• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

07.06.2021

17:05

SRPSKI NAROD SLAVI JUBILEJ PROHORA PČINJSKOG! Predsednik Vučić pokrovitelj proslave 950 godina OSNIVANJA SVETINJE!

Vesti

SRPSKI NAROD SLAVI JUBILEJ PROHORA PČINJSKOG! Predsednik Vučić pokrovitelj proslave 950 godina OSNIVANJA SVETINJE!

Podeli vest

Centralna proslava 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog kod Bujanovca, zakazana je za nedelju 13. jun u ovoj svetinji

Jubilej je trebalo da se obeleži prošle godine, ali je zbog pandemije virusa korona otkazan.

- Proslava ovakvog jubileja veliki je događaj ne samo za Eparhiju vranjsku i Srpsku prvoslavnu crkvu, već i za ceo srpski narod.

Ovo bio bio redak jubilej i za mnogo veće narode. Ujedno će biti prilika da se manastir Svetog Prohora Pčinjskog osvetli sa svih aspekata i da u srpskom narodu opet zauzme ono mesto koje je imao kriz vekove - ukazuje Episkop vranjski Pahomije.

Predsednik države Aleksandar Vučić prihvatio je da bude pokrovitelj obeležavanja.

- Pravoslavna Eparhija vranjska i manastir Sveti Prohor Pčinjski, pozivaju građane na proslavu velike godišnjice, 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, kao i 700 godina od upokojenja drugog ktitora manastira Svetog kralja Milutina - kažu iz Eparhije vranjske.

Svečana proslava jubileja zakazana je za nedelju 13. jun, a započeće Svetom arhjerjskom liturgijom koju će služiti patrijarh srpski Porfirije.

U nastavku svečanosti biće održana Svečana akademija i kulturno umetnički program.

Foto: S. T.

 
Otac Prohor prorekao Diogenu da će biti car, uz jedan uslov
 

Manastir svetog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen koji je vladao od 1069. do 1071. godine.

Posvetio ga je prepodobnom ocu Prohoru, a o tome postoji i legenda. Kada je Diogen, bio u lovu na planini Kozjak, susreo se sa pustinožiteljem Prohorom, koji mu je prorekao da će postati car. Ali ga opomenu da ne zaboravi na starog pustinjaka.

Diogen posluša starca, otputova u Carigrad i ubrzo postade car. Posle kratke vladavine, i ropstva, po povratku u Carigrad Romanu Diogenu bivaju, po nalogu tadašnje carigradske vlade, usijanim gvožđem iskopane oči.

Foto: S.T.

 
Iz svetih moštiju i dan danas teče miro

Diogen je bio jedan od mnogih slepih careva. Kad se Bog odazvao njegovoj molbi i otkrio mu mesto prebivanja svetih moštiju pustinjaka, on je uzevši ih iz pećine u kojoj se Sv. Prohor podvizavao, krenuo da ih odnese u Nagorički hram u današnjoj Severnoj Makedoniji i da ih tamo položi.

No sišavši do reke Pčinje, nedaleko od pećine, svete mošti se više nisu mogle odatle pokrenuti. Razumevši volju svetiteljevu Roman Diogen mu podiže hram u kome položi njegove svete i čudotvorne mošti, iz kojih do danas teče sveto miro.

Manastir je u 14. veku obnovio srpski kralj Milutin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set