• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2024

13:28

Vučević reagovao na Kurtijeve napade: Tekst u "Njujork tajmsu" je katalog neistina, Srbija je stub stabilnosti

Tanjug

Politika

Vučević reagovao na Kurtijeve napade: Tekst u "Njujork tajmsu" je katalog neistina, Srbija je stub stabilnosti

Podeli vest

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da svaku optužbu o drugačijim namerama Beograda treba apriori odbaciti kao lažnu vest, posebno kada takve tvrdnje dolaze od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini.

On je tako reagovao na autorski tekst premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za Njujork tajms u kome je izneo tvrdnju da bi otvaranje novog fronta na Balkanu odgovaralo Rusiji i Srbiji i da bi to omogućilo Srbiji da pokuša da, kako navodi, "osvoji teritoriju agresijom".

Vučević ističe da Priština svojom šovinističkom ideologijom i jednostranim potezima usmerenim protiv srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji svakodnevno potvrđuju da su oni sami jedina pretnja regionalnom miru.

- Tekst Aljbina Kurtija u 'Njujork tajmsu' je katalog neistina i pokušaj traženja alibija za anticivilizacijsko i nečovečno postupanje prema Srbima na Kosovu i Metohiji, a iz samog tona tekst izbija ogoljen i patološki prezir prema svemu srpskom, čime Kurti zapravo otkriva svoju ideološku matricu, koja se ne može opisati drugačije nego kao politika mržnje - rekao je Vučević

Dodaje da iskrivljen narativ o prirodi separatističkog pokreta na Kosovu i Metohiji, koji je i jedini izvor svih problema sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas, i hvalospevi o NATO-u kao spasiocu albanskog naroda, nemaju nikakve veze sa istinom, trenutnom situacijom na terenu. Kako je naglasio Srbija je širom sveta univerzalno prepoznata kao uspešna i napredna država, kao i motor razvoja regiona zapadnog Balkana, zbog čega "patetični i arhaični Kurtijevi propagandni narativi ne mogu da imaju efekat kakav su možda imali pre dve i po decenije".

Prema Vučevićevim rečima opredeljenje za mir i stabilnost se dokazuje demokratskim ponašanjem, poštovanjem ljudskih prava i konstruktovnošću u dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU, a Kurti podbacuje na svim tim poljima, čime dokazuje da je izazivač neprilika, a ne neko kome je stalo do mira i stabilnosti.

- Njegova paskvila u 'Njujork tajmsu' je dokaz da on nije odmakao daleko od marksističko-enverističkog ekstremiste koji je prevrtao kamione sa srpskom robom, spaljivao na lomačama keksove i čokolade proizvedene u Srbiji, i nasilno nastupao čak i prema političkim neistomišljenicima albanske nacionalnosti uvevši praksu upotrebu suzavca umesto upotrebe argumenata - rekao je premijer Srbije.

Vučević je rekao i da kada govorimo o žrtvama albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji, Kurti bolje neka odgovori zašto gotovo četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca prognanih sa Kosova i Metohije do danas nema mogućnost da se vrati kući.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija