• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2024

21:12

Dačić: Razočarani smo što je sprečeno da se čuje istina o NATO agresiji u SB UN

Printscreen

Politika

Dačić: Razočarani smo što je sprečeno da se čuje istina o NATO agresiji u SB UN

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se, kako je naveo, čuje istina o NATO agresiji SR Jugoslavije 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Došli smo ovde na poziv SB UN. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju", rekao je Dačić na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Zahvalio je i zemljama koje nisu glasale za, rekavši da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu želele da se razgovaraju o temi u kojoj "očigledno postoje dvostruki standardi".

Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno "gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije".

"Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je nakon konferencije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao novinarima da je Srbija došla na poziv Saveta bezbednosti da učestvuje na sednici, ali da nije dobila priliku da kaže istinu o onome što se dešavalo pre 25 godina.

- Za nas je frapantno to što neko ne želi da čuje istinu o događajima od pre 25 godina. Tada je vladalo jedno mišljenje da se može izbeći Savet bezbednosti zato što se ne može doneti odluka o bombardovanju u Srbiji. Evo i sada otprilike to je slično. Evo, može da se izbegne rasprava, kada se nije raspravljalo o bombardovanju, što da se raspravlja, kada se nije donela odluka o bombardovanju pre 25 godina, što da se raspravlja i posle 25 godina. Znači, to je neki nastavak, inercija nečega što se tada desilo - rekao je Dačić.

On je dodao da mnoge zemlje nisu htele da ulaze u konflikte na sednici i iskazao zahvalnost Rusiji, Kini i Alžiru što su bili principijelni tokom večerašnjeg glasanja.

- Naravno, većina je presudila. Očigledno nijedan i drugi predlog nije imao potrebnu većinu jer je većina zemalja bila suzdržana. Ono što je za nas bitno, to je da, bez obzira da li sednica je bila održana ili ne, istorijska je istina o kojoj govore i oni sami, a to je da nije bilo pravnog osnova za bombardovanje Srbije, da je ta odluka bila nelegalna, ali po njihovom mišljenju legitimna, zato što je bila humanitarna katastrofa, takozvana na Kosovu i Metohiji - naveo je on.

Podsetio je da bi sednice Saveta bezbednosti trebalo da se održavaju kad god neka od članica zatraži i istakao da se u poslednjih pet godina nije dogodilo da se ne održi, sve do večeras.

- U posljednjih 5 godina nikada se ovo nije desilo. Prvi put se ovo desilo. I ako ste čuli šta je rečeno, znači Rusija rekla da će ona od sad stalno zatražiti proceduralno glasanje, znači sad više ni jedna sednica neće biti tako lako zakazivana. S druge strane, čuli ste da je i Kina rekla, pošto nije bila rasprava, ona je iskoristila priliku da osudi bombardovanje, tamo su ubijeni i njihovi državljani u ambasadi kineskoj u Beogradu, ali je rekla, tačno, jasno, glasno, da neće nikad više dozvoliti da se desi to tako da neka uradi bez odluke Savjeta bezbednosti - rekao je Dačić.

Ministar Dačić izjavio je da je od 10. juna 1999. godine, kada je NATO prekinuo bombardovanje SR Jugoslavije, izvršeno više od 9.000 etnički motivisanih napada na Kosovu i Metohiji.

 - Od 10. juna 1999. godine, od dolaska NATO, do danas na Kosovu i Metohiji izvršeno je 9.407 etnički motivisanih napada na fizička lica i imovinu, u kojima je 666 Srba i drugih nealbanaca izgubilo život, gde je povređeno 1.471 lice, kidnapovano 1.092, porušeno i spaljeno 33.411 kuća i stanova, oštećeno 232 verskih objekata i 63 kulturno-istorijskih spomenika - rekao je Dačić na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Dodao je da je uništeno i oštećeno 9.750 nadgrobnih spomenika na 275 srpskih grobalja. On je istakao da se pitanje teritorijalnog integriteta posmatra na nivou dvostrukih standarda i kroz odnos velikih sila, dodavši da Srbija nije nikoga napala, već da je branila sopstveni teritorijalni integritet. 

- Kosovo je želelo otcepljenje od Srbije i za to je koristilo terorističku organizaciju Oslobodilačku vojsku Kosova, uz pomoć zapadnih islamističkih zemalja - naveo je Dačić, podsetivši da je tzv. OVK bila na listi terorističkih organizacija. Dodao je da o tome postoji jasni podaci o kojima su govorili i pojedini zapadni zvaničnici


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija