• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

05.01.2021

16:39

KOD SRBA ZA BOŽIĆ NE MOŽE BEZ PEČENICE! Gazda Buđa ima poseban recept za pečenje, ON PRASIĆE PEČE U SVOM BMW-U/FOTO/

Vesti

KOD SRBA ZA BOŽIĆ NE MOŽE BEZ PEČENICE! Gazda Buđa ima poseban recept za pečenje, ON PRASIĆE PEČE U SVOM BMW-U/FOTO/

Podeli vest

Doček Nove godine je možda prošao skromno i bez bogate trpeze, ali najveći hrišćanski praznik Božić sigurno neće.

Danas je običaj da se priprema Božićna pečenica pa se tako od ranog jutra u šumadijskim selima  bira najbolje prase za pečenicu a domišljati seljani osmislili su posebne metode za pripremu ove ukusne đakonije.

Dobro pečenje trebalo bi da ispunjava nekoliko standarda, a gazda Buđa iz Stragara do vrhunskog kvaliteta dolazi na poseban način. On prasiće peče u svom bmw – u, i kaže da takav ukus nema nigde.

Foto: Toppress

Dragan Jovanović

„Preradio sam svoj stari bmw i napravio pečenjaru na točkovima. Prase se brže ispeče jer je staklo okolo, manje vremena treba da  se postigne potrebna temperatura, tako da je i ukus izvanredan. Samim tim što ga pečem u autu, ljudi su oduševljeni, stalno imam nove mušterije, pored svojih redovnih kupaca.

Foto: Toppress

 

Zbog celokupne situacije oko virusa i skraćenog radnog vremena  bilo je manje posla nego inače, ali ipak smo radili. Za praznike je manje porudžbina nego prethodnih godina, ali ima, ne žalim se“, kaže za TopPres Dragan Radičević – gazda Buđa.

Foto: Toppress

 

Buđa je osmislio pečenjaru na točkovima, dok je  Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole  želeo, kako i sam kaže da uradi nešto što niko nije i zbog toga ovih dana ima pune ruke posla.

„Na ovu ideju sam došao slučajno. Pošto svakodnevno nešto redim, pečem, sušim što mnogi rade  razmišljao sam šta bih to mogao smisliti što niko ne radi. I eto, dimljeno prase pa pečeno postalo je pravi hit a ukus je neverovatan. Bilo je malo muke u startu, grešaka u proceduri, naravno, sve se to u hodu ispravljalo dok nisam došao do zadovoljavajućeg rezultata i  savršenog ukusa a i lepo je za videti. Uopšte nije jednostavno pripremiti, cela procedura traje tri dana, prase se uredi, usoli i odimi. Pre pečenja se napuni kobasicom i slaninom od mangulice, premaže mašću mangulice i ide na ražanj da se peče“, priča Dragan Jovanović.

On naglašava da je idealno servirati vruće, a zbog posebnog ukusa i mirisa ovakva Božićna pečenica ukrasiće brojne trpeze u ovo kraju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set