• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2024

12:07

Da se više nikada ne ponovi! Sećanje na žrtve NATO pakta bombardovanja u Mitrovici i Gračanici!

Kosovo onlajn

Politika

Da se više nikada ne ponovi! Sećanje na žrtve NATO pakta bombardovanja u Mitrovici i Gračanici!

Podeli vest

Kod spomenika "Tri bozura" u Severnoj Mitrovici, podignutom u čast braće Srđana i Bobana Milića, stradalih od Nato bombi, i njihovog brata Gorana, preminulog od tuge za braćom, danas su položeni venci u znak sećanja na sve nevino postaradale tokom bombardovanja 1999. godine.

Vence su položili pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, predsednik Srpske liste dr Zlatan Elek i  rukovodstvo SL, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac, građani, porodice žrtava…

Parlić je istakla da se danas u svim srpskim sredinama na Kosovu čuva sećanje na nevine žrtve, stradale tokom Nato agresije na SRJ.

- Na današnji dan, pale su prve bombe na Srbiju, na stare, bolesne, na decu, nemoćne, na bolnice, na bebe u inkubatorima… Na sve nevine i nedužne. U godinama kada se svet dičio demokratijom, borbama za ljudska prava i slobode, u srcu Evrope, osuđena je na smrt pod bombama, mala, mirna država, koja se borila za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i zaštitu golorukog naroda - rekla je Parlić.

Navela je da rat na Kosovu nije počeo 1999, već ranije,  1997. i 1998. godine, svakodnevnim terorističkim napadima, otmicama i ubistvima nedužnih civila.

- Ne zaboravimo Klečku, improvizovane logore u Glođanima, desetogodišnju Jovanu, koja je silovana i masakrirana… - naglasila je ona.

Ukazala je i da to nije nije bilo sprečavanje humanitarne krize, koja, kaže, nije ni postojala, jer su Albanci na Kosovu uživali veća prava nego Srbi.

- Sećamo se 1997. i 1998. godine, pre ratnih sukoba, svih nevino stardalih žrtava. Braće Milić, Srđana i Bojana, stradalih od bombi, ali i brata Bojana koji je umro od tuge. Sećamo se gubitka 78 nevino stradale dece pod bombama, svih nevinih civila, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u Grdeličkoj klisuri, svim srpskim sredinama - poručila je Parlić.

Navodeći da niko bolje od srpskog naroda ne može bolje da razume šta su teroristički napadi i kako je kada izgubite najrođenije, sa stradalnog Kosova, izrazila je saućešće rukovodstvu Rusije, patrijarhu Kirilu i porodicama žrtava zbog napada u Moskvi.

- U nadi da nikada više neće biti nevinih žrtava i sa željom da se u konačno u svetu uspostavi mir - poručila je Parlić.

Predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac istakao je da je veoma teško i posle 25 godina oprostiti sve žrtve Nato agresije nad Jugoslavijom, među kojima je bilo i civila i dece.

Napomenuo je da takva intervencija nikada nije zabeležena u istoriji UN i da nije imala odobrenje od Saveta bezbednosti.

- Okupili smo se danas ovde kako bismo obeležili još jedan težak trenutak u istoriji srpskog naroda. Pre tačno 25 godina, nikada zabeleženo u istoriji UN, bez odobrenja Saveta bezbednosti, počela je agresija na Jugoslaviju, a 19 najjačih zemalja, predvođene Nato savezom,počele su bombardovanje tačno u 19.45 sati - podsetio je Zaporožac.

U agresiji je, navodi, izvršeno više od 2.300 napada, i bačeno 22.000 tona eksploziva i 37.000 kasetnih bombi koje su ubijale civile.

Ukazuje da Nato nije birao samo vojne ciljeve, već je uništena i privreda Srbije, kao i saobraćajna infrastruktura.

Nažalost, kako dodaje, mete napada bile su i škole, bolnice i civilni objekti.

- Ono što je jako teško i zbog čega se sećamo ovog datuma su žrtve. Poginulo je 1.100 vojnika i policajaca naše države. Više od 2.500 civila, mada taj broj nije ni do dana današnjeg ustanovljen, a među njima je bilo 89 dece. Mi smo ovde da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo. Hrišćanski i srpski je da praštamo, ali je jako teško našem narodu da oprosti i Milicu Rakić i Marka Simića i svu decu koja su nastradala u Nato agresiji, kao i braću Milić koji su takođe nastradali i koji su žrtve te agresije. Pokušaćemo da oprostimo, ali jako je teško. Okupljamo se ovde svake godine kako bi obeležili početak agresije i kako nikada ne bi zaboravili agresiju na našu zemlju - poručio je Zaporožac.

Vence su u znak sećanja na žrtve položili građani, predstavnici lokalne samouprave, kao i Kancelarije za KiM. Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju okupljenima se obratila, šef biroa Kancelarije u Gračanici Malinka Mitrović koja je izjavila da 17. i 24. mart definitivno predstavljaju dva najtragičnija datuma moderne srpske istorije.

- Zato danas ovde svedočimo 25 godina bola , tuge i stradanja. Za bezdušne trgovce smrću bili smo dobra prilika za bogaćenje. Postali smo cifra i kolateralna šteta. I sam Bog je plakao te noći kada je zlokobna sirena objavila da naše nebo više nije slobodno. Nisu birali ciljeve, gađali su decu, žene, starce, obolele, trudnice - rekla je ona.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić je naglasila da su moćna Evropa i međunarodno pravo umrli na teritoriji Srbije i Crne Gore samim početkom bombardovanja. "Tada je umrla i vera u istinu. Tada su raskinuti i stari savezi. Tada se 19 najjačih obrušilo silovito na jedan mali narod, dok je gotovo celi svet ćutao. Malo je bilo i onih koji su nas verbalno podržavali i nikada u istoriji svoga postojanja nismo bili tako sami kao te 1999. godine", rekla je Brankica Kostić. U gotovo svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, politički predstavnici, građani, članovi boračkih udruženja, predstavnici Kancelarije za KiM, porodice žrtava položili su danas vence u znak sećanja na sve nevino postaradale tokom NATO agresije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija