. Ipak, to ih ne ometa da nastave svoju priču o Srbiji kao strašilu na Balkanu i tako pokušaju da opravdaju nove napade i pritiske. Oni rade svoje, nama ostaje da radimo svoje i volimo svoju državu - naglašava Bokan.

Objavljena je i izjava Katrine Doksi, saradnice američkih obaveštajaca za transnacionalne pretnje, koja ističe da 'vagnerovci' žele da ostvare uticaj u zemljama koje imaju stalne bezbednosne izazove i bogate su prirodnim resursima.

- Zadatak im je i da dogovore bezbednosne sporazume ili olakšaju buduće diplomatske odnose sa tim zemljama - tvrdi Doksijeva.

Igor Bečić, šef Odbora za kontrolu službi bezbednosti, komentarišući sve ove navode, kaže da pritisci na Srbiju i Vučića postaju sve jači i intenzivniji.

- O ovoj netačnoj informaciji već se pisalo i već je demantovano više puta, ali je očigledno nekome stalo da narušava ugled Srbije u momentu kad je situacija u našoj južnoj pokrajini veoma osetljiva. Osim toga, naša država nije uvela sankcije Rusiji, pa je ovo jedan od razloga zbog čega smo konstantna meta podmetanja. Međutim, ovakve vesti svakako doživljavam ozbiljno, jer smo država koja je u prošlosti prošla mnogo puta veoma loše zbog uticaja neproverenih informacija na formiranje slike o Srbiji. A tu sliku o našoj državi još uvek pokušavamo da ispravimo - naglašava Bečić.

Nema potvrde

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ocenjuje da bismo bili obavešteni da ova teroristička grupa deluje u Srbiji.

- Za sada smo samo videli koreografiju koju su nosili neodgovorni pojedinci i desničari, ali nismo dobili potvrdu da su prisutne 'Vagnerove' ćelije u našoj državi. Verujem da će nadležni državni organi svakako pohapsiti pripadnike ove terorističke organizacije ako njihovo prisustvo bude primećeno - zaključuje Obradović.

Činjenice

* Grupu 'Vagner' Zapad povezuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali Moskva demantuje da ona postoji legalno jer su privatne vojske u Rusiji zabranjene

* Učestvuje u ratu u Ukrajini, a povezivana je i sa sukobima u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju

* Grupa je navodno u vlasništvu ruskog biznismena Jevgenija Prigožina

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ChuChu

pre 1 godinu

A kao nema ih kod nas ? Pa imali su kamp pa su kao oterani a oni se premestili na drugo mesto...ajd i mi se pravimo francuske sobarice...

Sanja

pre 1 godinu

Dok je bila gospodja Merkel bilo nam je Super a sada ...

Neko

pre 1 godinu

Informer citira zapadnog lobistu da je vagner teroristicka organizacija,boze boze kako se sve menja

Jastreb

pre 1 godinu

Па шта и да јесу ту? Шта су НАТО, КФОР, ЕУЛЕКС друго него друге униформе и други називи! Што су се усрали? Зашто не би дошли и треба да дођу још и Кадировци и игра ће бити брзо завршена.

Nela

pre 1 godinu

Kakve monstruozne optužbe na račun Vučića. Tajkunski novinari su prešli sve granice normale.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija