• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2016

11:35

POLJSKI SUD POTVRDIO: Nećemo izručiti Romana Polanskog SAD!

Vesti

POLJSKI SUD POTVRDIO: Nećemo izručiti Romana Polanskog SAD!

Podeli vest

Troje sudija poljskog Vrhovnog suda odbacilo je zahtev generalnog tužioca za izručenje Romana Polanskog Sjedinjenim američkim Državama u kojima je pre gotovo 40 godina optužen za silovanje maloletnice

To znači da će Poljska štititi slavnog reditelja. 

Poljski sud je o istom slučaju odlučivao i prošle godine kada je takođe odbačen zahtev za izručenje Polanskog. Međutim, ministar pravde Zbignjev Žobro ponovo je otvorio slučaj u maju tvrdeći da Polanskog od izručenja štiti samo njegov status zvezde. 

Polanskog koji ima poljsko i francusko državljanstvo, SAD krivično gone po celom svetu zbog silovanja tada 13-godišnje Samante Gejli u Holivudu pre gotovo četiri decenije. 

Sud je u oktobru prošle godine uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, takođe i tri meseca u švajcarskom zatvoru, a kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti, što je i Švajcarska kao i Poljska odbila. 

Presudi da se odbije izručenje pomoglo je i to što ni sama žrtva više ne traži da se Polanski kazni, jer je sa njom postigao sporazum o odšteti. 

Roman Polanski dolazio je u Poljsku decenijama inkognito, plašeći se izručenja, a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih jevreja u Varšavi i američke vlasti su odmah zatražile da bude uhapšen i izručen, što je odbila tadašnja poljska vlada liberalne Građanske platforme koja je već pola godine u opoziciji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17