• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.03.2024

18:03

Nekadašnji ambasador Srbije u Unesku surovo iskren: Otimanje našeg kulturnog nasleđa predugo traje! (VIDEO)

Kosovo online

Politika

Nekadašnji ambasador Srbije u Unesku surovo iskren: Otimanje našeg kulturnog nasleđa predugo traje! (VIDEO)

Podeli vest

Nekadašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković ocenio je da po pitanju Kosova i Metohija ne postoji nacionalno jedinstvo što bi moralo da bude temeljni preduslov za bilo kakav uspeh, uključujući i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

- Otimanje srpskog kulturnog nasleđa traje predugo, na određen način je počelo još u prethodnoj Jugoslaviji kroz pokušaje falsifikovanja istorije i postepenog plasiranja mita u lošem smislu te reči o tome da veći deo kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji izvorno ili ishodišno pripada nekakvoj himeričnoj albanskoj populaciji, najčešće katoličkoj, pre nego što su Nemanjići sve to osvojili na tom temelju podizali manastire. U intenzivnijem obliku ona traje od kada je borba Albanaca za nezavisno Kosovo poprimila institucionalne forme, a posebno kada je došlo do oružanih sukoba - rekao je Tanasković za Kosovo onlajn u okviru Naučnog skupa "Kosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe" koji je održan na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. 

Tanasković je istakao da pokušaji otuđivanja srpske kulturne baštine traje, kao i da se na tome sistematski radi u Prištini.

- U vreme kada sam bio stalni predstavnik Srbije u Unesku uspeli smo srećom da sprečimo pokušaj Kosova da uz pomoć svojih pokrovitelja i saveznika u međunarodnoj zajednici postane članica Uneska, što bi naravno bilo katastrofalno za naše kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji. Od tog perioda sporovođenje, operacionalizacija strategije rasrbljivanja Kosova i Metohije kao otuđivanja srpskog kulturnog nasleđa od Srba, njegovog delimičnog uništavanja, albanizacije i kosovizacije traje i dalje, ne mogu reći nesmanjenim intenzitetom, ali traje veoma sistematski. Na tome se sistematski radi u Prištini, ali i u svetu u onim krugovima koji podržavaju Kosovo, koji savetodavno deluju i medijsko - propagandno veoma učestvuju plasiranju teza o tome da je kulturno nasleđe na KiM, onaj njegov najznačajniji deo, po prirodi stvari kao što to piše u onom nacrtu zakona koji 2015. godine nije mogao da prođe kroz Skupštinu Kosova o kulturnom nasleđu, u stvari vlasništvo države Kosovo - podseća.

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna načina na koji se odvija proces otuđivanja srpske kulturne baštine. Jedan je fizičko nasrtanje, razaranje, desakralizovanje, skrnavljenje, prepuštanje zubu vremena, otežavanje bilo kakvih radova na rekonstrukciji kroz administrativne prepreke.

Drugi vid je albanizacija kulturnog nasleđa kroz istorijske falsifikate nastoji se prikazati da je reč o ishodišno izvorno albanskom kulturnom nasleđu mahom katoličkom koje je kasnije posrbljeno i postalo pravoslavno, objašanjava Tanasković.

- I treći, po meni, najperfidniji i dugoročno najopasaniji način jeste da se kulturno nasleđe univerzalne vrednosti na KiM, a ono je u najvećem delu srpsko i pravoslavno, proglasi vlasništvom takozvane države Kosovo, koja onda o njemu brine kao o kulturnom dobru svih stanovnika Kosova kao i o svetskom kulturnom dobru što nalazi sluh u organizacijama kao što je recimo Unesko, jer u Unesku je kulturno nasleđe čovečanstva svrstano i klasifikovano prema teritorijalnoj pripadnosti, a ne prema kulturno -istorijskom identitetu ili nacionalnoj pripadnosti - upozorava. 

Foto: Kosovo onlajn

 

Kako kaže, ideja je da se eventualno tzv. Kosovo primi u Unesko kao država, jer samo države mogu biti članice Uneska, a da ono onda brine o nasleđu univerzalne vrednosti na toj teritoriji uz zanemarivanje ili stavljanje u drugi plan činjenice čije je to kulturno nasleđe.

Podsetio je i na reči Patrijarha Porfirija koji je govorio u Prokuplju, pre dva dana, a to je da srpska strana mora govoriti samo istinu, ali na to da je svojevremeno prekinuo razgovor o mogućem referendumu i istakao da nema referenduma o istini, te da je "referendum održan 1389". Važno je i kako tu istinu saopštiti na najdelotvorniji način da ona dopre do onih do kojih može i treba da dopre u međunarodnoj zajednici, pod uslovom, "ali i bez njega", da prethodno dopre do svesti svih Srba.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija