• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2024

15:25

Vučić: Srbija vodi svoju politiku, zato o nama nećete čuti lošu reč ni od Ukrajinaca, ni od Rusa!

AP Photo/Armando Babani

Politika

Vučić: Srbija vodi svoju politiku, zato o nama nećete čuti lošu reč ni od Ukrajinaca, ni od Rusa!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija vodi svoju politiku i da na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa ne može da se čuje loša reč od Ukrajinaca, ni od Rusa.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prilikom susreta na nečemu posebno zahvalio ili nešto zamerio, rekao je da je imao poseban razgovor sa njim i da će imati i bilateralni sastanak i da kao slovenski narodi i ljudi čije su zemlje prošle teške periode razumemo jedni druge.

- Verujemo da smo korektna zemlja i da od Ukrajinaca nećete čuti lošu reč o Srbiji, kao što je to nemoguće da čujete od Rusa ili bilo koga drugog, jer mi vodimo svoju politiku i ponosan sam na to što Srbija vodi svoju politiku. Kao što vidite ovde su svi slušali šta sam ja govorio - rekao je Vučić. 

Ogovarajući na pitanje da li je video da je Zelenski objavio na tviteru da će zatražiti sastanak sa predstavnicima Zapadnog Balkana oko zajedniče proizvodnje oružja, rekao da nije video, ali da je čuo u razgovoru i da bi Srbija svakako morala da napravi sopstvenu platformu za razgovor. 

On je rekao da smo su svi na Zapadnom Balkanu mali, ali da je Srbija malo veća od drugih i da su iza nas Hrvati i svi drugi kada se priča o proizvodnji oružja. 

- Pokušavamo sebe da osposobimo da od juna ili jula  ove godine, o onome što je važno za svaku zemlju na svetu, u artiljeriji, pre svega raketnoj artiljeriji. To su kalibri 122, 128, 152, 155 milimetra - rekao je on. 

On je dodao da Srbija sve to proizvodi i da pokušava da od sledeće godine od kalibara 122 do 155 milimetra bude u stanju da proizvede oko 94.000 komada takve artiljerisjke municije.

Vučić je rekao da je nemački kancelar Olaf Šolc najavio da Nemačka takve minicije treba da proizvede 200.000 komada i da ako Srbija bude u stanju da govoto upola manje proizvede onda je jasno da "nismo u tim okvirimo tako mali".

Foto: Tanjug

 

Vučić je rekao da je izdao naređenje da Vojska Srbije ima popunjenost goriva 100 odsto, kao i hrane i da će tražiti izmene pravilnika kako bi rezerve hrane, goriva i municije bile povećane.

- U ovom trenutku smo na 62 odsto popunjenosti municije i to mora da ide na sto odsto i verujem da to može do marta sledeće godine - rekao je on.

Dodao razume predsednika Ukrajine, koji se bori za sebe i svoju zemlju.

- Najsmešnije mi je sad kad mi kažu da se pojavila u Iraku granata iz Krušika ili Slobode, pojavila se na rusko-ukrajinskom ratištu ili ne znam gde, pa ko god da kupi od nas, da li Španija, Češka ili neko drugi može da se pojavi na njihovom vežbalištu da provere kako to funkcioniše, ali može i negde na ratištu. Ali oruđe koje svi traže, naše oruđe, naše modernizovane tenkove, naše Pasarse, naše Nore, naše Lazare, BRDM-ove i pre svega našu raketnu artiljeriju, ne damo nikomu, to čuvamo za našu Srbiju - naveo je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija