• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2024

11:55

Srbija ne zaboravlja! U Gračanici obeleženo 20 godina od martovskog pogroma! (FOTO/VIDEO)

Maša Banđur

Politika

Srbija ne zaboravlja! U Gračanici obeleženo 20 godina od martovskog pogroma! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Danas se navršava dvadeset godina od Pogroma u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Tim povodom u Gračanici održan je parastos stradalima sa teritorije Kosova i Metohije.

Ekipa Informera nalazi se u Gračanici, na parastosu stradalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. 

Programom pod nazivom "Pogrom-Nagrađeni zločin" obeležava se godišnjica stradanja i proterivanja našeg naroda sa teritorije srpske južne pokrajine. 

Ovom prilikom otkriven je i spomenik ubijenima u pogronu 17.marta 2004. godine.

Spomenik je delo akademskog vajara Branislava Ristića i postavljen je u dvorištu Doma kulture Gračanica.

Foto: Maša Banđur

 

Na otkrivanju spomenika će govoriti Dejan Ristić direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu i Dušica Nikolić zamenica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Svečanoj akademiji prisustvovaće i Njegovo preosveštenstvo Vladika raško-prizrenski gospodin Teodosije, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Milena Paralić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, narodna poslanica Danijela Vujičić, predsedsednik Srpske liste Zlatan Elek, Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi, Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom Pogroma (Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novica Stolić).

Pokrovitelji obeležavanja martovskog pogroma su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština grada Priština.

U Kosovskoj Mitrovici će u ponedeljak biti položeni venci na sponik žrtvama 17.marta 2004. na spomenik “Istina” kod glavnog ibarskog mosta. Događaju koji počinje u 9 časova, će prisustvovati pomoćmnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović, predstavnici Srpske liste i privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija