• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.01.2023

15:09

DELE NAS GRANICE, ALI IMAMO SLIČAN MENTALITET! Da od Balkana napravimo zajedničku kuću!

Informer

Politika

DELE NAS GRANICE, ALI IMAMO SLIČAN MENTALITET! Da od Balkana napravimo zajedničku kuću!

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju između direktorata civilnog vazduhoplovstva zemalja regiona i poručio da taj korak pokazuje da ovaj region može da bude prvi u saradnji, dok Memorandum oslikava kako izgleda ideja “Otvorenog Balkana” u praksi

Memorandum o saradnji potpisan je između direktorata i agencija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske i Albanije, a time je civilno vazduhoplovstvo u ovom delu Evrope dobilo snažan zamajac za podizanje bezbednosti na najviši nivo.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i direktor civilnog vazduhoplovstva Italije Alesio Kvaranta.

Foto: Informer

Ministar Vesić je istakao da je ovo ovakav Memorandum, o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu, prvi potpisan u Evropi, što pokazuje da ovaj region može da bude prvi u saradnji, a ne samo u  nekim drugim stvarima, po kojima smo ranije bili poznati.

Ukazao je da će Memorandum omogućiti da zemlje regiona zajednički nastupaju u međunarodnim organizacijama, međusobno priznaju dozvole,  zajednički organizuju obuke kada je pitanju bezbednost u međunarodnom avio-saobraćaju  i da zajednički donose benefite za sve zemlje pojedinačno.

- Ovaj Memorandum pokazuje kako izgleda ideja ‘Otvorenog Balkana’ - da od Balkana napravimo zajedničku kuću, u kojoj će svako biti na svome, ali će svima biti još bolje - poručio je ministar Vesić.

Foto: Informer

On je naveo i da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, kao i poziv na regionalnu saradnju, otvoren za sve, Crnu Goru, BIH i druge zemlje, pogotovo Tursku, Mađarsku, Italiju…, odnosno sve koji su zainteresovni da u ovom reigonu živimo dobro, a da to ostvarimo zajedničkim snagama.

Vesić je istakao i da je svaka saradnja, a posebno ekonomska, koja omoućava bolje poslovanje, suštinski - ključ za rešavanje svih drugih političkih problema, što je primer naučen iz Evropske unije.

- Nas dele granice, ali imamo sličan mentalitet, zajedničku istoriju i naša budućnost je u što bližoj saradnji u svakom segmentu - rekao je ministar Vescih.

Dodao je i da će zajednički nastup u međunarodnim vazduhoplovnim organizacijama značiti da će naš glas biti ozbiljnije shvaćen, kada iza stoji što više zemalja.

Vesić se zahavlio svima koji su učestvovali u pripremi i radiće na realizaciji ovog Memoranduma.

Foto: Informer

Dokumentom je predviđeno jačanje saradnje u oblasti civilnog vazduhoplovstva, kao i koordinacija nastupa u međunarodnim organizacijama.

Parafom na dokument nadležne institucije podržale su inicijativu za osnivanje Centra za obuku u oblasti obezbeđivanja sa sedištem u Beogradu, i saglasile se da zajednički deluju prema Evropskoj komisji i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja u cilju automatskog priznavanja pilotskih dozvola, dozvola za održavanje vazduhoplova i dozvola kontrolora letenja.

Zajednički će biti razmotrene mogućnosti za planiranje i sprovođenje zajedničkih inspekcija, u skladu sa nacionalnim zakonima, a po potrebi će biti organizovani i forumi civilnog vazduhoplovstva na kojima će se razmatrati pitanja od zajedničkog interesa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija