• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.06.2023

14:56

DOBRE VESTI ZA SRBIJU I BIH! Vesić sa Fortom: Važno je da auto-put ka Sarajevu zaživi što pre

mgsi

Politika

DOBRE VESTI ZA SRBIJU I BIH! Vesić sa Fortom: Važno je da auto-put ka Sarajevu zaživi što pre

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić boravio je danas u poseti Sarajevu, gde je sa ministrom komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom razgovarao o jačanju saobraćajnih, drumskih i železničkih veza i planiranju zajedničkih projekata.

Vesić i Forto saglasili su se da su dobre stvari pred Srbijom i BiH, koje zajednički mogu da realizuju važne projekte, na dobrobit građana i privrede obe zemlje, ističući da će Srbija i BiH biti povezane sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice, što nikada ranije nije bio slučaj čak ni u vreme Jugoslavije.

Ministri su ocenili i da bi projekat zajedničkih „tagova“ između Srbije i BiH mogao da zaživi što pre.

Takođe, dogovorili su da dve zemlje zajednički digitalizuju transportne dozvole, čime će Srbija i BiH posati prve u Evropi koje su na takav način olakšale transport i promet robe.

Srbija i BiH bi mogle zajednički pred EU da kandiduju projekat  modernizacije i elektrifikacije pruge Beograd – Sarajevo, što bi, kako je istakao ministar Vesić, bio prvi zajednički projekat posle mnogo decenija.

Foto: mgsi

Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo, a Vesić je svog bosanskog kolegu informisao da bi deonica Kuzmin – Sremska Rača trebalo da bude završena do kraja ove godine.

Gotovo ceo novi most preko Save je završen, a počela je i izgradnja zajedničkog prelaza.

„Važno je da auto-put ka Sarajevu zaživi što pre a na strani naših prijatelja iz Federacije BiH i Republike Srpske je da što pre odrede trasu i naravno da počnu sa izgradnjom”, rekao je Vesić.

Dodao je da se uveliko radi i brza saobraćajnica Ruma – Šabac – Loznica, na kojoj će deo od Rume do Šapca biti gotov do kraja ove, a od Šapca do Loznice do kraja 2024. godine. Naglasio je da će se graditi i odvojak brzog puta Slijepčević - Badovinci tako da će dva granična prelaza Šepak i Badovinci biti povezani modernom saobraćajnicom.

Vesić je preneo da je Srbija pred ugovaranjem izgradnje deonice Požega – Kotroman, koja bi mogla da počne da se gradi naredne godine.

„Sve dobre vesti“, konstatovao je ministar Forto na sastanku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija