• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2024

20:17

Ko je glasao za održavanje sednice SB UN o NATO agresiji na SRJ? Dve sile i jedna ponosna država ne boje se istine

EPA/Justin Lane

Politika

Ko je glasao za održavanje sednice SB UN o NATO agresiji na SRJ? Dve sile i jedna ponosna država ne boje se istine

Podeli vest

Na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN nije prihvaćen predlog Rusije da se održi sednica SB UN o agresiji na Jugoslaviju.

Odmah na početku za reč se javio francuski ambasador pri UN:

- Više članica uključujući Francusku izrazilo je nezadovoljstvo zbog ove sednice. Zatažio sam da obavimo konsultacije. Rekao sam da Rusija ako želi može da organizuje razgovor na ovu temu. Taj poziv je još otvoren, ali ga je Rusija igrnorisala. Danas nemamo drugog izbora nego da prigovorimo - rekao je francuski predstavnik.

Reč je potom uzeo Vasilij Nebenzija, ambasador Rusije pri UN.

- Izgleda da se neki već odlučili da li će se ova sednica održati - prokomentarsao je Nebenzja.

- Ko među članicama prigovara za održavanje ove sednice. To je pitanje, a ne agenda sednice - upitao je.

Nebenzja je rekao da je predsedavajuće već potvrdila održavanje ovog sastanka.

Francuski predstavnik rekao je da Rusija nije konsultovala Srbiju o ovom sastanku.

- Čak je rečeno da "srpski zvaničnici nemaju potrebe da dolaze u Njujork - rekao je.

- To nije tačno - pobunio se ruski ambasador.

U razgovor se umešao američi ambasador pri UN. 

- Mi smo pokušali da razgovaramo sa Rusijom po ovom pitanju, ali oni nisu želeli da razgovaraju.

Usledilo je glasanje - 3 glasa za održavanje sednice, niko nije bio protiv, a 12 je bilo uzdržano. Za su glasale Rusija, Kina i Alžir.

Kineski ambasador, koji je glasao za održavanje rasprave, rekao je da je u NATO bombardovanju poginulo troje kineskih državalja.

Iako je Rusija još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu, još je neizvesno u kom će formatu sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost, javlja reporterka RTS iz Njujorka.

Brojne zapadne zemlje su kritikovale ovu inicijativu i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork jer sednica neće biti ni održana.

- Činjenica je da se srpska policija i vojska borile protiv terorističkih bandi na Kosovu - odgovorio mu je Nebenzja i poručio da su vođe zločinačke OVK danas u Hagu.

Zapadna propaganda je lidere OVK predstavljala kao "miroljive gerilce" i "borce dobra", a one koji su pokušali da zaštite pravo i red su predstavljeni kao "kriminalci", objasnio je Nebenzja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14