• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

12.10.2021

19:00

(FOTO) MILANU PRESEO DORUČAK! Buđav i smrdljiv "tonus", i to bez roka trajanja?!

Informer/shutterstock

Zaštitnik potrošača

(FOTO) MILANU PRESEO DORUČAK! Buđav i smrdljiv "tonus", i to bez roka trajanja?!

Podeli vest

Svako parče u pakovanju bilo je buđavo, a kada su pokušali da pronađu datum proizvodnje i rok upotrebe, nigde ga na kesici nije bilo

Verovali ili ne, hleb "tonus", koji godinama drži reputaciju kvalitetnog, zdravog i ukusnog brenda, u prodavnicama možete pazariti i sa dodatkom buđi! Ako vam se ova situacija desi, iznenađenjima nije kraj, jer koliko god se trudili, na pakovanju nećete naći datum ni proizvodnje ni roka trajanja, pa tako nećete ni znati da li je odgovornost na trgovcu ili proizvođaču.

Na ovaj problem upozorio je Beograđanin Milan D. (ime i prezime poznato redakciji), kome je preseo doručak kada je u pakovanju hleba "tonus" sa dodatkom semenki zatekao potpuno buđave parčiće.

- Pre dolaska na posao u jednom poznatom trgovinskom lancu kupio sam ovo pecivo. Pošto vodim računa o svojoj ishrani i trudim se da ne jedem brzu hranu, često konzumiram baš ovaj proizvod i izbegavam beli hleb u svom jelovniku. Međutim, kada sam stigao na radno mesto i otvorio kesicu, na skoro svakom parčetu video sam crnu masu veoma neprijatnog mirisa. Bio sam zgrožen i odmah počeo da tražim rok trajanja na pakovanju, međutim, nisam uspeo da pronađem datum na rubu kesice, što me je dodatno iznerviralo - priča Milan D.

Odmah je sišao u radnju da reklamira ovaj proizvod, a prodavačica mu je ponudila drugo pakovanje.
- Zajedno smo zagledali kesu, ali nigde nismo našli datum proizvodnje. Prodavačica je i sama videla da su svi parčići buđavi i pristala je da mi da novo pakovanje. Malo je reći da sam bio zgranut - kaže on.

Nutricionistkinja Jovana Srejić kaže za naš list da ovo nije naivno i da može da uzrokuje zdravstvene tegobe, pogotovo kod dece i starijih ljudi.

Mikotoksini

Buđ je veoma opasna, a neke vrste stvaraju mikrotoksine, vrlo otrovne supstance koje su izazivači mnogih bolesti
Milka Raičević, nutricionista

- Ovo su izuzetno osetljive namirnice i ovakve stvari ne bi smele da se događaju. Jasno je da takav hleb nikako nije za jelo. Sreća je što je vaš čitalac na vreme video buđ i odmah to vratio. Nikako ne bi valjalo da je neko to prevideo, pogotovo zbog tamne boje samog proizvoda i zaista to pojeo. Buđ, odnosno plesan nastaje zbog bakterija i kada bismo ih uneli u organizam, sigurno bismo imali zdravstvenih tegoba. U zavisnosti od organizma, količine buđi koju pojedemo, simptomi bi se razlikovali - od gasova, dijareje, povraćanja, bolova i grčeva u stomaku, alergijskih reakcija, do trovanja ukoliko se pojede veća količina. Ubedljivo najveće posledice, ako bi ovako nešto pojeli, imali bi stari ljudi i deca, koji su najosetljiviji i najranjiviji - upozorava Srejićeva.

Šta može da izazove buđ

* Gasove
* Dijareju
* Povraćanje
* Bolove i grčeve u stomaku
* Alergijske reakcije
* Trovanje

Sa njom se slaže i nutricionistkinja Milka Raičević.
- Buđ je već sama po sebi veoma opasna, a neke vrste stvaraju mikrotoksine, vrlo otrovne supstance koje su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Mučnina, dijareja i trovanje svakako bi se javili kod osobe koja bi ovo pojela - kaže Raičevićeva.
Povodom ovog skandala redakcija našeg lista je pokušala da kontaktira sa "Trivit grupom", koja proizvodi hleb "tonus", ali od njih nismo dobili odgovor na sledeće pitanje: "Zbog čega ne postoji datum pakovanja i roka trajanja na ambalaži hleba "tonus", kao i kako je moguće da se na rafovima našao buđav hleb. U ovoj kompaniji nisu imali nikakav komentar ni na fotografije buđavog proizvoda koje smo im poslali.

Prijavite inspekciji

Predsednik "Pokreta za zaštitu potrošača Srbije" Petar Bogosavljević smatra da je ovo krajnji čas da reaguju nadležni organi i zatvore ovu proizvodnju dok neko nije platio zdravljem.
- Mehanizam je jasan, samo jedan potrošač da se požali nadležnim organima na ovakve stvari, poljoprivredna inspekcija mora da izađe na teren i ustanovi sve detalje. Ako utvrdi da je to stvarno istina zabranjuje se prodaja tog hleba. Tu nije kraj pošto je ovo jasan rizik za zdravlje, poljoprivredna inspekcija mora da obiđe i postrojenja za proizvodnju, a ako je potrebno, da kontaktira i sa sanitarnom. Ukoliko se utvrde sanitarni propusti, firma se zatvara, proizvod zabranjuje ili na neko vreme dok se ne otklone nepravilnosti ili zauvek uz visoku novčanu kaznu. Još ako se na to doda da na pakovanju nema rok trajanja, to je još jedan prekršaj - rekao nam je naš sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

(ANKETA) Navijači, da vas čujemo! Ko umesto Piksija?
EURO 2024

(ANKETA) Navijači, da vas čujemo! Ko umesto Piksija?

Fudbalska reprezentacija Srbije predvođena selektorom Draganom Stojkovićem (59) doživela je debakl na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, zbog čega se odmah nakon poslednjeg sudijskog zvižduka na meču koji smo igrali protiv Danaca (0:0) povelo pitanje oko novog selektora.

28.06.2024

11:12

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija