• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

25.03.2024

09:39

Večeras u 20 časova sednica Saveta bezbednosti povodom godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije! Jedna stvar je još uvek neizvesna!

Informer

Politika

Večeras u 20 časova sednica Saveta bezbednosti povodom godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije! Jedna stvar je još uvek neizvesna!

Podeli vest

Za danas u 15 časova po njujorškom vremenu (u 20 sati po srednjeovropskom vremenu) zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SR Jugoslavije, na inicijativu Rusije, ali je i dalje neizvesno u kom formatu će biti održana.

Iako je Rusija još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu, još je neizvesno u kom će formatu sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost, javlja reporterka RTS-a iz Njujorka.

Brojne zapadne zemlje su kritikovale ovu inicijativu i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork jer sednica neće biti ni održana.

Dačić: Istina o narušenom međunarodnom pravu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže, međutim, da je nepisano pravilo koje važi u poslednjih pet godina među velikim silama, da kada iniciraju održavanje ovakve sednice, da se ona zapravo i održi.

Dačić poručuje da Srbija ne želi da bude arbitar u odnosu velikih sila, već da pre svega želi da iznese svoju istinu o onome što se dešavalo pre 25 godina u vreme bombardovanja SRJ kada je, kako je naglasio, narušeno međunarodno pravo i pravni poredak u celom svetu.

Zamenik šefa ruske misije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski takođe je rekao da su zapadne zemlje kritikovale ovu inicijativu i da je to za njih, kako je naglasio, veoma neprijatna tema.

Kaže da su i agresija NATO-a i nezakonito odvajanje Kosova od Srbije zapravo narušili međunarodni pravni poredak Helsinškog završnog akta i da je to bila početna faza narušavanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja.

Ruski parlament: Osuditi agrsiju NATO-a na SRJ

Pre samo nekoliko dana i Ruska državna duma, odnosno oba doma ruskog parlamenta usvojila su nacrt dokumenta koji će predstaviti u Ujedinjenim nacijama. 

U ovom dokumentu Rusija poziva međunarodne organizacije i parlamente da osude NATO agresiju na SRJ, da se suprotstave pokušajima prikrivanja istine onome što se dogodilo pre četvrt veka i da utiču na to da zemlje koje su učestvovale u NATO bombardovanju međunarodno pravno odgovaraju.

Šef srpske diplomatije takođe kaže da je za Srbiju veoma važno da ima podršku dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusije i Kine, kada je reč o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Nezvanično se ovde može čuti da će na sednici Saveta bezbednosti izveštaje podneti i pomoćnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju Miroslav Jenča.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija