• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2024

12:13

Ne znaju da nađu litijum ni na periodnom sistemu elemenata, a ne da razumeju njegova svojstva! Brnabić žestoko odbrusila opoziciji!

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Ne znaju da nađu litijum ni na periodnom sistemu elemenata, a ne da razumeju njegova svojstva! Brnabić žestoko odbrusila opoziciji!

Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić oglasila se na društvenim mrežama povodom navoda Borka Stefanovića da je njihov lider i vođa Dragan Đilas pričao o litijumu kao o razvojnoj šansi Srbije u trenutku kada nije znao kakve su posledice rudarenja istog.

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

- Kaže Borko Stefanović da je Đilas pričao o litijumu kao o razvojnoj šansi Srbije u trenutku kada nije znao kakve su posledice rudarenja litijuma (2017). U velikoj sam dilemi da li samo govore neistinu ili uopšte ne prate šta njihov lider priča. Verovatno i jedno i drugo. 

Pa da ih podsetim, 21. aprila 2023., emsija "Direktno" sa Minjom Miletić, Euronews, Đilas ponovo jasno kaže da je litijum razvojma šansa: "Ja se zalažem ne za zabranu iskopavanja litijuma, nego da u ovoj situaciji kada ne postoji tehnologija za koju ja znam da može da se litijum vadi, da mi ne možemo to da uradimo bez posledica. Ali ja verujem da je to šansa za nas. Vrlo velika razvojna šansa. Razvojna šansa, tako je. Kada uđemo u EU, budemo blizu njima, onda ćemo imati standarde koji tamo važe. Ako bude mogao da se vadi litijum u Nemačkoj, moći će da se vadi i u Srbiji. Znači to ništa nije sporno... Ljudi, tehnologija napreduje iz dana u dan. Ja sam siguran da ako je litijum potreban, a potreban je jer će se sve više ići na baterije, ja sam siguran da će se u svetu napraviti tehnologija koja će omogućiti vađenje litijuma bez zagađivanja životne sredine". 

Došlo je vreme da je, od cele opozicije koja je, da opet podsetim, dovela Rio Tinto u Srbiju (2001. godine), dala im istražna prava (2004. godine), produžavala ta prava 9 puta i širila opseg ostraživanja, promenila Zakon o rudarstvu da bi onaj ko ima istražna prava jedini mogao da dobije eksploataciona prava (2006. godine), Đilas jedini bude dovoljmo fer da stoji iza onoga što su radili od 2001. do 2012., i da kaže da i danas misli da je to razvojna šansa za Srbiju.

Ovi ostali ne bi umeli da nađu litijum ni na periodnom sistemu elemenata, a ne da razumeju njegova svojstva.

A da je litijum mogao nekog da održi na vlasti - održao bi njih - rodinačelnike Rio Tinta u Srbiji. Ali o tome ko će biti na vlasti u Srbiji odlučuje narod, a ne stranci i multinacionalne korporacije, ne ni Brisel, ni Berlin, ni Vašington, ni Moskva, već naš narod. E, tu je problem opozicije - napisala je Brnabić




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija