• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.07.2024

15:36

Važan jubilej: Obeleženo 185 godina sanitetske službe Vojske Srbije

mod.gov.rs

Politika

Važan jubilej: Obeleženo 185 godina sanitetske službe Vojske Srbije

Podeli vest

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas, u Domu Vojske Srbije u Nišu, svečanosti povodom obeležavanja Dana sanitetske službe i 185 godina njenog postojanja i rada.

Obraćajući se prisutnima, ministar Gašić iskazao je poštovanje ljudima koji svakodnevno brinu o zdravlju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije naglasivši da pripadnici sanitetske službe „nose dve uniforme".

- Prva je vojna, koja predstavlja spremnost na požrtvovanje, vernu i patriotsku službu svojoj zemlji i svome narodu. Druga uniforma je beli mantil. Ona simbolizuje univerzalni princip ljudske humanosti. Poziv vojnog lekara, medicinskog tehničara i bolničara uzvišen je, jer u sebi sjedinjuje vrhunska etička i profesionalna načela borbe za slobodu svoje zemlje i nesebičan trud za očuvanje ljudskog života i zdravlja - istakao je ministar odbrane.

On je rekao da je ugled vojnog saniteta građen strpljivo i pažljivo dugih 185 godina i da su u tu čvrstu, monumentalnu strukturu uzidani stručnost i podvizi generacija velikih medicinskih znalaca i pregalaca.

- U ratnim vremenima vojni sanitet dokazivao je sposobnost da spasava živote i čuva zdravlje vojnika i civila u situacijama kada se svaka borba unapred činila izgubljenom. Upravo te, naizgled nemoguće pobede, krepile su veru naših boraca u mnogim ratovima da će, ukoliko se nesreća desi, njihov život biti u dobrim rukama - naglasio je ministar Gašić.

Tom prilikom, ministar odbrane rekao je da je tokom mirnodopskog perioda srpska vojna medicina rasla i razvijala se u nastojanjima da ovlada najsavremenijim znanjima, dijagnostičkim i terapijskim procedurama uz najkvalitetniju opremu.

- Zahvaljujući tome, naša sanitetska služba u mnogim oblastima postala je i ostala etalon medicinske struke u Srbiji, ali i šire. Međunarodnom ugledu naše zemlje pripadnici vojnog saniteta doprinose angažovanjem u mirovnim misijama širom sveta, iz kojih se uvek vraćaju praćeni zahvalnošću i priznanjima - poručio je ministar odbrane i dodao da su godine za nama donele velike izazove poput pandemije kovida koju smo, uz veliki trud i požrtvovanje sanitetske službe, uspešno prebrodili te da smo iz te borbe izvukli mnogo vrednih pouka i korisnih znanja.

Foto: mod.gov.rs

 

 

Ministar Gašić naglasio je da je do sada mnogo učinjeno na poboljšanju efikasnosti rada svih medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih službi u vojnom zdravstvu.

- Nastavićemo da ulažemo u opremu, infrastrukturu i uslove rada, a posebnu pažnju posvetićemo jačanju kadrovskog potencijala. Uveren sam da će, zahvaljujući podršci rukovodstva države i Ministarstva odbrane, sanitetska služba napredovati i razvijati se prateći najsavremenije svetske trendove, ali nikada ne odustajući od svetlih tradicija na kojima i počiva - rekao je ministar odbrane i čestitajući Dan sanitetske službe zahvalio svima na predanom i profesionalnom radu.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković, u svom obraćanju, rekao je da je svečanost posvećena rodonačelniku vojne hirurške doktrine generalu Mihailu Petroviću.

- Zahvaljujući brojnim ratnim iskustvima, s razvojem ratne hirurgije razvijale su se i druge grane vojne medicine. Upravo se na idejama i delima profesora Mihaila Petrovića, Vladana Đorđevića, Mihajla Markovića i drugih, gradio temelj vojne sanitetske službe, a kompletna srpska medicina formirala postulate rada, koje je zatim usklađivala s potrebama stanovništva. Od tada do današnjih dana, uspesi vojne hirurgije ostaju prepoznatljiv zaštitni znak vojnog saniteta i geslo pod kojim 185 godina dajemo svoj doprinos unapređenju zdravlja građana Srbije - rekao je general Anđelković.

Prema njegovim rečima, vojna sanitetska služba ima zadatak da zaštiti život čoveka, kao najvišu vrednost.

- Snaga vojnog saniteta je u njenim pripadnicima koji predano rade u našim vojnozdravstvenim ustanovama. Svi nivoi zdravstvene zaštite, počev od sanitetskih odeljenja Vojske Srbije, Centra vojnomedicinskih ustanova u Beogradu, Vojne bolnice Niš i Vojne bolnice Novi Sad, kao i Vojnomedicinske akademije, imaju svoju ulogu u očuvanju zdravlja pripadnika Vojske Srbije, ali i celokupnog stanovništva naše zemlje - istakao je general Anđelković i poručio da je zdrav narod sposoban da čuva mir i slobodu otadžbine, a oni koji su tome posvećeni na taj način ispunjavaju zavet naših predaka i ostavljaju potomcima nadu u budućnost.

Na današnjoj svečanosti uručene su vojne spomen-medalje za izuzetne rezultate u vojnoj službi, za revnosnu službu i za zasluge.

Svečanosti su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, načelnici i upravnici vojnih zdravstvenih ustanova i gosti.

Ranije danas, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general Anđelković i upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Nebojša Đenić svečano su otkrili spomen-ploču u čast rodonačelniku vojne hirurške doktrine generalu Mihailu Petroviću, na zgradi Prvog hirurškog paviljona u okviru Vojne bolnice Niš.

Savremena vojna sanitetska služba u Srbiji temelji se na tradiciji započetoj 1839. godine kada je ukazom postavljen prvi štabni doktor, što ujedno predstavlja i prvi zvaničan dokument o radu vojne sanitetske službe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ko stoji iza velikih demonstracija u Venecueli?! Haos se nastavlja, ima mrtvih i ranjenih, situacija iz minuta u minut sve gora!
NAPETO

(VIDEO) Ko stoji iza velikih demonstracija u Venecueli?! Haos se nastavlja, ima mrtvih i ranjenih, situacija iz minuta u minut sve gora!

Venecuelu, latinoameričku državu u kojoj su u nedelju završeni predsednički izbori kada je Nikolas Maduro osvojio treći predsedički mandat, zahvatili su veliki nemiri. Na ulicu je izašao veliki broj ljudi koji su počeli prvo da se obračunavaju sa pristalicama aktuelnog predsednika, zatim tajnom policijom i na kraju regularnom policijom.

30.07.2024

17:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija