• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.01.2024

10:35

Gradonačelnik Bakić prisustvovao tradicionalnom paljenju badnjaka na subotičkom centralnom gradskom trgu

Subotica

Politika

Gradonačelnik Bakić prisustvovao tradicionalnom paljenju badnjaka na subotičkom centralnom gradskom trgu

Podeli vest

Sečom, osveštanjem i paljenjem badnjaka na centralnom gradskom trgu juče je u Subotici, u organizaciji Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke, u okviru božićnih praznika tradicionalno obeležen Badnji dan po julijanskom kalendaru.

Osveštanju i paljenju badnjaka, održanom sinoć na Trgu slobode, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da mu je velika čast što sa svojim sugrađanima prisustvuje manifestaciji kojom se tradicionalnim paljenjem Badnjaka obeležava Badnji dan i da je ponosan što, uprkos lošim vremenskim prilikama, i ove godine, sabrani kao velika i složna porodica, zajedno idu u susret jednom od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika rođenju Isusovom – Božiću.

Foto: Subotica

 

„Proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok istorijski i duhovni koren koji se pažljivo neguje i prenosi sa generacije na generaciju. Badnjak se nalaže sa poštovanjem i moli se za mir, zdravlje i sreću. Zato želim da se svi mi večeras posebno molimo za našu braću i sestre u našoj južnoj pokrajini – na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, dijaspori i širom sveta, ma gde god da žive“, naglasio je gradonačelnik Bakić. 

On je izrazio zahvalnost Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ i  Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini subotičkoj na, kako je rekao, ogromnom trudu i energiji koju su uložili da ova svetkovina bude što uspešnija i poželeo da nam ovaj veliki hrišćanski praznik „da snagu da zajednički gradimo bolju budućnost za naše društvo, našu Suboticu, našu prelepu Srbiju“.

„Draga braćo i sestre, svima vama i vašim porodicama želim da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju i miru, i da vaše domove ispuni radost i veselje. Srećni nam Badnji dan, Badnje veče i Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.
Okupljenima na Trgu slobode obratili su se i Božić bata i starešina subotičkog Hrama Svetog Vaznesenja  Gospodnjeg, otac Miloš Petrović.

Foto: Subotica

 

Badnje jutro počelo je okupljanjem ispred Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, odakle se organizovano krenulo u šumu u Mesnoj zajednici „Makova sedmica“, u seču badnjaka. Obred blagosiljanja badnjeg drveta, u kojem je molitveno učestvovao i član Gradskog veća Grada Subotice Srđan Samardžić, služilo je sveštenstvo na mestu gde se to tradicionalno čini tri decenije unazad, nakon čega se velika kolona vozila sa badnjacima vratila do Hrama Svetog Vaznesenja 
Srđan Samardžić je, potom, uneo badnjak u kabinet gradonačelnika Stevana Bakića u Gradskoj kući, čime je nastavljena tradicija da u proslavljanju Badnjeg dana i radosnom iščekivanju Božića učestvuju i javne ustanove.  

Litija sa konjanikom i zastavom, kočijama, badnjakom, sveštenicima, Božić Batom i građanima, predveče je krenula od Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg do centra grada, gde je nakon osveštanja, paljenja badnjaka i obraćanja prisutnima, izveden prigodan umetnički program. 
Organizovanom paljenju badnjaka na subotičkom centralnom gradskom trgu prisustvovao je veliki broj Subotičana.

U večernjim časovima, u prostorijama SKC „Sveti Sava“, priređeno je tradicionalno guslarsko veče. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija