• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

12.05.2023

20:00

HRANA KOJU VAŠA DECA OBOŽAVAJU POVUČENA IZ PRODAJE JER SADRŽI OPASNE MATERIJE! Otkrivena supstanca koja može da izazove KANCER!

Freepik.com

Zaštitnik potrošača

HRANA KOJU VAŠA DECA OBOŽAVAJU POVUČENA IZ PRODAJE JER SADRŽI OPASNE MATERIJE! Otkrivena supstanca koja može da izazove KANCER!

Podeli vest

Rezanci sa ukusom specijalne piletine "Indomie instant nudle", koje se prodaju i na srpskom tržištu, povlače se jer je u njima otkrivena supstanca koja može da izazove kancer.

Nudle sa ukusom specijalne piletine "Indomie instant nudle", koje se prodaju i na srpskom tržištu, povlače se iz prodaje u nekim zemljama, jer je u njima otkrivena supstanca koja potencijalno izaziva rak!

U omiljenoj srpskoj instant hrani, prema zvaničnom izveštaju, pronađeno je jedinjenje etilen-oksida. To je gas bez boje i mirisa koji se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja, a prema Agenciji za zaštitu životne sredine, taj gas može doprineti povećanom riziku od raka.

Pored ovog najproblematičnijeg sastojka, nudle su prepune i štetnih sastojaka, šećera, aditiva... Da stvar bude još gora, osim odraslima, ova hrana je omiljena i među najmlađima, koji su osetljiviji i podložniji zdravstvenim rizicima.

Srbi uplašeni

Ova vest izazvala je pravu buru među potrošačima u Srbiji koji svakodnevno konzumiraju ovu namirnicu!

- Generalno me brine sastav instant hrane, ali ako se i desi da pojedem tako nešto, to je uglavnom kada spremam ispite za fakultet i nemam vremena nešto drugo da spremim, pa je brža opcija važnija od zdrave opcije. Svakako nudle nisu više opcija... Posle ovih saznanja ni svom psu ne bih dao ovaj obrok... Na tržištu postoji veliki broj različitih ukusa nudli, što znači da je ova hrana "puna hemije"... Ono kad vidiš kako je upakovano, već ta ambalaža mi deluje bolesno i da je unutra neko đubre. Nikad to ne bih kupila... Treba ih potpuno povući iz prodaje ako zaista sadrže ovaj kancerogeni gas... - samo su neki od komentara uplašenih potrošača na društvenim mrežama!

Foto: Shutterstock

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo tipičan primer ugrožavanja zdravlja potrošača i da tržišna, ali i sanitarna inspekcija pod hitno moraju da reaguju!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje za Zaštitnik potrošača da u ovom slučaju nadležni pod hitno moraju povući sporne nudle i uraditi im detaljnu analizu!

- Ukoliko je kancerogeni gas zaista pronađen u ovim nudlama, onda ga ima sigurno i u namirnicama koje su na našem tržištu. To nije naivna stvar i ovaj zvanični podatak treba da bude alarm za naše nadležne organe. Treba sprovesti inspekciju i povući ih iz prodaje - kaže Papović.

Foto: informer.rs

Prema njegovim rečima, najgore od svega je što mnoge kompanije koje povlače neki proizvod usled neispravnosti u tome vide marketinšku korist.

- Oni na taj način pokazuju da su odgovorna kompanija. A građani samo ako dokažu da im se zdravlje pogoršalo usled konzumiranja neispravnih proizvoda, mogu podneti tužbu, i to pojedinačno, jer naše zakonodavstvo u ovakvim slučajevima ne poznaje kolektivnu tužbu. Svakako, oni koji su kupili ove nudle i nisu ih otvoriti mogu tražiti povrat novca za njih.

Roditelji, oprez

Sa njim je saglasna i nutricionistkinja Milka Raičević. Ona napominje da je instant hrana loša po zdravlje i ukoliko je često konzumiramo, postoji opasnost od raznih bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes, visok krvni pritisak, anemija, pa i kancer debelog creva.

- To što ovi proizvodi godinama ne menjaju boju i oblik predstavlja upozorenje da nikada ne konzumiramo ovu hranu. Sve te namirnice koje se spremaju na brzaka prepuni su štetnih sastojaka, praznih kalorija koje nikako nisu dobre za naš organizam. Ovo upozorenje evropskih institucija jasan nam je pokazatelj koliko su, između ostalog, štetne i nudle. I za stare i za mlade, a pre svega za decu. Zato je moj savet da ih izbegavate u širom luku i da vam to nikako ne bude zamena za obrok. Pogotovo ne vašoj deci. Imaće više štete nego koristi - upozorava Raičevićeva.

Nudle izazivaju lažnu sitost

Prema rečima stručnjaka, nudle imaju malo ili nimalo vlakana, ali ni proteina, što su dve primarne komponente hrane od kojih se osoba oseća sito posle nekog obroka. Dakle, malo je verovatno, dodaju oni, da će vas nudle zasititi na veoma dug period.

U njima takođe ima vrlo malo mikronutrijenata, tako da ne doprinose ničim značajnim u pogledu korisnih vitamina ili antioksidanasa. Recimo, da ste gladni i odlučite da smlatite dve porcije onih nudli u čašama od stiropora. U zavisnosti od konkretnog proizvoda koji ste kupili, porcija bi mogla da sadrži 1.150 miligrama natrijuma. To je izuzetno mnogo, pokazala su brojna istraživanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija