• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

28.06.2023

07:00

OVAKO VIŠE NE MOŽE! SRBI SA KOSOVA I METOHIJE VIŠE NEGO JASNI: Branićemo svoje kuće i porodice

informer.rs

Politika

OVAKO VIŠE NE MOŽE! SRBI SA KOSOVA I METOHIJE VIŠE NEGO JASNI: Branićemo svoje kuće i porodice

Podeli vest

Hiljade Srba okupljenih u Severnoj Mitrovici i Gračanici pročitale Vidovdansku deklaraciju, u kojoj se, između ostalog, navodi da žele mir sa komšijama Albancima, ali da nipošto neće trpeti zulum Aljbina Kurtija.

Mi smo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji! Odlučni smo da branimo svoje domove i svoje porodice, nećemo više da trpimo zulum!

Ovo je jasna i glasna poruka hiljada Srba koji su se juče okupili u Severnoj Mitrovici i Gračanici i pročitali Vidovdansku deklaraciju. U dokumentu se navodi da će srpski narod na severu pokrajine, ukoliko se nad njima nastavi zulum Aljbina Kurtija, biti prinuđen da odgovori svima onima koji im žele zlo i koji sanjaju rat umesto mira!

'Ne damo sever'

Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Zvečana, istakao je da su Srbi ujedinjeni i da više ne mogu da trpe svakodnevnu torturu privremenih prištinskih institucija.

- Ujedinjeni ćemo braniti svoje domove i porodice. Ukoliko se nad Srbima nastavi zulum, bićemo prinuđeni da odgovorimo svima koji nam žele zlo i koji sanjaju rat umesto mira. To poručujemo sada uoči Vidovdana, iz obaveze prema slavnim precima, njihovim žrtvama i podvizima, ali i odgovornosti prema našoj deci i budućim naraštajima - kazao je Milović na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici.

Foto: informer.rs

Prema njegovim rečima, mesec dana trpe Kurtijev teror, a međunarodna zajednica je i dalje potpuno nema.

- Okupili smo se uoči Vidovdana gde su naši junaci dali živote na svetoj srpskoj zemlji da po ko zna koji put pokažemo Evropi kako teško živi srpski narod. Mesec dana je otkako su jednostranim potezima Prištine 'specijalci' sa dugim cevima zauzeli opštine, kako građani ne mogu na radna mesta, kako se hapse Srbi i vrši tortura. Već mesec dana se sve to radi uz prisustvo Kfora, Euleksa i ambasadora Kvinte, koji su nemi pred time. Želimo da se kriza reši mirnim putem. Tri puštena 'kosovska policajca' znak su da Srbija želi da se kriza reši mirnim putem, razgovorima i pregovorima - istakao je Milović, koji je pozvao zapadne političare da nateraju Prištinu da pusti uhapšene Srbe.

Vučić: Svet vidi ko se igra rata!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da svi u svetu znaju ko eskalira situaciju na Kosovu i Metohiji i ko se igra rata.

Svi znaju u svetu ko je taj koji pokušava da eskalira situaciju i ko se igra rata. Oni koji ne smeju ni da postoje po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Da li ste videli onaj marš? Ni korak nisu u stanju da potrefe, valjda jer imaju te crne naočare... Znaju svi ko hoće rat i kome to odgovara. Srbija ne želi rat, ali znaju da sve ima svoju meru i granice. Dajemo sve od sebe da se sačuva mir, uvek smo spremni na kompromis. To je lepa i dobra reč, kao što je razgovor dobra reč. Očekujem dosta teških situacija u narednom periodu. Očekujem da nam zapadnjaci donesu tekst o statutima ZSO o kojima ništa neće da nas pitaju... - upozorio je Vučić.

Hiljade okupljenih Srba na skupu nosile su poruke 'Nema povlačenja, nema predaje', 'Kurti, ne damo ti sever', 'Oslobodite nam uhapšenu braću', Dosta nam je čekanje, hoćemo ZSO', 'Na Vidovdan sve se vidi, EU nek se stidi', 'Kurti, ovo je zemlja Srbinova', 'Nećemo Kurtijeve lance'...

Dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović poručila je da će se njen 'krik i vapaj čuti do neba'.

- Dobri moj stradalni narode srpski, teško mi je uoči stradalnog Vidovdana da govorim pred vama. Krik i vapaj moj čuće se do neba. Pripadnici ROSU demonstriraju silu i seju strah, zabranjuju ulaz kamionima, ne daju ulaz u zgradu opštine... Najviše boli neosnovano hapšenje naše braće, muževa i prijatelja... Njihova krivica je ljubav prema otadžbini. Bole nas Lune, Dušan, i svi ostali! - kazala je Vujovićeva.

Nema odustajanja

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić poručio je okupljenim Srbima u Gračanici da narod nema problema s albanskim narodom, već sa režimom u Prištini i Aljbinom Kurtijem.

- Mi ovde danas opet, od kada je Kurti stupio na vlast, mirnim protestom pozivamo međunarodnu zajednicu da nas čuje, pozivamo da shvati, jer kako dani prolaze, teror aktuelnog režima u Prištini biva sve veći. Kurtijeva politika je da Srbi nestanu sa ovih prostora. Ali ovim skupom šaljemo poruku da, bez obzira na sve izazove, nećemo odustati od života na ovim prostorima. Nemamo problem sa albanskim narodom, mi imamo problem sa Kurtijem i njegovim režimom u Prištini. Naše jedinstvo je naša najveća snaga - zaključio je Jevtić.

Potresan govor sestre Dušana Obrenovića: Suze vas mole, vratite mi odmah brata!

Foto: informer.rs

Na skupu u Severnoj Mitrovici obratila se i Selma Muratović, sestra Dušana Obrenovića, koji je uhapšen krajem maja ove godine na Kosovu i Metohiji i dalje se nalazi u pritvoru bez ikakvih dokaza.

- Dragi sugrađani, ja sam Selma Muratović, sestra Dušana Obrenovića, koji je naočigled čitavog sveta nepravedno uhapšen 29. maja. Za dva dana biće tačno mesec dana kako su mi brata oteli i kako ga svake noći čekam da se vrati. Uzeli su mi ga zato što je mirno sedeo na protestu, zato što je bio uz svoje sugrađane, zato što se nije složio sa silom i nepravdom. Moj brat nije kriminalac, on je pošten momak koji je svaku koru hleba mukom zaradio. On nikoga nije ni povredio ni uvredio, a njega su brutalno pretukli. Zašto? Pitam Evropu - ZAŠTO su ga mučili? Da li on ima ljudska prava? Da li je on ljudsko biće za vas? Suze sestre vas mole, vratite mi mog Dušana. Vratite nam uhapšene sugrađane, vratite nam našu braću! Hvala vam svima što ste ovde da nam pružite podršku da Dušan i svi ostali nepravedno uhapšeni budu odmah oslobođeni i vraćeni svojim porodicama - rekla je Selma.

Šta piše u pet tačaka deklaracije

1. Više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, mi Srbi sa Kosova i Metohije od Štrpca do Leposavića suočeni smo sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina na koji se sprovodi, ne možemo nazvati drugačije nego fašističkim. Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze. Naše svetinje se skrnave kako bi se zatro svaki trag našeg postojanja na ovim prostorima. Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija jer ovaj zulum više trpeti ne možemo!

2. Naš stradalni narod veru u bolje sutra utkao je u Zajednicu srpskih opština, koju nam je garantovala i međunarodna zajednica. Deset godina čekamo na svoje pravo na život dostojan čoveka u 21. veku, na naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže - hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti.

3. Shvatajući da ono što se dogodi ovde, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, obavezujemo se da ćemo svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis. U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška.

4. Srpski narod, posle dva svetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra, a protiv svetskog zla, podneo neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo je opredeljen za mir. Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svetu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati. Srbi nikada i ni po koju cenu neće napustiti ono što je po ljudskom Božjem pravu naša zemlja. Spremni smo da podnesemo i najveće žrtve, kakve može podneti samo neko ko se bori za goli opstanak.

5. Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija