• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2024

14:32

Veliki dan za srpski sport! Pogledajte kako izgleda Nacionalni trening centar - Najmoderniji sportski objekat u državi i regionu (FOTO)

tanjug/pedja milosavljevic

Politika

Veliki dan za srpski sport! Pogledajte kako izgleda Nacionalni trening centar - Najmoderniji sportski objekat u državi i regionu (FOTO)

Podeli vest

Multifunkcionalna dvorana u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara, predstavlja najmoderniji sportski objekat u državi i regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog utorka obišao je novoizgrađeni Nacionalni trening centar - Multifunkcionalnu dvoranu u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Kako je saopšteno iz pres centra Predsedništva, obilazak je planiran za 13.00 časova, na Košutnjaku.

Multifunkcionalna dvorana u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara, predstavlja najmoderniji sportski objekat u državi i regionu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, za potrebe održavanja međunarodnih takmičenja i trenažni proces uz korišćenje prostornih i tehničkih uslova koje nema nijedan drugi objekat na teritoriji Srbije.

Izdvaja se deo medicinskog bloka za rehabilitaciju i oporavak vrhunskih sportista, osvajača najsjajnijih odličja na velikim svetskim i evropskim takmičenjima.

Multifunkcionalna dvorana obuhvata autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou, sa najsavremenijom opremom namenjenom rvačima, džudistima, tekvondistima, karatistima i strelcima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Poseduje i salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Pored izdvojenih celina za pojedinačne sportove u okviru podzemne etaže objekat poseduje i 146 parking mesta od kojih je sedam za osobe sa invaliditetom.

Ulazi su dodatno obezbeđeni rolo ošupljenim vratima koja se koriste u periodu kada objekat nije u funkciji i kada nema korisnika (u toku noći), a prema rasporedu i radnom vremenu u skladu sa programom funkcionisanja objekta.

Posebno su obezbeđena odvojena vrata za evakuaciju objekta, kao i za pristup interventnih vatrogasnih jedinica.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Streljana sadrži 10 streljačkih mesta na 10 metara, 25 m 50 m za vazdušno i malokalibarsko oružje, olimpijske discipline, opremljena elektronskim metama marke SUIS.

Pored osnovnog strelišta trening centar sadrži i sav neophodan propratni sadržaj: svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, toalete i svlačionice za paraolimpijce, deo za trenere i stručne analize, manji administrativni deo, magacin sportske opreme, prostor za čišćenje oružja, magacin elektronske opreme elektronske mete, deo za tehniku, magacin municije za skladištenje malokalibarske municije 22.LR (5,6mm) i ostali propratni sadržaj.

Multi sala površine 1.054,94 metara kvadratnih namenjena je grupnim sportovima sa loptom i u okviru sale smeštene su tribine, teren za odbojku, košarku i futsal.

Uz multi salu je i propratni neophodni sadržaj: muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, kao i svlačionice za osobe sa invaliditetom.

Teretana površine 530,75 metara kvadratnih namenjena je prevashodno reprezentativnim i olimpijskim selekcijama, a onda i ostalim sportistima i rekreativcima.

Deli se na nekoliko zona: zona sa kardio spravama i trenažerima, deo sa tegovima, deo sale za parterne vežbe i strečing.

Projektovana je po ugledu na najmodernije olimpijske centre, a sve sprave i prateća oprema odgovara najvećim svetskim standardima i sertifikatima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Tekvondo i džudo trening centri poseduju prostorije muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima, deo za trenere i stručne analize, borilišta sa izdvojenim delom gde je smeštena specijalizovana teretana, spravarnica za odlaganje sportskih rekvizita, deo za oporavak sportista opremljen đakuzijem, saunom kao i delom za masažu, i manjim administrativnim delom.

U okviru prizemne etaže smešten je i deo za za pripremu i oporavak vrhunskih sportista. Pored hiperbaričnih komora i CRYO saune, sadrži i prostor fizikalne medicine, kao i prateći sadržaj u smislu svlačionica, tuševa, sanitarnih čvorova.

Tu se nalazi i prostor za dežurnog lekara i pružanje prve pomoći.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dvorana sadrži i rvačke i karate trening centre i u skladu sa zahtevima dva saveza kao i standardima za ovu vrstu sporta, trening centri sadrže ulazne delove sa prostorom za okupljanje sportista i sledeće grupe vežbača, zonu za trening (borilišta), svlačionice, mokre čvorove, specijalizovanu teretanu, prostor za trenere i stručne analize, arhiv za stručnu literaturu, ostavu za opremu i sportkse rekvizite, deo za oporavak sportista sa saunom, đakuzijem, kao i manji administrativni prostor.

Značajan deo predmetne etaže čini deo za edukaciju, prezentacije, organizovanje banketa, stručnih analiza i seminara, kao i prostorija za novinare i svih prostorija koje su neophodne za podršku vrhunskom sportu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija