• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.06.2024

21:17

Selaković: Obnova Lazarevog grada biće projekat od nacionalnog značaja

Printskrin

Politika

Selaković: Obnova Lazarevog grada biće projekat od nacionalnog značaja

Podeli vest

Ministar kulture Nikola Selaković najavio je danas da će ministastvo Vladi Srbije predložiti da projekat obnove Lazarevog grada u Kruševcu proglasi za projekat od nacionalnog značaja i time on postane jedan od prioriteta.

Ministar je u okviru današnje posete Kruševcu, povodom obeležavanja Vidovdana posetio i Lazarev grad i Narodni muzej Kruševca i rekao da su utisci na tom mestu uvek upečatljivi, a posebno kada se poseta tom mestu organizuje na ovakav praznik. 

"Danas na naš najsvetiji nacionalni praznik Vidovdan, na dan kada obeležavamo 635 godina od Kosovske bitke, održali smo posebnu sednicu Vlade ovde u Lazarevom gradu Kruševcu, koji je 32 godine bio prestonica Srbije i obznanili nameru ministarstva kulture da u predstojećem periodu Vladi predloži proglašenje projekta obnove Latzarevog grada za projekat od nacionalnog značaja", rekao je Selaković.On je dodao da to suštinski znači da će on predstavljati jedan od prioriteta kada su u pitanju srednjovekovni lokaliteti na teritoriji naše zemlje i da će sve ono što budu radili Ministarstvo i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture biti fokusirano na ovaj cilj.

Selaković je rekao da je juče potpisan ugovor koji će omogućiti da mešovita sredstva EU sa jedne, i grada Kruševca sa druge strane, budu usmerena na izradu projektno - tehničke dokumentacije koja podrazumeva na prvom mestu obnovu ostataka Donžon i glavne gradske kule. 

Ministar je rekao da je knez Lazar bio veliki državnik i vojskovođa i veliki diplomata, uvažen od svojih saradnika, ali i pokrovitelj monaštva, veliki ktitor, zadužbinar i pokrovitelj umetnika, koji su bežali iz delova nekadašnjeg Vizantijskog carstva, a najviše dolazili u vreme vladavine njegovog sina despota Stefana. 

U vreme kneza Lazara, dodao je Selaković, nastaje Moravska škola kao jedan od najutentičnijih, a po mnogima i najlepših stilova naše nacionalne arhitekture.

"Iza kneza Lazara ostao je Kosovski zavet koji živi do dana današnjeg, kao zavet žrtvovanja za slobodu otadžbine i za svoje bližnje, po cenu i ovozemaljskog života.To je, mogu da slobodno kažem, nešto bez čega je srpska kultura kao takva apsolutno nezamisliva", rekao je Selaković.
Ministar je rekao da bez Kosova, Kosovskog zaveta i Vidovdana, ni nas kao naroda u ovom obliku u kojem postojimo, ni naše kuture, prošlosti, ni današnjice, ni budućnosti - nema. 

"Upravo u znak odavanja i počasti i priznanja tom velikom srpskom sinu našem svetom knezu Lazaru, ova generacija ima zadatak da obnovi njegov grad, makar u onom delu u kom je to moguće učiniti, a svakako Donžon kulu i deo Malog grada", rekao je Selaković. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija