• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

30.08.2022

15:52

UŽASNI PRIZORI U LANCU MARKETA! U 'Amanu' mačke šetaju, al' miševi ipak kolo vode

Instargram/Informer

Zaštitnik potrošača

UŽASNI PRIZORI U LANCU MARKETA! U 'Amanu' mačke šetaju, al' miševi ipak kolo vode

Podeli vest

Na fotografijama se jasno vidi kako su glodari izgrizli foliju za čuvanje hrane, a kupci tvrde da po radnji šetaju i mačke

Trgovinski lanac "Aman" poznat je po veoma lošoj higijeni, na šta potrošači stalno ukazuju. Prljavi podovi, prašnjavi rafovi i štrokave korpe umazane ostacima hrane česta su slika u ovim radnjama!
Još jedna u nizu fotografija katastrofalne higijene u "Amanu" osvanula je na društvenim mrežama, gde se jasno vidi da miševi vršljaju po policama.

- Ovo je "Aman" u Žarkovu, Bele vode. Molim vas da nadležni reaguju. Miševi i mačke šetaju po celoj prodavnici. Ovako nešto nije dostojno čoveka - prokomentarisala je jedna od mušterija, koja je slikala kako su glodari izgrizli rolne folije za čuvanje hrane.
Kada je reč o "Amanu", ništa bolja situacija nije sa higijenom oko prodajnog objekta. To su građani takođe potkrepili fotografijom iz centra Jakova, gde ispred prodavnice stoji bačena gomila smeća izneta iz prodavnice.

Foto: Instargram/Informer

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić rekla je za naš list da je boravak miševa u prostorijama gde se drži hrana izuzetno opasan jer su oni prenosioci brojnih opasnih i zaraznih bolesti, koje mogu čak ugroziti ljudski život.

Nosioci zaraze

- Opšte je poznato da su miševi nosioci ozbiljnih zaraza. Zbog toga je nespojivo da oni budu blizu hrane. Ova informacija da miševi šetaju po namirnicama u nekom prehrambenom objektu, i da ih čak i grizu, zaista je alarmantna. To predstavlja veliki rizik po zdravlje svih kupaca. Oni nesvesno mogu da unesu neku namirnicu na koju je miš preneo bakteriju ili da dođe do trovanja. To može uzrokovati različite kliničke slike, od onih blažih sa dijarejom i povraćanjem, preko jačih, koje iziskuju bolničko zbrinjavanje, do situacija u kojima ljudima bude ozbiljno ugrožen život. Zbog toga su dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija izuzetno važne u prostorijama gde se drži hrana i niko ne sme da se poigrava nečijim zdravljem - rekla je Grujićeva i dodala:

Foto: Instargram/Informer

- Ovakve situacije prave veliki problem i samim lekarima. Pacijent dođe sa brojnim simptomima, vi ga pitate šta je jeo i on vam kaže sve uobičajene namirnice, a ne možete ni da pretpostavite da je sa nekom od njih imao dodir zaraženi miš. Tu je onda izuzetno teško zaključiti da čovek možda ima trovanje i da mora hitno kod infektologa, jer vam ono što se stvarno dogodilo ne pada ni na kraj pameti. Svi mi polazimo od toga da hrana mora biti maksimalno bezbedna, kako predviđa i zakon. Tako se gubi dragoceno vreme, a pacijentu se radi o životu. Ako lekar nije dovoljno vispren da se seti da ga pošalje na Infektološku kliniku, ili ga pošalje prekasno, sve ovo može da se završi i fatalno - upozorila je naša sagovornica.

Foto: Instargram/Informer

Brojni primeri

Ovo nije ništa novo kada je ovaj trgovinski lanac u pitanju. Tragom žalbi potrošača, ekipa Zaštitnika obišla je nekoliko njihovih radnji, gde smo zaista zatekli katastrofalnu situaciju. Najviše nas je iznenadio izgled korpi, čija jarkocrvena boja ne sakriva taloge prašine i prljavštine, a ostaci nalepnica, starih računa i tragova hrane govore o tome da nisu brisane bar nekoliko dana.
Ovu priču je potvrdilo još mnogo građana kojima smetaju prašnjavi i polomljeni rafovi, fleke po rashladnim vitrinama, neprijatni mirisi, gajbe sa istrulelim voćem i povrćem....
Ali po svoj prilici, zaposleni i menadžment i dalje ništa ne preduzimaju kako ovi marketi ne bi više podsećali na leglo zaraze.

Prijave na mejl

Prijave nehigijene u objektima pod sanitarnim nadzorom mogu se dostaviti putem Kontakt-centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i na mejl adresu Odeljenja sanitarne inspekcije: sanitarna.odeljenjeŽzdravlje.gov.rs.
Sanitarna inspekcija obavlja redovne i vanredne terenske nadzore u objektima pod sanitarnim nadzorom, između ostalog i u objektima za promet hrane i vanredne terenske nadzore u zajedničkim akcijama sa inspekcijama drugih ministarstava i lokalne samouprave.

Nikolić: To je nedopustivo

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da su loši higijenski uslovi u prodavnicama nedopustivi i kažnjivi i da potrošači nikako ne bi smeli da žmure na ovakve probleme.
- Savetujem svim građanima koji u radnjama zateknu prljave podove, umazane vitrine i neuredne i prašnjave rafove da odmah pošalju prijavu sanitarnoj inspekciji, jer je to nedopustivo! Ukoliko primetite da su mesta gde se izlažu meso i mesni proizvodi prljava ili neuredna, prijavu možete uputiti i veterinarskoj inspekciji. Najbolje bi bilo da to učinite pisanim putem kako biste detaljno obavestili nadležne o tome šta ste zatekli. Ukoliko inspektori utvrde loše higijenske uslove, vlasnicima marketa slede sankcije, pa čak i zatvaranje. Osim toga, svaki potrošač koji u radnji zatekne loše higijenske uslove ili neprijatan miris, odmah na licu mesta to nek kaže menadžeru ili pošalje dopis upravi marketa sa tačnom adresom prodavnice - kaže Nikolić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

zaposleni slusaj unaredjenja menadzmenta .. ako urade ista suprotno gube posao .. .. sve prituzbe saljite upravi ..

zzz

pre 1 godinu

ovaj lanac trgovina inspekcija treba da zatvori. zapusteno, prljavo, frizideri ne rade, proizvodi s isteklim rokom trajanja..

Rade R

pre 1 godinu

Ne! Nego pametni ljudi treba da prestanu da kupuju u takvim prodavnicama! Valjda i građani trebaju da budu dovoljno svesni pa da urade nešto sami za sebe! Kada u AMAN- ima ne bude bilo kupaca sami će nešto preduzeti ili će prestati sa radom! Dokle samo da čekamo da nešto neko drugi uradi za nas!

Snezana

pre 1 godinu

Samo sam jednom ušla u Aman na Konjarniku, ista slika. Neuredno, zapušteno, prljavo, užasno ! Koliko je potrebno da inspekcija zažmuri pred takvim prizorima ne znam, ali uglav nom lična korist pobedi u odnosu na javnu bezbednost. Isti slučaj sa sklepanim piljarama pored puta. Sramota za ovaj grad.

Leonor

pre 1 godinu

Pa pobogu, jednostavno neka niko tamo ne ulazi. A to sto misevi grizu folije, je da mogu da jure kroz rolne. To jako vole. A macke su tu da ih istrebe. Elem, kao selo u Namibiji.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Zasto kupci kupuju u takvim trgovinama ...kada ne bi kupovali 'gazda' bi je sam zatvorio

Milan

pre 1 godinu

Moram da ukažem da nije Aman jedini. U Novom Sadu u velikom objektu sve vertikalne rashladne vitrine za mlečne proizvode (za +4 C) imaju neispravna vrata. Ne mogu se zatvoriti a ona koja su kao zatvorena su samo prislonjena. Ko zna kakva je temperatura u njima. Ovaj problem traje mesecima i nikog ne interesuje.

Milena

pre 1 godinu

Sve "Aman" prodavnice treba zatvoriti.U Susedgradskoj ista situacija,ne zna se da li su gori radnici u njoj ili sama radnja. Potpuno rasulo,nikad ne znate sta koliko kosta,sa njima se lako vratite u neka prosla vremena!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija