• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2024

18:49

Zajednički cilj je približavanje sunarodnika matici! Ministarstva Srbije i Srpske o procesima evrointegracija Srbije i Bosne i Hercegovine

Vlada Srbije

Politika

Zajednički cilj je približavanje sunarodnika matici! Ministarstva Srbije i Srpske o procesima evrointegracija Srbije i Bosne i Hercegovine

Podeli vest

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministri bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za dijasporu i Tatjana Macura, zadužena za rodnu ravnopravnost, razgovarali su danas sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem o pitanjima od značaja za proces evropske integracije Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Miščević i Klokić saglasni su da tehnička saradnja institucija Srbije i Srpske u ovoj oblasti treba da doprinese uspešnijem vođenju pristupnih pregovora i Srbije i Bosne i Hercegovine.

Miščević je izrazila spremnost za daljim nastavkom obuke institucija Republike Srpske kako bi se što bolje pripremile za učešće u skriningu, kao prvom koraku pregovora BiH o članstvu u Evropskoj uniji.

Navela je i da prevodi pravnih tekovina na srpski jezik, koje priprema Ministarstvo za evropske integracije, mogu odmah da budu dostupni kolegama iz Republike Srpske, koji učestvuju u pregovaračkim procesu, kako bismo i na taj način doprineli uspešnosti tih pregovora.

Klokić je kazao da se Republika Srpska uveliko priprema za naredne korake vezane za pristupni proces Bosne i Hercegovine u EU, ali je dodao da proces pregovora ne sme biti iskorišćen za kršenje ustavnih okvira.

- Kompleksno uređenje Bosne i Hercegovine i dalje zahteva korišćenje mehanizma koordinacije koji se u dosadašnjoj praksi pokazao kao jedini ispravan put ka dogovoru i konsenzusu svih strana, a to će naročito biti važno u pregovaračkom procesu - naveo je on, napominjući da je Republika Srpska opredeljena za evropski put BiH, ali u ustavom definisanim okvirima.

Foto: Vlada Srbije

 

Tokom sastanka, Klokić je istakao da će za Republiku Srpsku iskustvo Srbije biti od velikog značaja, naročito zbog činjenice da se BiH približava skriningu, koji predstavlja narednu fazu u procesu evropskih integracija.

- U tom smislu, predstavnici ministarstva kojim rukovodi ministarka Miščević su već krenuli sa obučavanjem naših službenika, a u narednom periodu očekujemo intenzivniju saradnju u tom pogledu i češću razmenu iskustava - rekao je Klokić.

Ministri Milićević i Klokić potpisali su danas Memorandum o saradnji između Vlada Srbije i Republike Srpske, radi jačanja veza pripadnika dijaspore za maticom, a dokument će u subotu biti i svečano razmenjen.

Milićević je ukazao na uspešnu i intenzivnu dosadašnju saradnju u koordinisanju odnosa sa sunarodnicima koji žive van Srbije.

- Zajednički cilj nam je da naše sunarodnike približimo matici, da umrežimo udruženja Srba van Srbije, kao i da više razgovaramo o ljudskim i finansijkim potencijalima naše dijaspore - rekao je ministar Milićević.

Macura je najavila da će Srbija i Republika Srpska unaprediti saradnju u oblasti rodne ravnopravnosti, navodeći da je ta tema bitna za društvo u celini, ali i da je važan deo pregovora u Klasteru 1 koji obuhvata zabranu diskriminacije.

Načelno je razmotreno i povezivanje aktivnosti Ministarstva sa Centrom za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija